Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Političtí a policejní lháři

Je mezi nimi zásadní rozdíl. Političtí lháři občas končí s ostudou a musí z politiky odejít. Alespoň dočasně, než se na jejich lži zapomene. Policejním lhářům se nestane nic. Kdo a co je horší? Prolhaný politik nebo prolhaný policajt?

Všichni víme, že politici lžou. Musejí. Základním pravidlem úspěšného politika je totiž říkat lidem to, co lidé chtějí slyšet. Říct jim pravdu, nikdy by nebyl zvolen. Už jen z tohoto je zřejmé, že „opravdový“ politik lhát vlastně musí. Politické lhaní má dvě fáze. Předvolební, kdy lžou, aby získali hlasy voličů. Třeba takový Okamura. Spousta rozumně uvažujících lidí jeho všespasitelné referendum odmítá. Ale on s tím nedá pokoj. Nemá na výběr, nic jiného neumí nabídnout. Teď je moderní obracet se na odborníky. Doporučuji okamurovcům seznámit se s články pana Michala Kubáta (Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze). Ten jim vysvětlí vědecky (není míněno jako ironie), proč je Okomurovo učení populistickým bludem.

Druhá fáze lhaní přichází po zvolení. To se již ze lháře, politického čekatele, stal regulérní politik. Zástupce něčeho v něčem. Mety bylo dosaženo a je potřeba zabezpečit rodinu. To se ale nelíbí druhým politikům (takzvaná opozice). I oni chtějí zabezpečit rodinu. Je to boj o teritorium a o zdroje. To jen Špidla tvrdil: „Zdroje jsou.“ Prolhaný politik ví své. Zdroje nejsou, byly rozkradeny. A o ten zbytek je nutno svést tvrdý politický zápas.

Karel Marx nezemřel, stále žije v duších našich politiků, kteří si z jeho učení vzali k srdci zejména poučku, že všechno patří lidu.  A kdo zastupuje lid? No přece náš politik. Proto má nárok na veškerý zatím nerozkradený majetek. Tak uvažují komunisté ve všech politických stranách. Důležité je mít správné mimikry a tvářit se tak nějak středostavovsky. To neurazí a nepopudí nikoho.

A když se náš snaživý politik dopídí (nakrade) konečně majetku, který mu po právu náleží, musí svou kořist obhájit. Kocourek odklání miliony od manželky. Metelescu blescu Úlehla lže, že nepodepsal ani směnku ani smlouvu. Jednalo se o „půjčku“ od „alkoholového Březiny“ v hodnotě 200 000 Kč (Reportéři ČT dne 11. 11. 2013). Jak směnka, tak smlouva byly na kameru ukázány. Úlehlu to vůbec nevyvedlo z míry. Je to profesionál. Bývalý „ódéesák“ a člen bojůvky paní Bobošíkové. A úspěšný hudební skladatel. Měl by zase něco napsat, aby svět nepřišel o básníka.

Forem lhaní je ovšem více. Vždy je ale cílem nějaké koryto. Hašek, Tejc, Škromach… Všechno na světě má však svou stinnou stránku, a tak to občas praskne, jako se to stalo těmto třem pánům. Bylo toho o nich napsáno tolik, že je zbytečné se k tomu dál vyjadřovat. Netvrdím, že kradou všichni. Třeba ti ve „zkušební době“ se to ještě nenaučili. Někdy stačí, když si jen přihraji malou domů, zejména v komunální politice. Ale čím výš se politik dostane, tím větší je pokušení. A tím více jich ve vrcholové politice těmto svodům neodolá.

Policajti lháři jsou jednodušším vývojovým stádiem politika lháře. Jejich vývoj je rychlejší. Oni se nemusí voličům podbízet jako politici. Proto je první etapa lhaní, tzv. vábení, přeskočena. Z běžného občana se po zvláštním procesu stane policajt. Z některých policajtů během služby, nejspíš evolučním vývojem, vzniknou policejní lháři obecní.

Těm se věnovat nebudu. Jen okrajově: Projevují se například tak, že se zcela vážnou tváří tvrdí, že zázračná zbohatnutí Grosse, Řebíčka a dalších jsou úplně v pořádku. Zaklínají se strašlivou přísahou, že vše prověřili a je to tak.

