Je František Matějka Forrest Gump nebo Brouk Pytlík?

Nejspíš obojí a navíc říznutý Okamurou. Přemoudřelý politolog, ekonom, historik, mentor a renesanční postava českých blogů. Rád jde proti proudu, tak mu snad nebude vadit proti názor. Kdo čím zachází, tím také schází. Matějka provokuje kontroverzními postřehy, tak si dovolím pracovat v podobném duchu. Pořád někoho hodnotí, jestli „má koule“ nebo nemá. Uvidíme, jestli je má i pan Matějka. Hlavním podnětem k napsání mého článku je Matějkova nabubřelost, agresivita, překrucování a arogantní výpady vůči svým oponentům či kritikům v diskuzích.

Matějka. František Matějka, bloger 007 postupuje následovně: Uchopí názor překroucený novináři, dále ho překroutí ještě jednou po svém a vznikne typická „matějkovština“. K tomu přihodí pár banalit a moralit. Z běžné špatné zprávy vytvoří konec světa v duchu Mayského kalendáře. Je-li mu jeho blud čtenáři s kritickým duchem vyvrácen, reaguje arogantně, agresivně a začne kličkovat. Končí to tím, že Matějka zahnaný kritiky do kouta, velký problém to není, dál nereaguje a hraje mrtvého brouka. A ani pomoc pana Malého, se kterým si rádi kryjí záda, mu pak není moc platná.

Jako názorový vlkodlak láteří na politiku, na politiky, na daně, na historii, na vládu, na menšiny, na většiny, na všechno. Nezapomněl jsem na něco? Už snad chybí jen kritika Husových „nabodeníček“. Jestli si toho nepovšimnul, má výborné téma pro hutný článek.

Jak páchá své blogy? Když neplivne alespoň jedno „moudro“, považuje svůj den za ztroskotaný. Tendence kecat do všeho je extrémní. Navíc se vžil do role Velkého inkvizitora jako Moravec z ČT.  Už mu chybí jen Moravcovo koulení očima. Matějka mi svou statečností a bojovnou rétorikou připomíná partyzány, kteří se objevili po roce 1945. Jejich jediným hendikepem bylo to, že se z nich stali partyzáni až po válce. Lež pro něj není žádným problémem. Proto lže často, používá nepravdivé nebo neověřené informace a překrucuje je tak, jak se mu to hodí. Účelově „omračuje prostý lid“ svým „neotřelým“ pohledem na věc.

Protřelý politik říká lidem, co chtějí slyšet. Protřelý Matějka říká lidem, co nechtějí slyšet. Tím vyvolá diskuzi. Tento politický Cicero hromuje a mate prostopravdami. Je vzdělaný jako písmák z období národního obrození. Jirásek by se tetelil blahem, jelikož pan Matějka jde také „Proti všem“. Jen jestli to není pouze rozzuřená řvoucí myš. Tak mladý a už tak ostrovtipný. Kde se jen naučil všem těm vznešeným a vzletným populistickým řečem?

Divil jsem se, že se s takovým talentem pro demagogickou užvaněnost nestal politikem. Podcenil jsem ho. Pan Matějka údajně neúspěšně kandidoval do Parlamentu. Dle kontextu v jedné diskuzi to bylo za Stranu svobodných občanů. Jak je možné, že neuspěl? Taková mluvící hlava. Hnutí, s panem Matějkou alias "kladivem na nemravnost", mělo získat alespoň 7%. Jestli ne víc. Možná voliči obecně jsou rozumnější, než někteří čtenáři iDNES.

Jakého Matějku jste chtěli, takového ho máte. Teď bude své ovečky trestat za nesplněné politické ambice svými blogy. Díky němu jsem změnil názor na Svobodné. To jsou tam všichni takoví? Farizejsky se vymezují frází, že se jedná o „jedinou autentickou pravici“. Jsou stejně „autentičtí“, jako jejich kandidát pan Matějka. Skvělý čekatel pro novou mutaci ODS. Děkuji, nechci.

