Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

GIBS – polo zločinecká organizace

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) je dle zákona č. 341/2011 Sb. ustanovena pro prošetřování trestné činnosti policistů a dalších. Tuto roli neplní. Stala se rejdištěm kontroverzních policejních figur. Místo, aby policii čistila, stala se pro ni nebezpečnou. Je to fosilie z doby, kdy Českou republiku doslova sužovala jako sarančata (nad)vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Je to produkt vekslu mezi ODS a VV, kdy si tyto dvě strany rozparcelovaly sféry zájmu v Policii České republiky. Za profesionálního Lessyho (tehdejší policejní prezident; VV) byl do ředitelského křesla GIBS vyhandlován ještě profesionálnější plk. Bílek (ředitel GIBS; ODS).

První věcí, kterou by měla jakákoliv nová vláda učinit, by měly být hluboké čistky v GIBS.  Musí být rozmetány ty jejich současné struktury. Do třetího kolena. Nejen v Praze, ale i na pobočkách, kde sedí lidé loajální k Bílkovi a tedy i k Langerovi. Vlastně by to neměly být čistky. Příliš slabé slovo. Ani by to neměl být hon na čarodějnice. Také slabé. MĚLO BY TO BÝT PŘÍMO VYMÍTÁNÍ ĎÁBLA. Igni et ferro (ohněm a mečem, násilím).

Na ČT24 byla dne 30. 08. 2012 v publicistickém pořadu HYDE PARK probírána role GIBS. Tento pořad byl uveden mottem, které naprosto přesně popisuje současný stav GIBS:

"Je to jeden z nejméně kvalitních a nejméně odborných policejních útvarů, který vznikl na základě politické dohody," řekl o Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) advokát a bývalý policista Václav Láska. "Je to klacek politiků na nepohodlné policisty," přidává Karel Randák. Šéf inspekce má přitom velmi blízko k Ivanu Langerovi a zaměstnává lidi, kteří od policie museli odejít kvůli vážným chybám (Pavel Kolář) nebo funkcionáře nechvalně proslulé tím, že si v tichosti rozdali obří odměny (Gabriel Berzsi). Potřebujeme takovou instituci placenou z našich daní? Kolik případů zamete pod koberec?

Ví vůbec běžný občan, jakými lidmi se pan Bílek v GIBS obklopil? Uvedu proto pár jmen tak, jak je MF DNES (12. 6. 2012; název článku: Museli odejít od policie, teď policisty kontrolují; tištěná verze) zveřejnila, včetně stručného popisu „hrdinských“ skutků, které tito lidé spáchali v řadách policie, předtím, než nalezli azyl (trafiku) v GIBS. Napřed šťavnatý citát MF DNES: „Zní to jako vtip – na dodržování zákonů v policii nově dohlíží muž, který od ní musel kvůli vážným chybám odejít. Vtip to však není.

Pavel Kolář – Vyhozen od policie. Chybné zakázky. Do GIBS přijat na základě vysoké odbornosti (slova mluvčí inspekce)!!! Policii mohla vzniknout škoda až 25 milionů Kč. To je opravdu hodně vysoká odbornost! Koláře tam protlačil Bílek.

Gabriel Berszi – Bílkův kamarád. Obří odměny. Tučné renty. V roce 2009 více než milion. Odešel od policie. Po té stačil ještě prudit na ministerstvu vnitra – plat desítky tisíc. Teď prudí v GIBS.

Roman Fidler – Bílkův člověk z policejního prezidia.

Petr Sobotovič - Bílkův člověk z policejního prezidia.

Je to státní organizace nebo Bílkův kamarádský podnik nebo Íčkův skanzen? Co myslíte?

Ví občané čeho je GIBS schopna?

Odkazuji na další článek z MF DNES. Byl otištěn dne 27. 06. 2013. Název reportáže zněl: „Spravedlnost? Asi jako v 50. letech“.  Doporučuji ho prostudovat. Byl to opravdu silný příběh, který mě nejen zasáhl, ale i rozzuřil. Týkal se řízené provokace z GIBS, kdy si pracovníci GIBS vymysleli na dva olomoucké kriminalisty trestný čin. Šest let trvalo, než se policisté očistili u soudů. Veškeré postupy státního zastupitelství (není uvedeno které, asi z Olomouckého kraje) směřovaly k jejich kriminalizaci. I když se očistili, žádný happy end to nebyl. K policii je nevezmou, přišli tak o práci, která je bavila. Syn jednoho z těch kriminalistů studoval práva a pod tlakem všech těch depresí spáchal sebevraždu.