Chtěl bych se zaměřit na ty policejní experty, u kterých se lhaní projevuje v tom nejzavilejším stádiu, v té nejvirulentnější podobě. Oproti politikům mají ale jednu obrovskou výhodu. Ti policajti jsou zalezlí na služebnách, neznámí, není na ně vidět. Celospolečenský dopad je na první pohled minimální. Morální škody velké. Nikdo o nich neví. Běžný občan s policisty přijde do styku maximálně při silniční kontrole, tedy pokud není recidivista, nebo naopak poškozený. Někteří z nich (neházím všechny do jednoho pytle) jsou vykutálení profesionálové, kteří během své praxe slyšeli snad tisíce lží, a proto ví nejlépe jak na to.

Pokud se lhaní u takových jedinců skloubí i s tupostí, vznikají z toho bizarní zápletky, někdy nepostrádající nechtěné komično. Rád bych proto několik takových „kauz“ v budoucnu popsal. Představu mám takovou, že každý článek bude věnován jednomu policajtu - lháři.  Jen jednou pracovali ve dvojici. Lhát ve dvojici je riskantnější. Co kdyby ten druhý někdy omylem řekl pravdu. Vesměs se proto lhalo sólově. Někteří byli tak zvláštní, že se muselo jednat o geneticky upravené policajty. Jinak jejich chování nebylo možné rozumně vysvětlit.

Politik by stejně jako policista měl sloužit veřejnosti. A pokud policista lže, mělo by se mu měřit stejným metrem jako politikovi. Jako vždy to ale v praxi vypadá jinak. Rád se proto se čtenáři podělím o vlastní zkušenosti s jednotlivými typy policajtů. Tak, jak jsem je odpozoroval. Místo řešení lumpáren sami lumpárny páchali. Říkat jim proto policisté by byla nepatřičná lichotka. Je to podobné jako u Haška. Říkat mu politik je nadnesené. Ve skutečnosti je „kecal, lenoch, nevěrník“ a nejnověji i lhář.

Heslo „Pomáhat a chránit“ dokázali někteří „muži zákona“, které vám hodlám přiblížit naplnit dokonale. Pomáhali a chránili své známé a příbuzné. Závěr si potom bude muset každý čtenář udělat sám.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Navrátil | úterý 12.11.2013 16:10 | karma článku: 15,74 | přečteno: 659x
  • Další články autora

Dušan Navrátil

Přestupky jsou naše věc, děláme to pro obec!

Takto by šlo volně parafrázovat heslo, se kterým do komunálních voleb v naši obci vstupuje jedno z místních sdružení.

19.9.2022 v 7:05 | Karma: 0 | Přečteno: 94x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Premiér Fiala utajoval informace

Usvědčil ho nechtěně ředitel GIBS Dragoun v rozhovoru, který poskytl novináři Radimu Vaculíkovi z portálu Novinky.cz. Vtíravou otázkou je, zda premiér Fiala svou nečinností neporušil zákon, když důvodné podezření nechal vyšumět.

13.9.2022 v 8:05 | Karma: 6,58 | Přečteno: 164x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Nezisková organizace premiéra Petra Fialy

Mít neziskovku je fajn. Státní peníze se tam jen točí. Jednu takovou neziskovou organizaci má i premiér Fiala a páchá v ní pouze samé dobré skutky, podobně jako Matka Tereza. Takže nikdo nemůže být nespokojený. Opravdu?

13.9.2022 v 7:02 | Karma: 23,71 | Přečteno: 3957x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Na otázku „Pořád ještě bijete svoji manželku?“ nelze dobře odpovědět.

Stejně tak nejde dobře odpovědět na otázku, zda budete příště volit ANO či ODS. Další strany, trpajzlíky z pěti slepence úplně pomíjím. Uvádím i další informace o demonstraci na Václaváku. Neskutečné podvraťáctví mainstreamu!

11.9.2022 v 7:51 | Karma: 20,94 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Co vám česká média tají, to prozradil americký senátor Ron Paul.

Washington bojuje s Ruskem na Ukrajině, zbytek Ameriky si připadá, že se stává Zimbabwe. Biden slibuje poslat miliardy zkorumpovanému lídrovi za oceán, a přitom se americká města podobají vybombardovaným městům v Libyi či Iráku.

10.9.2022 v 7:01 | Karma: 29,41 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 143
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2277x
Motto: Nikdy nesoupeř s blbcem. Stáhne tě na svou úroveň a tam tě převálcuje svými zkušenostmi.

Boj s blbostí se nedá vyhrát, ale musí se vést.