Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
V

VladK

22. 11. 2010 15:58
Krok k lepším zítřkům.

John se vrhl na další palčivý problém dneška. Já osobně kvůli současný podobě OP už dlouho nespím a nejsem jistě sám. Už se nemůžu dočkat, až se moje osobní údaje dostanou na čip. Život nás všech se tím jistě příjemně zrychlí a stane se přehlednějším . Dalším výrazným bonusem nového průkazu bude jeho velikost. Budeme si moci koupit menší šrajtofle a tím zmenšit naší ekologickou stopu. Jéžiš, nám bude ale fajn.

0 0
možnosti
T

Tregold

24. 10. 2010 17:24
Je třeba číst podrobněji nebo si koupit brejle

Veškeré ony údaje na novém OP budou ale nikoliv vytištěné ale v elektronické podobě. Kdo míní, že je musí na OP mít, pořídí si OP s čipem. Je zvykem, že primitiv vše háže na Johna ale předmětný zákon byl připraven za Langera, nyní se jen dopracovává.

Jinak jde o to, že nový OP má mít velikost kreditní karty a pokud by se tam veškeré ty údaje zapisovaly, musel by čtenář mít mikroskop - toť vše. Jinak opravdu není důvod aby na OP byl rodinný stav či velikost bot, do toho opravdu nikomu nic není.

0 0
možnosti
JD

dudajan

25. 10. 2010 13:56
Re: Je třeba číst podrobněji nebo si koupit brejle

Ano, o elektronické podobě údajů se zmiňuji i v článku, to ovšem znamená, že si ti, kteří budou potřebovat číst údaje budou muset pořídit čtečky, přesně tak jak píši.

Doufám, že jste tím primitivem nemyslel mne, protože já si nemyslím, že toto vymyslel ministr John, dokonce bych pochybovat i o tom, že to byl pan Langer, myslím že to byl spíše někdo z úředníků. Mimochodem i nadpis zní "Nový nápad ministerstva vnitra" a ne ministra vnitra.

Musím Vám říci, že třeba mne vůbec nevadí, že je v občance rodinný stav, alespoň v případě kdy budu potřebovat tento stav prokázat (např. v nemocnici) nebudu muset běžet na CzechPoint. Píšete, vždyť do toho nikomu nic není. To máte určitě pravdu, ale dá se to otočit i obráceně. Když nechci, aby to dotyčný věděl tak mu prostě občanku nedávám. Tak jako s ostatními údaji.

0 0
možnosti
E

ELAPHURUS

24. 10. 2010 13:39
křestní jméno

začáteční písmeno příjmení a století narození.... K čemu taková občanka....

0 0
možnosti
PP

ippokorny

24. 10. 2010 11:49
Opravdu nechápu, o co jde

Pane blogere, jsou země, kde občanky nemají a jsou na tom ekonomicky a společensky lépe než my. Občanky jsou pozůstatek nejprve nacismu a poté je převzali komunisté. Asi nebudete mít radost z mého závěru, ale vy obhajujete něco, co zavedli nacisté a nacismus u nás nebyl a zrovna není v oblibě. Když někdo chce nějaký doklad s určitým údaji, ať si ho nechá zřídit (na čip v budoucí občance se toho vejde), když ne, tak ať ho s tím stát neobtěžuje. P.P.

0 0
možnosti

ajsek

24. 10. 2010 12:41
Re: Opravdu nechápu, o co jde

přečetl jsem si blog, přečetl jsem si vaši poznámku a došel jsme k závěru, že si ten blog musíte přečíst víckrát, pak snad pochpíte, že jste reagoval špatně...

0 0
možnosti
RH

Ubaram

24. 10. 2010 11:19
čip

Hlavně ať na to proboha nedávají pin. Kdo má "pas s čipem", ví přesně o čem mluvím. Takový pas totiž nesmí být v teple, vlhku, zimě, nesmí být jakkoli namáhán... takže pokud jste zvyklí nosit pas s sebou, máte smůlu. I když pas chráníte jako oko v hlavě, čip občas stejně odejde takže před odjezdem kamkoli musíte jít nechat zkontrolovat zda čip funguje což znamená cestu na úřad.

Můžete to samozřejmě také risknout "na blind", ovšem pokud dorazíte na letiště či na hranice a tam zjistí že čip je nefunkční, můžete rovnou vyrazit domů. Závidím američanům že si vystačí 99 % života s řidičákem...

0 0
možnosti
C

Cocotus________Interruptus

24. 10. 2010 11:25
Re: čip

Pas nemám momentálně žádný. RFID čipy jsou nezabezpečený levný šmejd, původně určený pro zcela jiné účely. Takže bez PINu je celý ten humbuk ohledně zamezení zneužití osobních údajů naprosto o ničem. Může to zneužití osobních dokladů dokonce usnadnit. A ano - ta "výhoda", že to blbost lze bez problémů zlikvidovat kdečím (úmyslně např. piezoelektrický zapalovač nebo mikrovlnka), to je taky skvělé.

