O historickém znemožňování se

Mnozí ze starostů ODS se začínají už na začátku roku 2013 bát vzhledem k nelichotivému vývoji preferencí o výsledek voleb v příštím roce. Sešlo se jich v pondělí v Praze na 150 a rokovalo s vedením své strany o tom, co udělat, aby se partaj zbavila přízraku drtivé porážky v prezidentských volbách.

Jenomže těch přízraků výrazných porážek ve volbách má za sebou v poslední době ODS jaksi více. Neprosadila se v loňském roce ve volbách krajských, na prahu letošního roku propadl její kandidát ve volbách prezidentských a vzhledem k tomu, co Petr Nečas se svými kumpány předvádí ve vládě, která nikdy v dějinách této země neměla nižší důvěru obyvatel, těžko čekat, že výrazného úspěchu dosáhnou v dohledné době v jakýchkoli volbách dalších. Řečeno s Janem Werichem (Císařův pekař) se zkrátka ODS protentokrát historicky znemožnila a dá se tudíž předpokládat, že tutéž možnost (myslím historicky se znemožnit) dají napříště voliči stranám z druhé strany politického spektra.

I když se obávám, že „historicky se znemožnit“ se v budoucnosti tak, jak se to podařilo ODS, dlouho nikomu nepovede.

V souvislosti s včerejším jednáním starostů ODS s vedením strany mne překvapila jistá krátkozrakost:

Delegáti v té souvislosti zmiňovali problémy registru vozidel či odpor k sKartě, které dopadají na hlavu ODS, ačkoli za ně nemůže. „Můžeme za všechno. My můžeme za vše od ministerstva práce a sociálních věcí a sKaret přes ministerstvo dopravy a registry, přitom to nejsou naše resorty. Jestli se nám něco vyčítá, tak to, že neumíme prodat, co jsme celou dobu dělali a říkali,“ uvedl podle Novinek.cz Marek Benda. A pokračoval: „Klíčem k úspěchu jsou komunální volby v příštím roce, nikoli ty parlamentní. Ty když vyhrajeme, bude to bonus navíc.“

To je ale tak trochu v rozporu s míněním Petra Nečase. Ten totiž po prohraných krajských volbách na podzim prohlásil něco v tom smyslu, že prohnané krajské volby žádným signálem nejsou, že signálem jsou volby parlamentní.

Osobně si myslím, že ODS v současnosti nemá šanci vyhrát volby vůbec žádné. Dokonce i Praha jako jejich poslední velká bašta se od nich odvrací. Na příští vítězství si budou muset počkat: počítám, že tak osm, deset let.

Až se historicky znemožní zase jiní.

Autor: Pavel Ďuran | úterý 5.2.2013 6:20 | karma článku: 17,52 | přečteno: 790x
  • Další články autora

Pavel Ďuran

Ještě jeden měsíc

7.5.2024 v 17:44 | Karma: 22,43

Pavel Ďuran

Zrušme zákoník práce úplně!

3.5.2024 v 0:43 | Karma: 27,99