Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Páchat dobro se nevyplácí

Stalo se v pravé poledne, ne na západě, ale poblíž přerovského Tesca. Za jednoho z těch šílených veder z letošního léta, kdy se teploty blížily až ke čtyřicítce. Manželka se v ten tropický den rozhodla, že zachrání bezbranného a opuštěného „pejska“, který byl přivázaný u stromu vedle parkoviště marketu. Pes vypadl smutně, žíznivě vyplazoval jazyk, zrychleně dýchal a i jinak se tvářil zkroušeně.

To stvoření se podobalo kříženci dobrmana, boxera a krokodýla, velikostí připomínalo obtloustlé tele. I tak manželka té obludě říkala pejsek. Nevraživě jsme se se psiskem pozorovali. Nějakým šestým smyslem musel vycítit, že ho nemám rád, že se mi nelíbí. Pes díky nám získal publikum, sklíčenost ho přešla a posměšně na mě začal pomrkávat. Ruku do ohně bych dal za to, že se mi psím způsobem poškleboval.

Když jsme se za více než dvě hodiny vrátili z nákupu, situace byla stejná. Pes byl stále uvázaný u stromu, jen drzost ho již vlivem parna přešla. Opravdu to vypadalo, že se ho chtěl někdo zbavit. Ženě se pejska zželelo a zahájila jednu ze svých záchranných operací. Ty někdy končí tím, že v domácnosti přibude další zvířecí bezdomovec.

Tentokrát akci zahájila tak, že se vrátila do Tesca a spěšně nakoupila věci pro psí humanitární misi. Přinesla mu láhev balené vody, speciálně koupenou misku, sáček rohlíků a dva buřty. Tu misku koupila v sadě, protože nikdo s sebou pochopitelně nevozí nádobí, aby napájel psy, na které cestou narazí.

Hafan dostal napřed napít, měl opravdu velkou žízeň, asi jako Kalousek při povodních a poté začal očichávat buřty a pytlík s rohlíky.  Dočkal se. Žena se ujala role krmiče. Buřty slupl jak malinu a pak z nouze došlo na rohlíky. Ty v čoklovi postupně mizely, jeden za druhým. Nadhazoval si je jako krokodýl, když do sebe souká kořist. Během krmení ho nezajímalo nic jiného, než žrádlo, takže na mě přestal ironicky pomrkávat.

Pomrkávat jsem ale začal já, když jsem viděl jeho spotřebu pečiva. Na mě nezbylo nic. Já věděl, proč mi ten pes byl od začátku podezřelý a nesympatický. Jakmile byl sáček prázdný, hafan usoudil, že má již dost a lehl si do stínu stromu.

Manželka byla spokojená, jak zachránila pejska před žízní i hladem, ale to jí bylo málo. Kdyby psisko vědělo, co mu žena chystá, siesta by ho raz dva přešla. Má paní se rozhodla, že psa zachrání totálně. Energicky pravila, že jakmile půjde kolem služebny městské policie, nahlásí jim opuštěného psa. Ať ho odvezou do útulku. Pomyslel jsem si, že na místě takové obludy by spíš byla vhodnější polepšovna, ale nechal jsem si tento nápad pro sebe. Jak manželka řekla, tak vykonala a křepkým krokem se vydala do centra. Další nákupy hodlala završit dobrým skutkem.

Já a pes jsme zůstali na parkovišti osamoceni. Hafan o mně ztratil zájem a věnoval se svým psím záležitostem. Já se z hladu, všechny rohlíky sežralo to psí monstrum, začetl do MF DNES (admin to jistě ocení). Můj vztah se psem se přes vzájemné antipatie dal v tu chvíli nazvat ozbrojenou neutralitou. Já četl v autě noviny, psisko mě nepokrytě ignorovalo a odpočívalo. Občas jsem psa sjel pohledem, zda se i v tom stínu neupekl.

Nejspíš jsem se musel pořádně zahloubat do čtení, protože jsem náhle zjistil, že pes je pryč. Vůbec jsem si tak nevšiml, kdo a kdy psa odvedl. Tak byla ta MF DNES poutavá (admin to jistě ocení). Protože mě zajímalo, kdo je majitelem takového baziliška, začal jsem se rozhlížet po okolí. Nikde nikdo.

Až ve vchodu dost vzdáleného paneláku jsem to spatřil. Jakýsi malý pán zrovna mizel s psiskem za dveřmi. Vypadal, že si psa pořídil jako zbraň, podle zásady, čím menší člověk, tím větší raťafák. Ale je také možné, že si toho malého pánečka pořídil onen pes, aby zlegalizoval svůj pobyt mezi lidmi.

Vysvětlení anabáze kolem „opuštěného pejska“ tak bylo nabíledni. Jeho majitel ho z rozpáleného paneláku dal ochladit do stínu stromu. Tím zabil dvě mouchy jednou ranou. Pes se vyvenčil a současně i poobědval. Vše  vjednom. Je možné, že si ho majitel i pohledem z okna kontroloval. Krádež „pejska“ byla vyloučena. Při jeho velikosti by bylo nutné použít narkotizační pušku. Pes byl zcela v bezpečí. 

