Korekce

Asi jsme to přehnali… Tak nějak si drbe hlavu naše vláda, která v týdnu rozhodla, že rodinám s dětmi dá do konce léta jednorázový příspěvek 5.000 korun na dítě.

Aby to nebyla akce plošná, což je zaklínadlo Fialova kabinetu, jímž v dnešní situaci očůrává drtivou většinu nízko a středně příjmových obyvatel naší republiky, pak je příspěvek limitován částkou 1 miliónu korun ročního příjmu domácnosti.

Mělo se původně jednat o čistý příjem.

Ze zpráv serveru Seznam.cz jsme se ve středu 27. 4. dozvěděli následující:

„Podle premiéra chce vláda balíčkem opatření zmírnit dopady růstu cen. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se příspěvky týkají 2,1 milionu dětí do 18 let a rodiny s příjmem do milionu korun čistého by měly podporu dostat nejpozději do konce srpna. Příspěvek by měl upravit zákon, který připraví ministerstvo práce. Vláda ho po schválení předloží Parlamentu.“

O tři dny později je všechno jinak:  

„Ministr Marian Jurečka oznámil, že na jednorázový příspěvěk na dítě dosáhnou domácnosti s ročním výdělkem do milionu korun čistého. Do zákona však půjde strop milionu korun hrubého. Na příspěvek tak dosáhne méně lidí.“

Asi proto, aby to tak plošné nebylo…

Vyjde nás to i tak na skoro 10 miliard. Do toho válka na Ukrajině a příliv uprchlíků, jejichž pomoc rozhodně také není zadarmo, výrazně vyšší náklady na zbrojení, a to nebude o miliónech, ale o mnoha miliardách.

Nemám s tím zásadní problém. Příspěvek pro rodiny s dětmi při dnešních cenách je zcela na místě. Jeho „cílenost“ je ale velmi diskutabilní a pak mne děsí fakt, že ačkoli původně mělo jít o roční příjem v čistém, pak dnes už jde o příjem hrubý. A to při daních, které u nás platíme, je setsakra rozdíl.

Jen nevím, kde na to s tím (novou vládou sympaticky okleštěným) státním rozpočtem vezmeme?

Autor: Pavel Ďuran | sobota 30.4.2022 8:36 | karma článku: 33,62 | přečteno: 3639x
  • Další články autora

Pavel Ďuran

Za hranice všedních dní

22.5.2024 v 16:16 | Karma: 17,09

Pavel Ďuran

Ještě jeden měsíc

7.5.2024 v 17:44 | Karma: 22,43

Pavel Ďuran

Zrušme zákoník práce úplně!

3.5.2024 v 0:43 | Karma: 27,99