Toto ilustrační foto má svůj účel. Jedná se o scénu, kdy Tom Hanks jako Forrest Gump proběhl celé Spojené státy. Běžel, ale na rozdíl od pana Matějky mlčel. Cestou se k němu přidávali jeho následovníci a dělali to, co on. Běželi s ním. Byl jejich vzor a věrozvěst. Potom jednoho dne Forrest zastavil. Všichni mu s napětím viseli na rtech. Vyčkávali, co řekne. Očekávání bylo obrovské. Musí to být přece něco zásadního! „Bolí mě nohy,“ bylo jediné, co Forrest pronesl. Ke stejně převratným závěrům se na konci svých blogů dopracovává i pan Matějka.

Svědci Matějkovi budou lát, že jim někdo sáhl na jejich idol a apoštola v jednom. Abych provedl úlitbu a mraky poblouzněných a zaslepených čtenářů z jeho fanklubu (lidé bez vlastního názoru, rozběsněné ženy, krvelační deprivanti, uřvaní kritici všeho) mě nekamenovaly, prohlašuji:

Není Boha nad Matějku a Malý je jeho Prorok. Matheus Parvus Maximus.

V jeho případě z té učenosti jde hlava kolem, duch nechápe. Matějkovy bláboly, to je jako déšť pravých diamantů do vyprahlých duší jeho věřících. Parsifal Imanuel s jeho Hnutím grálu byl pouhým žabařem.

Jestli mu neradí nějaký ufoun nebo Vesmírní lidé, jediné vysvětlení je, že pan Matějka musí být geneticky upravený člověk. Jinak není možné, že věří těm nesmyslům, které píše. Nebo je to bílý kůň žurnalistiky?

Musím být ale i pozitivní. Kdyby pan Matějka nespekuloval, dodnes bychom s opicemi lozili po stromech. Díky bohu, že ho máme. Jeho mysl neustále parou cválá a jeho myšlenky jsou voňavé, jak ambra, která vzniká v trávicím traktu vorvaně. Problém je v tom, že čerstvá ambra nepříjemně zapáchá. Libou vůni získá až stárnutím, což u názorů pana Matějky očividně nehrozí.

Rád uměle vyvolává strach, pracuje i se závistí a nenávistí. V tom má mnoho společného s Okamurou. Celkem dobré na absolventa základní školy. Tedy jestli je pravda, že ani neodmaturoval. Zaměřuje se na snadno manipulovatelné lidi, kterým podsouvá, co je „dobré“ a co je „špatné“. 

Číst jeho blog je, alespoň pro mě, absolutní ztráta času. Nejkomičtěji působí, že metody a postupy, které u jiných kritizuje, sám používá v hojné míře. Když jsem s blogem pana Matějky skončil, byl jsem velmi unaven a velmi šťasten, že to mám za sebou.

Já jsem si myslel, že žijeme jen v Banánové republice. Skutečnost je ale mnohem horší. On to je přímo Matějkastán. Nebo pan Matějka vnímá realitu z druhé strany zrcadla? Abych nabyl původní duševní rovnováhy, musel jsem si počíst v textech pana Káji Maříka. Ty mají alespoň hlavu a patu.

Můj závěr tedy zní: Rádio Jerevan, Brouk Pytlík, Forrest Gump, Okamura, kazisvět a ředitel zeměkoule v jednom. Složitá osobnost. Ale zadarmo. No neberte to za ty peníze. Já to ale brát nebudu. Ani číst, protože mě jeho džihád nebaví. Diskutovat s ním rozumně nejde a dělat nájezdy na jeho blog je k ničemu.

Matějku nezměníš. Jediné řešení je nečíst, ignorovat, nechat vyhnít. Pochopitelně, ať si každý píše a čte, co chce. Svůj názor na pana Matějku proto nikomu nemůžu a ani nechci vnucovat. Jen jsem reagoval na jeho aroganci, nafoukanost a bezbřehou demagogii, kterou projevuje, mimo své pochlebovače, vůči všem ostatním. Také světonázor.

 

Foto: giphy.com; detske-hry.com

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Navrátil | úterý 10.12.2013 14:30 | karma článku: 20,32 | přečteno: 1754x