Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
L

Lukeduke

29. 3. 2010 14:28
Vy se divíte?

Příklad z praxe:

Stanete se svědkem loupežného přepadení v bance/benzince/obchodu (ať už jako zaměstnanec, nebo jako klient).

Řeknete PČR, že jste schopen ho identifikovat a svědčit. Za pár měsíců dostanete předvolání k soudu. Na lavici obžalovaných sedí 2 lupiči, vše popírají nebo naopak nic nepopírají (to je vcelku jedno). Jste vyzván k svědectví. Soudce/úředník nahlas (!!!) přede všemi v sále (vč. tedy lupičů) přečte vaše jméno, příjmení, adresu (myslím že i rodné číslo, navíc je v odůvodnění rozsudku). Lupič Vám zatímco odcházíte ze sálu vyhrožuje, že Vám rozbije držku, podřeže rodinu apod. Lupič dostane malý flastr nebo podmínku.

Jak by se vám žilo s tím, že jste někoho usvědčil, on dostane 12 měsíců, a potom vyleze z krimu, ví, že jste ho do krimu dostal vy (např. jako jeden ze dvou svědků, a ví kde bydlíte... ?

0 0
možnosti
S

Seals2

30. 3. 2010 9:41
Re: Vy se divíte?

Jedině se nebát.Pokud by vyhrožoval mojí rodině tak to bude to poslední co ve svém zpackaném,krátkém a zbytečném životě udělá....v přehradách je místa:-)

0 0
možnosti
PW

Paul Weiss

29. 3. 2010 12:36
Naprosto typické...

Z diskuse, tedy až na pár světlých výjimek, vyplývá následující:

1. Policie nic nedělá. Kdyby totiž něco dělala, nemohla by tolik věcí odkládat pro nedostatek důkazů a chybějící svědky.

2. I kdybych někoho viděl, rozhodně to policii neřeknu, protože bych pak nedejbože musel svědčit. Když to pak odloží, neb nejsou důkazy ani svědkové, budu nadávat, že nic nedělá.

3. Přestože vím, že se většina lidí chová připo*raně stejně jako já, takže nikdo nikdy nikde nic nevidí, i kdyby stál metr od toho, budu nadávat na policii, že nic nedělá.

4. Pokud se něco stane mně, budu nadávat na nevšímavost a neochotu ostatních lidí, kteří to viděli a přesto nechtějí svědčit. Zároveň budu nadávat na policii, že nic nedělá...

0 0
možnosti
K

Krysařik

25. 3. 2010 18:08
Kdo z Vás už měl tu skušenost že se nachomýtl k

něčemu, a potom jen kvůli své hlouposti (někdo by tomu řekl občanské povinnosti) prošel anabází výslechů u policie? Potom by jste možná měl alespoň špetku pochopení pro paní, která se toho nechtěla zůčastnit. A také by jste její charakter možná nenazývali jako křivácký - viz kolega doktor_bota.

0 0
možnosti
DB

doktor_bota

25. 3. 2010 18:19
Re: Kdo z Vás už měl tu skušenost že se nachomýtl k

Svědčil jsem v případu znásilnění, velice rád jsem pomohl s usvědčením pachatele, ačkoliv to celkem znamenalo přibližně osmdesát hodin mého času. Přesto jsem několikrát nabídl své svědectví poškozeným, ačkoliv mi bylo jasné, co to pro mě znamená. U méně společensky nebezpečných činů akceptuji nechuť (vinou PČR) promarnit čas formalitami, strach před možnou identifikací pachatelem, nebo traumata. Rozhodně neakceptuju vysvětlení "já nic nepodepíšu, já nechci být v žádné evidenci, já jsem vlastně nic neviděla".

0 0
možnosti
M5

Martin 5

25. 3. 2010 17:04
To není lhostejnost

Navíc, jestli jsem to pochopil správně, ho dopadli při další výtržnosti, tak na co potřebovali svědectví? Si to mohli odsvěčit navzájem.

0 0
možnosti
PW

Paul Weiss

29. 3. 2010 12:39
Re: To není lhostejnost

Kde jste vyčetl, že ho dopadli při další výtržnosti? Já se dočetl, že jej našli, když se snažil dostat do dalšího domu. Pokud budu před zamčeným domem např. zvonit na zvonek u vchodu ve snaze dostat se dovnitř, dopouštím se tím podle vás výtržnosti?

0 0
možnosti
AH

nyny.

25. 3. 2010 16:45
hmm

paní bych také neodsuzovala. Těžko říci, jakou má zkušenost s tou evidencí, tj. být někde zapsána jako svědek. Protože dnes je jako svědek, před soudem z evidence tato skutečnost unikne, začne jí být vyhrožováno, ale policie ji neochrání , dokud se nic nestane (vyhrožování, poškození auta, podpálení něčeho apod.).Když se stane, a jediný, kdo j podezřelý, protože s nikým, nemá spory, není ani vyšetřován, protože je to jen domněnka a nelze ji dokázat (proč se tedy ptají na případné adepty msty), je vše odloženo. Začne se to řešit až když paní někdo přizabije nebo zabije. Takže já se paní nedivím, ona se totiž nemá šanci ubránit. Ale zas je rozdíl v jakém případě mít strach či nikoli. U nějakého popsaného feťáka asi ne, ale u bandy cikánů nebo skinů, případně místního násilníka, to už bych strach měla taky.

