Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obci starosti své porob, ale ne v poledne

Žiji v Českých Budějovicích a pokaždé, když musím něco vyřídit na radnici, zaujme mne nápis nad schodištěm: „Obci starosti své porob“. Člověk si tento nápis přečte a dýchne na něj myšlenka, že pokud má jakýkoli problém v našem krásném městě, může přijít na magistrát a tady jej vyřešit. To je možná pravda, ale nesmí to být v poledne.

Tak jako skoro každý pracující člověk i já chodím vyřizovat věci na úřady hlavně v polední pauze, abych nemusel nechat čekat své zákazníky a vrátil se včas do práce. Samozřejmé je, že pokud jdu na úřad, pak jako spousta dalších odbývám oběd něčím rychlým, i když vím, že je to nezdravé. Magistrát v Českých Budějovicích naštěstí pracuje bez polední pauzy, neboť úředníků je tam dostatek a vystřídají se.

Poslední dobou jsem několikrát potřeboval vyřídit něco na magistrátu v prvním patře. Pokaždé jsem si všiml koutkem oka čekajících v přízemí, neboť přízemí je uděláno jako dvůr a je do něj z hořejších pater vidět. Říkal jsem si, ty tady ale mají nával.

Tentokrát však výjimečně byla fronta i přede mnou, takže jsem se opřel o zábradlí a koukal dolů. A v tu chvíli se to stalo. V přízemí je cca 12 přepážek a 2 pokladny. Všech 12 přepážek najednou vypnulo vyvolávací systém a místo číslic se rozsvítily 3 pomlčky. Ano, odhadujete správně, všech 12 přepážek odešlo najednou na oběd.

Zřejmě mají obědy individuální, protože ne všechny úřednice šly pryč, některé si jen sedly ke stolu opodál a popíjely kávu, jiné odešly v příjemném rozpoložení zabrané do společného rozhovoru kamsi pryč, zřejmě do jídelny. V zasedací místnosti, kam je z patra vidět, je zřejmě mikrovlnka nebo lednička, neboť jedna úřednice se tam skláněla k talíři a dávala ho do nějakého přístroje. Čekal jsem, co se stane, přeci jen, lidí dole bylo dost a třeba někomu ujedou nervy.

Ti však trpělivě seděli a nic neříkali. Já bych to asi ve frontě nevydržel. To co následovalo mne již tak dostalo, že jsem se málem začal nahlas smát. Dvě úřednice sedící za stolem dál od přepážek se nahlas bavily. Jedna druhé vyprávěla, jaký dostala krásný vtip emailem. „To si musím přečíst“ prohlásila další a už stála u počítače za přepážkou. Jenže kliknutím omylem vyvolala čekajícího občana. Byla to starší paní, přišla k okénku a úřednice na ní vyvalila oči. V tu chvíli jí to došlo a zareagovala perfektně. „Nezlobte se, já jsem si Vás vyvolala omylem, já Vás přehodím ke kolegyni vedle“. Jak tušíte, vedle nikdo neseděl. Než se paní zmohla na odpor, byla přehozena na vedlejší okénko, kde se její číslo samozřejmě nerozsvítilo. A úřednice pokračovala „Jenže kolegyně má oběd, tak si zase sedněte zpátky a počkejte jako ostatní“. Já bych asi vyváděl, ale paní si bez odporu sedla na místo a čekala trpělivě jako ostatní.

Mezitím se přede mnou udělalo místo a já jsem si šel vyřídit svoji záležitost. V prvním patře se opravdu střídají, tak jak by to každý předpokládal, takže moje záležitost byla vyřešena a já mohl odejít. Ještě při odchodu jsem koukl na situaci dole a bohužel, stále beze změny.

Nechci upírat úředníkům právo na oběd, to opravdu ne, ale domnívám se, že 12 přepážek už je natolik dost, že by se vystřídat mohli. Pokud to snad z nějakých důvodů nejde, pak by měla být přestávka zaznamenána do pracovní doby, aby každý, kdo něco potřebuje vyřídit, počítal s tím, že v poledne to nejde a musí si to naplánovat jinak. Pak také nelze mít jakékoli připomínky.