Takže za lumpy z GIBS a zřejmě i ze státního zastupitelství jsou i mrtvoly. A co svědomí těch šmejdů, kteří to zinscenovali? Ti si dál budou chodit, jakoby se nic nestalo? Uvádím přepis úplného konce té reportáže: „Samozřejmě jsme podali trestní oznámení na lidi, kteří proti nám prokazatelně vytvářeli smyšlené důkazy, i když zadavatelem této naší likvidace byl určitě někdo jiný, pro koho to ti lidé dělali. Ale vše bylo odloženo s tím, že veškeré materiály už jsou skartované a nelze nic prokázat. Stopy jsou už zametené. Tak vypadá naše spravedlnost.“ Jaká je v Česku rovnost občana před zákonem? Měří justice všem stejným metrem? Je šest let málo nebo moc pro spravedlnost? Odpovězte si sami.

Spravedlnost po česku znamená v tomto případě dvě zničené rodiny a smrt studenta práv. Jak se ti šmejdi, co v tom měli prsty, mohou na sebe podívat ráno do zrcadla? Za to přece musí někdo pykat. GIBS MUSÍ BÝT V KAŽDÉM PŘÍPADĚ ROZEBRÁNA AŽ NA MOLEKULY A ZNOVU REKONSTRUOVÁNA. JE TO POLO-ZLOČINECKÁ ORGANIZACE A MÁ SLOVA O VYMÍTÁNÍ ĎÁBLA NEJSOU VŮBEC PŘEHNANÁ.  Podotýkám, že v popisované kauze se jednalo o vysokoškolsky vzdělané lidi, navíc policisty. A přesto skončili, jak skončili. A teď si představte, že do pařátů GIBS či státního zastupitelství upadne nějaký prosťáček. Jeho osud musí být předem zpečetěn.

Toto je nebezpečí pro demokracii! Toto je nebezpečí pro právní stát! Lidé z GIBS (je tam vůbec někdo nevinný) a někteří lidé ze státního zastupitelství. To jsou nepřátelé státu, to jsou nepřátelé českého lidu. Stokrát nebezpečnější, než nějaký Janoušek či Rittig! Takové je potřeba eliminovat od moci. Srazit jim hřebínek. Jinak tu demokracii sežerou a „zgibsují“ a doplatíme na to všichni.

Ve svém minulém článku na tomto blogu „Íčkův žabák generálem“ jsem rozebíral vliv pohrobků exministra Ivana Langera na českou policii a GIBS. Katastrofa jménem Langer natolik pošramotila renomé policie, že nikdy není dost argumentů, jak to demonstrovat. Proto zde uvádím odkaz na rozhovor s Karlem Randákem (bývalý šéf civilní zpravodajské služby). Je to sice starší článek, ale velmi zajímavý. Mimo informací ze zákulisí zpravodajských služeb se tam můžete dozvědět i to, jak je to s detektorem lži a zda jde ošidit. Co myslíte? Jde nebo ne? Název článku zní: „Karel Randák: Estébáci v tajných službách? Kdepak, úspěšní byznysmeni!Na článek odkazuji hlavně z toho důvodu, že se v něm pan Randák zmiňuje i o Langerovi. A jsou to informace téměř šokující. Slovo téměř jsem použil, jelikož Langer už šokoval skoro vším.

Karel Randák odpovídá na dotaz novináře, co si myslí o Ivanu Langerovi:

Langer… Jaký je? (Karel Randák dlouze přemýšlí, pozn. autora) Vlastně proč bych o tom měl mlčet, mám z něj ještě dnes husí kůži jak pralinky… Nechci sice rovnou říkat, že je to zločinec a grázl všech grázlů, ale byl to právě on, kdo dotáhl do dokonalosti systém protekcionismu, dosazování svých lidí na nejrůznější pozice, což skvěle ilustruje příklad bývalého šéfa protikorupční policie Libora Vrby, kterého si s sebou přivedl právě Langer a který nedávno zakotvil u miliardáře Chrenka. A světe div se, Chrenek je samozřejmě čirou náhodou Langerův velmi dobrý kamarád.

Ivan Langer se na současném systému podepsal úplně ze všech nejvíc. Už když působil jako stínový ministr vnitra, měl plná ústa prohlášení, jak je skvěle připravený, jak všechno ví, všechno zná a vše v dobré obrátí… Neudělal vůbec nic. Přitom měl osm let, aby se na svou budoucí pozici zodpovědně připravil. Jeho ministrování bylo opravdu jedinečné ale pouze v tom, že bylo naprosto katastrofální.

Destrukční činnost GIBS dále velmi výstižně popisuje výrok právničky Ligy lidských práv: „GIBS však nadále kryje nepřiměřené násilí policistů. Je buď nečinná nebo předá trestní oznámení k vyřízení samotné policii, takže o nezávislém vyšetřování nemůže být ani řeč.“ Je to naprosto přesné.