0 0
možnosti

ichta

25. 3. 2010 16:50
Re: hmm

No prave, kdyz je to banda, tak na vas zacne tlacit, nekdy se to tak zvrtne, ze na vas zacne tlacit i obet. Jak jsem psal nize, bratranec jezdici k soudu, mel treba kvuli tomu problemy i v praci, byl tam novy a sefovi se jeho nekolikahodinove vylety k soudu behem pracovni doby moc nezamlouvaly, zvlast kdyz meli frmol.

0 0
možnosti
PD

PepaVonDepo

25. 3. 2010 16:45
A divíte se?

Po zkušenostech z minulého století se vůbec divím, že se státní správou vůbec někdo spolupracuje. Moje babička zažila 6 režimů, 4 z nich se mstili na těch předchozích. Pro ni je ten současný režim jenom stupeň před tím dalším. :-/

A nikdo neví, koho bude ten příští režim zavírat a popravovat.

0 0
možnosti

ichta

25. 3. 2010 16:31
Taky znam tu zkusenost

Bratranec pred par roky byl svedkem prepadeni dvou grazlu zeny na ulici, podala pak ochotne na miste svedectvi a zadlo se to byt v poradku. Jenze pak to zacalo, prisly predvolani, svedectvi u soudu, vyhrozovani, pronasledovani na ulici, pichly kolo ...

Nakonec to ustal,  vsechno odsvedcil a prezil. Jenze priste by si to asi rozmyslel, protoze ty mensi materialni skody, nakladne cesty k soudu, ktere mu delaly i problemy v praci a nakonec ten strach a vyhruzky jeste dlouho po soudu by mu za to asi nestaly.

0 0
možnosti

ichta

25. 3. 2010 16:46
Re: Taky znam tu zkusenost

Nevim jestli to stale plati, ale kdyz clovek pomine mozne napadeni a vyhrozovani, tak byva problem i dojizdeni na soud a policii. Zamestnavatel vas musi sice z prace uvolnit, ale urcite neni stastny, kdyz se mu behem pracovni doby nekolikrat vzdalite k soudu i na nekolik hodin, nehlede na vas a vas cas a naklady s temito vylety k soudu, ktery muze byt dost daleko. Mela by to byt sice obcanska povinnost, ale mnohdy toho clovek pak jen lituje :(

0 0
možnosti
F

fildicka

25. 3. 2010 16:15
Souhlasim ale...

i s Vasi sousedkou, nedivte se ji.  U nas v dome se toto deje tez, ale kdyz jsem byla jinou mou sousedkou vyzvana abych sla s ni na policii potvrdit a identifikovat, odmitla jsem. Kde je jistota, ze se ten fetak od policie nedozvi, kdo ho nahlasil??? Zavolat na nej policii, fajn, to beru, ale jit s tim dotycny jeste a pred nim ho identifikovat? NE-aspon ja bych to odmitla.

0 0
možnosti
ZV

zuzikavass

25. 3. 2010 16:03
podobný příběh

Cestovala jsem metrem s malým dítětem. Naproti seděl, nebo napúl ležel značně opilý pán z ůklidu silnic. Po chvíli ležel na dvousedačce a o další chvíli se zřítil na podlahu, přímo k nohám mladých slečen. Reakce? Samozřejmě, smích, udivené pohledy a řeči, že je vožralej a může si za to sám. A je to pravda. Háček je v tom, že ten pán mohl klidně na tý podlaze zemřít a nikdo by nic neudělal. Lidé naslupovali a vystupovali a pánovi na podlaze se vyhýbali. A já, dítě- nedítě, vstala ze sedadla a šla se přesvědčit, jestli vůbec dýchá. Dýchal. V nejbližší stanici jsem s dítětem v náručí vystupila a utíkala k v řidiči oznámit mu, že tam má člověka v hrozným stavu. Tak nevím. Lhostejnost je už slabý slovo. To už lidskost nikomu nic neříká? Když to takhle bude dál, na co se za pářr len vydržíme lhostejně koukat?!!

0 0
možnosti
ZV

Ochlupoun

25. 3. 2010 16:00
Arogence

Arogance státních úředníků, soudů, policie a dalších je úžasná. Realita je taková, že podepíšete a už v tom "jedete". Obesílají vás k "podání vysvětlení", pak k soudům a vše s řádnou výhrůžkou co se stane, když neposlechnete. Dokud policie a státní orgány nezjistí, že když něco chce (usvědčit pachatele) musí oni za vámi a ne obráceně, musí slušně požádat a ne arogantně vyžadovat, tak je opravdu nejlepší řešení nevidět, neslyšet a rychle zapomínat. Mám zkušenost s celní správou, která chtěla usvědčit celníka z podvodu. (Chudák ztratil foťák a asi i v něčem jel) Předvolali si mě k podání vysvětlení a pak mi začaly ještě vyhrožovat, když se jim nezdála moje výpověď. Tak mě ta jejich arogance a hulvátské chování rozhodilo, že jsem v ten okamžik úplně všechno zapomněl.

0 0
možnosti
DB

doktor_bota

25. 3. 2010 16:15
Re: Arogence

Podání vysvětlení je vyjádření k trestnímu oznámení na vysvětlení podávajícího. Ale i pokud jste vypovídal jako svědek, nemůžete očekávat, že za vámi budou úředníci jezdit, není to z mnoha důvodů možné. Aroganci nekomentuju, nejste konkrétní.

0 0
možnosti