Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pivo, tchýně, uzený, nejlepší je Studený

Parafráze tohoto starého vtipu není namířena proti tchýním (takže se jim nemusím omlouvat), ale týká se státního zástupce Studeného. K tomu názvu. Připadám si jako Jára Cimrman, který při návštěvě patentového úřadu vždy slyšel větu: „Teď, teď tady byl…“ A z Cimrmanova vynálezu tak pokaždé sešlo.

Foto: venividivici.us

Název titulku článku mě totiž napadl minulou sobotu. Měla to být taková slovní hříčka. Jenže v neděli jsem zjistil, že na ČT1 dávají film „Tchýně a uzený“. A bylo po nápadu. Nikdo mi nebude věřit, že jsem se neinspiroval tímto pořadem. Chtěl jsem si ověřit, jestli tam padne tento letitý vtip. Nejspíš ano, plyne to z kontextu. Jenže po několika minutách jsem padl já. Prostě mě to nebavilo, tak jsem přepnul kanál. Tak to nemám potvrzené.

Ale ono je to jedno. Důležitý je pouze konec titulku, protože JUDr. Karel Studený je nejen dobrý státní zástupce, on je opravdu nejlepší. Sami se o tom přesvědčíte a nikoho již nebude zajímat, jak název článku vznikl.

Prokurátor Studený patří mezi olomoucké státní zástupce, což je samo o sobě známkou kvality, profesionality, objektivity a korektnosti.  Proto se zlobím na Nejvyšší správní soud, který udělil tomuto čestnému muži důtku za to, že chtěl neoprávněně nahlížet do spisu, který se týkal Mostecké uhelné společnosti (MUS). Je to nespravedlivé a muselo dojít k justičnímu omylu.

Naše demokracie je mladá a slabá. Neustále ji ohrožují staré struktury. Tento článek se proto pokusí očistit jméno našeho olomouckého Cattaniho číslo dvě. Jestli ne, nezbývá, než vyjít do ulic.

Není důležité, že pan Studený tyto informace vůbec k tomu, co na státním zastupitelství vyvádí, nepotřeboval. Kárný senát musel být snad podplacený, když Studeného nařkl, ano, to je to správné slovo, z toho, že „porušil zákon, který mu ukládá povinnost neohrožovat důvěru v nestranný výkon funkce žalobce“.

Stalo se to tak. Na Vrchní státní zastupitelství v Olomouci byl přidělen stážista Robert Henzela. Duše to prokurátorská, ale čistá. Pan Studený, duše ještě čistější, pracuje na olomoucké pobočce Krajského státního zastupitelství Ostrava. Studený chtěl znát trestní oznámení ministerstva financí na všech šest exmanažerů MUS. Možná se domníval, že prokurátor Ištvan je moc měkký. Jistě to chtěl povedeným „manažerům“ MUS pořádně osolit.

Jen shodou náhod k tomu došlo týden po zahájení trestního stíhání exmanažerů ze strany Policie České republiky. Navíc o kauze začala psát média. Takové náhody se přece stávají běžně. Studený v žádosti o přístup ke spisu tvrdil, že tak činí proto, „že se o oznámení zajímají různé zájmové skupiny.“ Rychlé šípy to jistě nebyli.

Ono inkriminované trestní oznámení na exmanažery MUS obsahovalo komplexní citlivé a analyticky zpracované údaje. Vše pod jednou střechou v obsáhlém spisu. Takto se vyjádřil ředitel Odboru závažné hospodářské kriminality VSZ Olomouc Mgr. Petr Šereda. Šeredovi se ani nelíbilo, že se Studený neobrátil na něj, jako vedoucího týmu, ale na právního eléva, nejslabší článek řetězce.

Ke smůle nás všech se pan Studený ke spisu nedostal. Jinak by předběhl Ištvana, Šeredu i švýcarskou prokuraturu. Jaká škoda. Pan Henzel (onen stážista) totiž Studeného ošidil tvrzením, že spis nemá, že je u pana Šeredy. A věc asi nahlásil nadřízeným. Státní zástupce Studený, když neuspěl u Henzela, se „urazil“ a od Šeredy již nic dál nepožadoval.

Nejvyšší správní soud musí být opravdu nespravedlivý. Měl pana Studeného očistit. Místo toho jej pošpinil tvrzením, že „není jasné, zda chtěl Studený informace vyzradit lidem mimo zastupitelství.“ Proto Studený dostal mírnější trest, než navrhoval Ivo Ištvan. V tomto případě Ištvan požadoval trest nejvyšší. Nemyslel tím kulku, ale odvolání Studeného z funkce. Zde opouštím ironii, a ač to nebývá mým zvykem, s návrhem Ivo Ištvana maximálně souhlasím.