Avšak v tomto případě se jedná evidentně o přístup úředníků ve smyslu: „Já jsem tady pro tebe občane, tak si počkej, až dopiju kávu a já se podívám na tvůj problém“. Nyní máme před sebou komunální volby, třeba, pokud budeme mít štěstí, zvolíme všichni takové vedení radnice, které s tímto něco udělá, i když o tom tak trochu pochybuji.

V současné době se mluví o snižování platu státním zaměstnancům. Já nejsem pro snižování platu policistům, lékařům či hasičům, ale pro snižování platu a také stavu úředníků jsem všemi deseti. Neustále někde slyším, jak jsou úředníci unaveni, ale když vidím, jakým způsobem se pracuje na úřadech, a nejenom magistrátu, tak to beru jako výsměch. Určitě mi někdo odpoví, že pracovník magistrátu není státním zaměstnancem, pak bych byl tedy pro rozšíření propouštění na veškeré úředníky bez ohledu na to, zda jsou státní nebo městští.

Kolikrát si říkám, že jsem se dal na špatnou dráhu, místo podnikání jsem se měl raději posadit někam na úřad, byl bych asi spokojený, někde v teplé kanceláři s jistým platem, a pokud by mne občané štvali, prostě bych je nepustil do kanceláře nebo k přepážce s odkazem na množství práce.

Po mé zkušenosti na magistrátu města České Budějovice bych doporučil změnit nápis nad schody na nové znění: „Obci starosti své porob, ale ne v poledne“, co myslíte?

Autor: Duda Jan | pátek 3.9.2010 8:11 | karma článku: 24,81 | přečteno: 2510x
  • Další články autora

Duda Jan

Občanka bez údajů? Nový nápad ministerstva vnitra

Tak jsem se dočetl, že ministerstvo vnitra bude omezovat počet údajů v občanském průkazu. Nový zákon se prý bude schvalovat již příští týden. Postupně má zmizet rodné číslo, rodinný stav a další údaje. Ministerstvo vnitra říká, že prý je to pro vyšší ochranu našich osobních údajů.

24.10.2010 v 9:26 | Karma: 30,44 | Přečteno: 1908x | Diskuse| Společnost

Duda Jan

Pomáhat a chránit nebo zdržovat a pokutovat?

Krátké zamyšlení nad tím k čemu máme a jak se chová dopravní policie, které bylo vyvoláno mou cestou po D1 minulý týden.

6.8.2010 v 7:47 | Karma: 21,76 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Společnost

Duda Jan

Vy budete chtít něco podepsat? Tak to tedy ne

Zažil jsem zajímavou příhodu s policií a několika spoluobčany. Díky tomu jsem si uvědomil, jak strašně jsme jako národ lhostejní k problémům jiných.

25.3.2010 v 8:12 | Karma: 41,51 | Přečteno: 7279x | Diskuse| Společnost

Duda Jan

Proč nefunguje státní správa

To, že státní správa funguje velmi neefektivně, nikoho nepřekvapí, pokusil jsem se zamyslet nad tím, proč tomu tak je.

13.3.2010 v 7:45 | Karma: 21,36 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Politika

Duda Jan

Já jsem s tím nepřijel

Podělím se s vámi o zajímavou zkušenost ze situace, kdy jsem zavolal městskou policii já sám. Zároveň je to funkční návod na parkování kdekoli na zákazu.

31.1.2010 v 8:00 | Karma: 21,56 | Přečteno: 1479x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Sesuvy půdy v Kyrgyzstánu mají sedm obětí, pět z nich jsou děti

29. června 2024  21:15

Sedm lidí včetně pěti dětí zemřelo na jihu Kyrgyzstánu při sesuvech půdy. Informovala o tom v...

V AfD si nechali staré vedení. Na demonstraci se vážně zranili dva policisté

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  20:53

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Pozor na jahody. Ve Švédsku z jejich prodeje těží i gang vedený vládcem Jahodou

29. června 2024  20:30

Že se stačí podívat, jestli nejsou pomačkané nebo nahnilé? Švédové nakupující jahody od stánkařů u...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2766x
Jsem člověk, který věří v to, že pokud někdo něco chce a věnuje se tomu může to dokázat i když se to zdá z počátku být nemožné.

Seznam rubrik