Nezbylo mi, než manželku v jejím bohulibém konání zastavit. Zavolal jsem jí mobilem. Naštěstí jsem to stihl dřív, než zašla na služebnu policie. Manželka informaci přijala s ulehčením. Pak mi nařídila, ať misku vezmu do auta. To mě mírně popudilo, psiska jsem už dnes měl dost. A nařizování nemám rád. Ty ženské jsou někdy hrozné - dlouhé vlasy, krátký rozum. Aby dámy nebyly dotčeny mužským šovinismem – je to vtip. Pro ty největší intelektuálky své tvrzení ještě víc koriguji – je to pokus o vtip.

Na mé argumenty, že miska je špinavá a uslintaná a že ji tam nechám, má paní ohled nebrala. Manželka je rozumná žena a proto hovor raději ukončila. A toto mě popudilo ještě víc. Někdy bývám prchlivý. Musel jsem si zapálit cigaretu. To mi připomnělo, jak mi bývalý pracovník BIS, pan Hučín, jednou předváděl, jak prokurátor Obst během domovní prohlídky u Hučínů hystericky běhal kolem plotu jeho vily a kouřil jednu cigaretu za druhou. Asi z obavy, jaké kompro materiály ohledně údajné spolupráce Obsta s StB, se tam najdou. Takže chvíli jsem v autě kouřil jako Obst za plotem.

Buď vlivem nikotinu, nebo přirozené hanácké chamtivosti jsem začal pomalu ze svých zásad ustupovat. Začal jsem uvažovat, že tam tu misku asi opravdu nenechám. Stála přece nějaké peníze. Rozhodl jsem se proto onen uslintaný předmět vzít na milost. Na tomto místě, při psaní, mě napadlo, jako Moraváka, v jeho nejotřesnější formě Hanáka, že bych si mohl rýpnout do Pražáků. To je svatou povinností každého správného Moravana. Škodit Čechům, zejména těm z Prahy. Bohužel mě nic jedovatého nenapadlo, tak to nechám na příště. Ale to potom uvidíte…

Chopil jsem se tedy již přečtených novin (poznámka pro admina, byla to MF DNES), zabalil do nich uslintaný předmět doličný a dal ho do kufru auta. S tím adminem je to legrace, která se může krutě vymstít. Představte si, že admin bude konzervativní. Co je to za móresy použít MF DNES na zabalení vlhké misky? S MF DNES se musí jako s archivním vínem – založit, archivovat a zachovat pro příští generace.

Jen mě napadlo, jak by všechno mohlo skončit, kdyby se manželka rozhodla psa zachránit tím, že se o něj postaráme a odvezeme ho do útulku, případně domů sami. Pes, při jeho drzosti, by chtěl nepochybně řídit auto sám. A pokud by se během strkanice o volant dostavil majitel pejska, mohl by nabýt nesprávného dojmu, že mu psa chceme ukrást. Potom by možná místo městské policie musela zasahovat policie státní a mírnými donucovacími prostředky pacifikovat všechny účastníky záchrany pejska, včetně jeho samého.

Nakonec jsem byl spokojený i já. Když jsem si představil, že místo mírného klimatického pásu, bych žil někde v tropech, mohl jsem při činorodosti mé manželky mít doma místo sedmi zachráněných koček sedm malých, milých „krokodýlků“. S manželkou a jejími zvířátky se opravdu nenudím.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Navrátil | neděle 24.11.2013 15:00 | karma článku: 20,65 | přečteno: 1466x
  • Další články autora

Dušan Navrátil

Přestupky jsou naše věc, děláme to pro obec!

Takto by šlo volně parafrázovat heslo, se kterým do komunálních voleb v naši obci vstupuje jedno z místních sdružení.

19.9.2022 v 7:05 | Karma: 0 | Přečteno: 94x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Premiér Fiala utajoval informace

Usvědčil ho nechtěně ředitel GIBS Dragoun v rozhovoru, který poskytl novináři Radimu Vaculíkovi z portálu Novinky.cz. Vtíravou otázkou je, zda premiér Fiala svou nečinností neporušil zákon, když důvodné podezření nechal vyšumět.

13.9.2022 v 8:05 | Karma: 6,58 | Přečteno: 164x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Nezisková organizace premiéra Petra Fialy

Mít neziskovku je fajn. Státní peníze se tam jen točí. Jednu takovou neziskovou organizaci má i premiér Fiala a páchá v ní pouze samé dobré skutky, podobně jako Matka Tereza. Takže nikdo nemůže být nespokojený. Opravdu?

13.9.2022 v 7:02 | Karma: 23,71 | Přečteno: 3956x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Na otázku „Pořád ještě bijete svoji manželku?“ nelze dobře odpovědět.

Stejně tak nejde dobře odpovědět na otázku, zda budete příště volit ANO či ODS. Další strany, trpajzlíky z pěti slepence úplně pomíjím. Uvádím i další informace o demonstraci na Václaváku. Neskutečné podvraťáctví mainstreamu!

11.9.2022 v 7:51 | Karma: 20,94 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Co vám česká média tají, to prozradil americký senátor Ron Paul.

Washington bojuje s Ruskem na Ukrajině, zbytek Ameriky si připadá, že se stává Zimbabwe. Biden slibuje poslat miliardy zkorumpovanému lídrovi za oceán, a přitom se americká města podobají vybombardovaným městům v Libyi či Iráku.

10.9.2022 v 7:01 | Karma: 29,41 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

  • Počet článků 143
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2277x
Motto: Nikdy nesoupeř s blbcem. Stáhne tě na svou úroveň a tam tě převálcuje svými zkušenostmi.

Boj s blbostí se nedá vyhrát, ale musí se vést.