Bylo ublíženo nevinnému prokurátorovi. My všichni moc dobře víme, jak to bylo. Ach ty soudy… Pan Studený později zdůvodnil svůj dotaz na citlivé informace takto: „Chtěl jsem trestní oznámení kvůli napsání odborného teoretického článku.“ Tak to vidíte, vy nevěřící Tomášové. Tak to bylo. Studený zjevil pravdu. Tomu přece musí věřit každý. Ach ty soudy… Nikdy již nevznikne vynikající odborný článek. Nebo ano? Prokurátor Studený údajně článek napsal, ale prý ho nepublikoval. Z čeho vycházel, když spis neviděl, netuším. Pokud ho někdo četl, sem s tím skvostem. Pravda musí vyjít najevo.

Když byl náš teoretik Studený ve svém altruismu nepochopen, musel ustoupit a svou žádost hájil tím, že to bylo hloupé vyjádření. Tak hluboko musel klesnout a udělat ze sebe hlupáka. Jen škarohlídi a kverulanti by toto mohli zneuctít sprostou úvahou, že je lepší ze sebe udělat hlupáka, než být prohlášen za korupčníka. Ach ty soudy…

Trochu vážněji. Asi nejsem právní a detektivní titán jako olomoučtí prokurátoři. To by bylo vysvětlení, proč nerozumím jedné věci. Studený strkal nos, kam neměl. Indicie ukazovaly, že jím vyžadované informace jsou pro někoho jiného. Studeného tak měli jeho kolegové na lopatě. Stačila jedna jediná věc. Masivní odposlechy telefonů, masivní prostorové odposlechy, sledování Studeného. Do týdne by ho měli i s komplici. To by snad napadlo i inspektora Clouseau.

A pokud opravdu ve spise bylo něco citlivého, čemuž moc nevěřím, v Česku se všechno předem prokecne, stačilo tyto „citlivé“ dokumenty vyjmout. Studený by to poznal (třeba podle evidenčních čísel) ale vysvětlit by to šlo snadno. Má je u sebe Ištvan nebo Šereda. Potom by mohli čekat, jestli Studený kopie bude předávat dál a byl by i hmatatelný důkaz. Mohli by je všechny sbalit při předávání kopií, tak jako Ratha se sedmi miliony korun. To by byla realizace. Moravec, spolu s „nezávislými médii“, by ze zatýkání vyrobili informační orgasmus.

Proč toto neudělali? Šlo jim to skvěle u Ratha a ještě lépe u Nečase, Nagyové, exposlanců a lidí z Vojenského zpravodajství. Proč ne u Studeného? Je Ištvan hloupější, než Bradáčová? Chtějí vůbec i po Rampulově odejití opravdu v kauze MUS vůbec něco vyšetřit? Ach ti státní zástupci…

 

Foto: venividivici.us

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Navrátil | čtvrtek 5.12.2013 15:02 | karma článku: 13,51 | přečteno: 1045x
  • Další články autora

Dušan Navrátil

Přestupky jsou naše věc, děláme to pro obec!

Takto by šlo volně parafrázovat heslo, se kterým do komunálních voleb v naši obci vstupuje jedno z místních sdružení.

19.9.2022 v 7:05 | Karma: 0 | Přečteno: 94x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Premiér Fiala utajoval informace

Usvědčil ho nechtěně ředitel GIBS Dragoun v rozhovoru, který poskytl novináři Radimu Vaculíkovi z portálu Novinky.cz. Vtíravou otázkou je, zda premiér Fiala svou nečinností neporušil zákon, když důvodné podezření nechal vyšumět.

13.9.2022 v 8:05 | Karma: 6,58 | Přečteno: 164x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Nezisková organizace premiéra Petra Fialy

Mít neziskovku je fajn. Státní peníze se tam jen točí. Jednu takovou neziskovou organizaci má i premiér Fiala a páchá v ní pouze samé dobré skutky, podobně jako Matka Tereza. Takže nikdo nemůže být nespokojený. Opravdu?

13.9.2022 v 7:02 | Karma: 23,71 | Přečteno: 3957x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Na otázku „Pořád ještě bijete svoji manželku?“ nelze dobře odpovědět.

Stejně tak nejde dobře odpovědět na otázku, zda budete příště volit ANO či ODS. Další strany, trpajzlíky z pěti slepence úplně pomíjím. Uvádím i další informace o demonstraci na Václaváku. Neskutečné podvraťáctví mainstreamu!

11.9.2022 v 7:51 | Karma: 20,94 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Co vám česká média tají, to prozradil americký senátor Ron Paul.

Washington bojuje s Ruskem na Ukrajině, zbytek Ameriky si připadá, že se stává Zimbabwe. Biden slibuje poslat miliardy zkorumpovanému lídrovi za oceán, a přitom se americká města podobají vybombardovaným městům v Libyi či Iráku.

10.9.2022 v 7:01 | Karma: 29,41 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 143
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2277x
Motto: Nikdy nesoupeř s blbcem. Stáhne tě na svou úroveň a tam tě převálcuje svými zkušenostmi.

Boj s blbostí se nedá vyhrát, ale musí se vést.