Volba prezidenta je díky televizím silně unfair

Přičemž v ovlivňování voličů dle mého názoru tentokrát silně vede Prima. Ta nám podsouvá z devíti možných adeptů na hlavu státu pouhé trio, z něhož si za pár týdnů budeme vybírat.

Alespoň já nevěřím tomu, že by k nějakému extra překvapení došlo.

Platí, že televize je stále nejvlivnějším médiem – a zejména ty komerční cílí na zásadní voličský kmen. A ano, lze souhlasit s tím, že spíše starších lidí, kteří se dají snáze motivovat, případně vystrašit.

Ona vůbec celá přímá volba je u nás tak nějak nefér…

… už jenom to, kdo se mezi devítku prezidentských kandidátů nakonec dokodrcal a kdo šanci ucházet se o post hlavy státu nedostal stojí za zamyšlení: možnosti jsou tři – a) schrastit 50.000 podpisů voličů, b) zajistit si podporu 20 poslanců nebo c) zajistit si podporu 10 senátorů.

Dle mého mínění však mezi a, b a c nelze položit rovnítko.

Ač totiž poslanci i senátoři prošli sítem demokratických voleb, dvacítka poslanců a desítka senátorů se prostě 50 tisícům voličům rovnat nikdy nemůže (ruku na srdce: kdo z nás teď, když čtete tyto řádky, dokáže z hlavy vystřihnout jména 20 poslanců nebo 10 senátorů, které patří té či oné straně, která svého kandidáta na post prezidenta podpoří? Málokdo!).

Jednoznačně férovější by bylo nastavit stejné podmínky. A jestli se jedná o přímou volbu, pak bych preferoval podporu nikoli profesionálních politiků, ale voličů, přičemž si myslím, že by jich ani těch 50 tisíc nemuselo být.

Oni totiž ti političtí profíci v minulosti při volbě prezidenta zklamali. Aby Poslanecká sněmovna a Senát totiž mohly podruhé zvolit jako prezidenta Václava Havla, musel „být zatčen“ Miroslav Sládek, aby Havel oběma komorami našeho Parlamentu těsně prošel. Co se pak dělo při volbě Václava Klause, jak se kupčilo s hlasy, na to raději ani nevzpomínat.

Proto byla zavedena prezidentská volba přímá, která se zrovna teď mnohým z těch, kteří podporují současnou vládní koalici, nehodí (kdyby prezidenta volila dnes Poslanecká sněmovna a Senát, pak by Babiš neměl nejmenší šanci, což se takto nekoná). Protože zase je to všechno proti Babišovi, opět se mluví jen o volbě menšího zla.

A přispívá tomu právě televize – z mého pohledu, už jsem to zmínil, tentokrát především Prima.

Proč právě Prima?

V první řadě přišla s pořadem „K tabuli!“, v němž třída plná zvídavých školáků kladla kandidátům na prezidenta „otázky na tělo“, které neměly zaznít v žádné politické debatě. Prima ale nepřipravila devět, ale pouze pět dílů tohoto „zábavného pořadu pro celou rodinu“, navíc z jednotlivých dílů doslova kapalo, komu je dramaturgie nakloněna.

Představa, že zvídavé otázky kladly samotné děti, je – myslím si - velmi iluzorní. Nikdo soudný nemůže uvěřit tomu, že by se v jednotlivých pěti školách našla třída žáků tak prudce inteligentních, natolik politicky erudovaných, jak se nám je Prima pokusila představit. Na tomto blogu je celá řada kantorů, možná by k tomu uměli říci to své. Protože tady se na obrazovce objevily děti, s nimiž by puberta měla mlátit ode zdi ke zdi, přičemž ony byly naprosto jiné.

Že vystoupení Andreje Babiše bylo katastrofální, o tom žádná. Ale že by se ostatní kandidáti nějak výrazně lépe „pochlapili“ (v případě Danuše Nerudové „poženštili“), to ani náhodou. Asi nejlépe mi z tohoto okleštěného „souboje kandidátů“ vyšel Středula, ale to je jen můj osobní názor.

Každopádně je fakt, že Prima udělala z Babiše vola, z Nerudové (která dětem skoro slibuje, že jako prezidentka by jezdila pražským metrem, aby byla blíž k lidem – z toho by se její ochranka asi osypala) doslova světici, z generála Petra Pavla pak člověka, který neumí namalovat holubici míru a který by dokázal v případě nutnosti obětovat i nevinné civilní obyvatelstvo.

Jak chtěla jednotlivé prezidentské kandidáty konfrontovat řadou diametrálně – kvalitativně i kvantitativně – lišících se dotazů, to mi opravdu hlava nebere. Učinit tak střihem záznamu, to už svědčí pouze o chtěné manipulaci, ať jakkoli rafinované.

V řadě druhé pak Prima příští prezidentskou debatu rozdělila na dvě části: v té první se střetne šestice těch „nezajímavých“, kteří dle jejího názoru nemají šanci na zvolení, ve druhé pak tři zbývající. Ti vyvolení. Teda kromě Babiše… jenomže toho z téhle taškařice odpárat dost dobře nelze – jestliže totiž před rokem znalo nějakou Nerudovou a nějakého Pavla 5 % národa, tak Babiše znali úplně všichni.

Máme devět kandidátů na prezidenta. Proč všem nedat rovnou šanci? Proč CNN Prima News neudělá tři pořady pokaždé se třemi jednotlivými kandidáty a neklade jim stejné otázky?

Mám osobně mnoho problémů s Českou televizí. Ale tady se zachovává luxusně. Předvolební debatu povede se všemi kandidáty.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Ďuran | čtvrtek 29.12.2022 8:34 | karma článku: 28,01 | přečteno: 819x
  • Další články autora

Pavel Ďuran

Ještě jeden měsíc

7.5.2024 v 17:44 | Karma: 21,93

Pavel Ďuran

Zrušme zákoník práce úplně!

3.5.2024 v 0:43 | Karma: 27,99

Pavel Ďuran

Jsme na tom dobře

19.4.2024 v 1:37 | Karma: 34,10