V tomto článku uvádím spoustu citací, spoustu citátů. Úmyslně. Aby bylo patrno, že můj názor není menšinový. To samé říká spousta dalších lidí, kteří s GIBS měli co do činění z hlediska své funkce či povolání.  Mé osobní zkušenosti naprosto korespondují se všemi zde citovanými názory na GIBS. Zúročení těchto zkušeností vedlo k podání trestního oznámení na plk. Bílka (ředitel GIBS) a dalšího „neznámého pachatele“ z GIBS. Zatím čekám na reakci příslušných úřadů. Potom bude velmi zajímavé detailně porovnat co tvrdí zákon, co tvrdí GIBS, co tvrdí zdravý rozum a co tvrdí orgány činné v trestním řízení.

Občas GIBS předstírá činnost, aby veřejnost byla mystifikována její nepostradatelností. Tu odhalí korupčníka policistu, který vzal na dálnici úplatek 50 Kč. Jindy s velkým humbukem zatkne policistu, který byl tak hloupý, že známému prolustroval cizí SPZ automobilu. Hloupý musel být, protože v systému po něm zbyla elektronická stopa. Na takové odhalení není potřeba být policejním géniem. Nebýt takové hektické snahy GIBS, celý systém a stát by se nejspíš zhroutil. Praví policejní lumpové, papaláši se musí smát a za břicha se popadat, když takovými „akčními“ nesmysly GIBS zaplavuje televizní stanice.

Chrenek, Gross, Langer, Fischer, Pecina, Zeman… Kdo je sponzor? Kdo je politik? Kdo vodí? Kdo je voděn? Nějak se to celé prolíná a je v tom chaos… Když jsem se vracel k těm starším článkům, měl jsem opravdu pocit absolutního hnusu. To není žádná póza. Nebylo to pěkné psaní a nebude to pěkné čtení. To není polo zločinecká organizace. Podle projevů tak, jak je GIBS dosud vedena, je to zločinecká organizace, která v demokratické společnosti nemá co pohledávat.

Na závěr uvedu známý citát: „Ceterum autem censeo Cartaginem esse delendam (… kromě jiného myslím, že Kartágo musí být zničeno. Takto Marcus Porcius Cato starší končil každý svůj projev v římském senátu, ať už se jeho řeč týkala čehokoliv jiného. Je to sice citát z dob třetí punské války, ale je pořád dobrý. Stačí si za Kartágo dosadit zkratku GIBS. Chápu, že policie musí být někým kontrolována. Ale ne současnou GIBS.

Ač byl Cato (neplést si s krycím jménem estébáka z ČSSD, Kavana - Kato) v té době velmi starý, pádu Kartága, úhlavního nepřítele římského lidu, se dožil. To zní pozitivně…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Navrátil | středa 30.10.2013 16:10 | karma článku: 22,79 | přečteno: 1804x
  • Další články autora

Dušan Navrátil

Přestupky jsou naše věc, děláme to pro obec!

Takto by šlo volně parafrázovat heslo, se kterým do komunálních voleb v naši obci vstupuje jedno z místních sdružení.

19.9.2022 v 7:05 | Karma: 0 | Přečteno: 94x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Premiér Fiala utajoval informace

Usvědčil ho nechtěně ředitel GIBS Dragoun v rozhovoru, který poskytl novináři Radimu Vaculíkovi z portálu Novinky.cz. Vtíravou otázkou je, zda premiér Fiala svou nečinností neporušil zákon, když důvodné podezření nechal vyšumět.

13.9.2022 v 8:05 | Karma: 6,58 | Přečteno: 164x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Nezisková organizace premiéra Petra Fialy

Mít neziskovku je fajn. Státní peníze se tam jen točí. Jednu takovou neziskovou organizaci má i premiér Fiala a páchá v ní pouze samé dobré skutky, podobně jako Matka Tereza. Takže nikdo nemůže být nespokojený. Opravdu?

13.9.2022 v 7:02 | Karma: 23,71 | Přečteno: 3956x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Na otázku „Pořád ještě bijete svoji manželku?“ nelze dobře odpovědět.

Stejně tak nejde dobře odpovědět na otázku, zda budete příště volit ANO či ODS. Další strany, trpajzlíky z pěti slepence úplně pomíjím. Uvádím i další informace o demonstraci na Václaváku. Neskutečné podvraťáctví mainstreamu!

11.9.2022 v 7:51 | Karma: 20,94 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Co vám česká média tají, to prozradil americký senátor Ron Paul.

Washington bojuje s Ruskem na Ukrajině, zbytek Ameriky si připadá, že se stává Zimbabwe. Biden slibuje poslat miliardy zkorumpovanému lídrovi za oceán, a přitom se americká města podobají vybombardovaným městům v Libyi či Iráku.

10.9.2022 v 7:01 | Karma: 29,41 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

  • Počet článků 143
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2277x
Motto: Nikdy nesoupeř s blbcem. Stáhne tě na svou úroveň a tam tě převálcuje svými zkušenostmi.

Boj s blbostí se nedá vyhrát, ale musí se vést.