Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ČEZká cesta z krize?

Bývalý sociálnědemokratický ministr průmyslu Milan Urban se rozhodl rázně zabojovat proti ekonomické krizi. Chce prosadit zákon, kterým se ve veřejném zájmu neprodleně spustí výstavba dalších bloků Temelína. Už tradičně poslanci posílají svým voličům před volbami dárečky v podobě poslaneckých návrhů, tento dvousetmiliardový (!) dáreček pro ČEZ by byl asi zatím největší v historii. Odměnou by pak mohl být třeba návrat Milana Urbana do čela ministerstva průmyslu, jež má ČEZ jménem státu kontrolovat...

http://www.flickr.com/photos/senyx/2818464842/

Myslím, že máme nakročeno k pozoruhodné tradici, kdy důležité stavby nebudeme povolovat podle platných zákonů (českých i evropských), ale prostě zákonem říkat, že se mají postavit, stůj co stůj. Odpadne tak obtěžující hodnocení variant řešení, vážení různých veřejných zájmů nebo možnost domácí veřejnosti nebo i sousedních států se k záměrům, jež se jich týkají, vyjádřit. Před rokem 1989 byla taková praxe zjednodušeného schvalování staveb socialismu ostatně běžná.

Za veřejný zájem byl ale v naší době (zákonem č. 168/2001 Sb.) prohlášen i dálniční obchvat města Plzně, ve Sněmovně se teď projednává zákon, kterým má být urychlena výstavba rychlostní silnice R35. Co na tom, že Ústavní soud se již několikrát usnesl, že veřejný zájem může být určen pouze stanoveným postupem ve správním řízení při zvážení všech zájmů, rozporů a připomínek, a určení veřejného zájmu přímo textem zákona je protiústavní. Naposledy to bylo v březnu 2009, kdy takto zrušil zákon o výstavbě vzletové a přistávací dráhy 06R-24L letiště Praha Ruzyně.

Dovedu si ovšem představit, že i přes názor Ústavního soudu může tento "protikrizový" návrh poslance Urbana najít řadu příznivců z různých politických stran. A to i přesto, že má Sněmovna ještě zhruba 200 bodů, které by na dvou schůzích zbývajících do předčasných voleb měla projednat (mezi nimi i 7 návrhů z dílny Ministerstva životního prostředí). Je víceméně jisté, že se všechny projednat nestihnou, zejména pokud budou mít přednost v projednávání poslanecké pomníčky a pomníky.

Někteří naši současní europoslanci lamentují, že nemohou v Evropském parlamentu přicházet sami s návrhy nových evropských předpisů, ale musejí ve svých pozměňovacích návrzích vycházet z toho, co předloží Evropská komise. Po zkušenosti s legislativními zlepšováky českých poslanců v předpisech životního prostředí bych velmi vehementně podporoval návrh, aby i poslanci českého parlamentu měli zákaz předkládat samostatné návrhy zákonů a mohli jen pozměňovat to, co je jim předloženo vládou. Bylo by to ku prospěchu nejen čistoty českého právního řádu, ale myslím i všech občanů.

Autor: Jan Dusík | středa 27.5.2009 18:39 | karma článku: 15,36 | přečteno: 1609x
  • Další články autora

Jan Dusík

Čeští ministři místo sebe do Bruselu vysílají vztyčený prostředníček

Čerstvá studie Asociace pro mezinárodní otázky zjistila, že mezi čtyřmi zeměmi, které v příštích dvou letech budou předsedat Evropské unii, mají čeští ministři jasně nejslabší účast na jednáních Rady EU. Proč je to problém?

14.6.2021 v 9:19 | Karma: 13,09 | Přečteno: 459x | Politika

Jan Dusík

IEA nastavuje zrcadlo energetice: žádná varianta českého odchodu od uhlí se do něj nevejde

Mezinárodní energetická agentura sestavila scénář, jak dosáhnout nulové emise uhlíku do roku 2050 https://www.iea.org/reports/net-zero-by-2050

23.5.2021 v 10:47 | Karma: 8,90 | Přečteno: 479x | Životní prostředí a ekologie

Jan Dusík

Příznivé životní prostředí v Ostravě jako ústavou zaručené právo?

V Česku došlo k dosud bezprecedentnímu kroku v oblasti ochrany životního prostředí: statutární město Ostrava podalo u Městského soudu v Praze žalobu proti České republice – konkrétně proti vládě a příslušným ministerstvům (životního prostředí a dopravy) – že dostatečně nezajistila ochranu práva na příznivé životní prostředí, založeného článkem 35 Listiny základních práv a svobod. Advokátní kancelář zastupující Statutární město Ostrava v žalobě navrhuje, aby bylo orgánům státu zakázáno porušovat ústavní právo města Ostrava na příznivé životní prostředí a naopak uloženo zajistit plnění emisních a imisních limitů.

25.5.2010 v 17:05 | Karma: 10,89 | Přečteno: 1501x | Ostatní

Jan Dusík

Pozdní prozření pana prezidenta

Vracení ekologických zákonů Poslanecké sněmovně se již stalo pro prezidenta Václava Klause rutinou. Může v těchto případech zpravidla využít i svůj oblíbený argument, že jsou to normy nám vnucené Evropskou unií a jako takové škodí suverenitě České republiky. Pokud se postoj pana prezidenta propojí s dlouhodobým názorem tripartity, že nemáme v ochraně životního prostředí jít ani o píď nad evropské předpisy, mohli bychom v podstatě říci, že se již netřeba ochranou životního prostředí dále zabývat.

15.4.2010 v 10:18 | Karma: 14,57 | Přečteno: 1698x | Ostatní

Jan Dusík

Politický brouk na Šumavě vylétl ještě dříve než ten skutečný

Jak jsem očekával, a potvrdil to i jihočeský volební speciál Otázek Václava Moravce, bude specifickým hitem volební kampaně na jihu Čech kůrovcová kalamita, která letos v důsledku vichřice Kyrill z roku 2007 - a to zdaleka ne jen v národním parku Šumava - nastane. Mezi Správou národního parku a obcemi v parku přitom funguje nejlepší spolupráce za poslední desetiletí, jak mě o tom naposledy začátkem března ujišťovali místní starostové; chápu ovšem, že v předvolebním klání toto pro politiky - zejména ty populistické - není právě příznivá skutečnost.

8.4.2010 v 7:27 | Karma: 15,82 | Přečteno: 1336x | Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

Měření lebek či nucená převýchova. Sámové podávají svědectví o křivdách

5. května 2024  18:20

Krádeže území, odebírání dětí na převýchovu nebo pseudovědecké experimenty. To je pouze část...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

V německém Magdeburgu strhl vichr skákací hrad i s dětmi do Labe

5. května 2024  17:45

V německém Magdeburgu v neděli poryv větru strhl do Labe skákací hrad, na kterém se bavilo několik...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2731x
Už od studií se snažím hledat cesty pro lepší životní prostředí. Do roku 2010 v Česku (přes deset let na ministerstvu životního prostředí, nakonec krátce jako ministr ve vládě Jana Fischera). Od roku 2011 pozoruji český vývoj z francouzsko-švýcarského pomezí - nejdříve jako úředník OSN, momentálně ve Světovém fondu pro ochranu přírody (WWF). Publikované názory jsou moje osobní.

Seznam rubrik