0 0
možnosti
PM

losdel

24. 10. 2010 10:52
můj názor

Je potřeba si nejprve přečíst co s odloženou novelou před rokem schvalovalo a co je jeho záměrem. zrušení RĆ je vytržené z kontextu (je v plánováno až na rok 2020). Pokud to navíc v budoucnu umožní i elektronické volby jsem pro. Tvůj názor je příliš podjatý a navíc z jedné tv repotáže? to na tebe moc nesedí :) ale budiž těšil si se na formule ;)

http://www.mvcr.cz/clanek/vlada-schvalila-novelu-zakona-o-obcanskych-prukazech-570989.aspx

nebo

http://businessworld.cz/ostatni/elektronicke-obcanske-prukazy-co-a-komu-mohou-prinest-6661

0 0
možnosti
PH

petrph

24. 10. 2010 11:22
Re: můj názor

Díky za ten odkaz - když si ho přečteme a srovnáme s návrhem pana Johna, tak vidíme jasný rozdíl mezi sliby pravicových stran před volbama a jejich současnou "politikou".

Neboli návrh - jeden doklad pro všechno (od OP, pas, ŘP, kartička pojištovny, sociální průkaz, zbrojní pas, volení mimo bydliště..), plus omezený přístup nestátních organizací (banky, hotely,zaměstnavatelé), všechno propojené elektronickými registry.

Praxe dle pana Johna - občanka je furt jen občanka, jen se smažou některé údaje, a když je na člověku bude někdo vyžadovat, tak si doběhne na Czech Point aby mu je vytiskli...

Takže se obávám že stejným směrem lze očekávat i další reformy této koalice...:-/

0 0
možnosti
MC

M61

24. 10. 2010 10:46
Krátkozraké argumenty

Vaše argumenty (i téměř všech diskutujících) jsou krátkozraké. Ano - někdy to může být pravda, že bude nutno si výpis pořídit. Ale všeobecně se soukormé instituce přizpůsobí systému. Byl dáván příklad s pořízením úvěru - společnosti, které úvěry nabízejí, budou jedny z prvních, které žádné další potvrzení chtít nebudou, protože konkurence na jejich trhu je obrovská a každý další papír může znamenat, že si to rozmyslíte nebo přejdete ke konkurenci.

Řešení, o kterém se vede debata, je jediné logické, protože je komplexní. Nedává vůbec smysl, že občan, dostatečně identifikovaný rodným číslem, má všude vedeny další údaje, takže když se chce přestěhovat, musí všechny doklady měnit. A když jste náhodou v Praze a potřebujete provést nějakou změnu, ale bydliště máte v Ústí, tak musíte do Ústí, kde zažádáte, oni pošlou žádost do Prahy, doklad se vrátí za 4 týdny do Ústí, kde si ho opět musíte vyzvednout.

Jinak souhlas s tím obchodním rejstříkem a DIČ u živnostníků, to se musí také změnit.

0 0
možnosti
C

Cocotus________Interruptus

24. 10. 2010 10:53
Re: Krátkozraké argumenty

"Nedává vůbec smysl, že občan, dostatečně identifikovaný rodným číslem" - ano, které má z dokladů zmizet a uvažuje se o jeho úplném zrušení...A propos, to jako to rodné číslo budeme uvádět na obálce dopisu, nebo jak zjistí na poště, kterému Pepovi Novákovi ten doporučený dopis patří? Voni jsou hlava, pane vachmajstr. ;-DRv

0 0
možnosti
P

pěnice

24. 10. 2010 10:46
Poplatky ve zdravotnictví

jsem vzala bez reptání,ale že se tím inspirují další ministří? No,jestli oni to neberou podle svých platů,kdy nějaká stovka je nerozhází.Tady bych měla také nápad nebo návrh?Trochu více jim ořezat platy,aby je podobné nápady nenapadaly.

0 0
možnosti
P

pěnice

24. 10. 2010 10:35
Dobrý nápad!

A na co je tedy budeme mít? Když mě zastaví policista,asi mu nakukám,co mě zrovna napadne.

0 0
možnosti
KA

karel60

24. 10. 2010 10:41
Re: Dobrý nápad!

Nenakukáte. Policista si "přečte" OP digitální čtečkou a z registru se dozví vše co potřebuje, třeba i to, že už máte vyčerpaný limit bodů a může Vám na místě odebrat ŘP.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

24. 10. 2010 10:35
Je to opět typický příklad neefektivity...

Úplně by stačilo zrušit zákonnou povinnost nosit u sebe idetifikační průkaz. Až ho budete někdě chtít použít tak si ho vezmete sebou jinak se s ním otravat nemusíte.

žádné nové občanky, žádná nová byrokracie.

0 0
možnosti
C

Cocotus________Interruptus

24. 10. 2010 10:37
Re: Je to opět typický příklad neefektivity...

Žádnou takovou zákonnou povinnost nemáš.

0 0
možnosti
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2766x
Jsem člověk, který věří v to, že pokud někdo něco chce a věnuje se tomu může to dokázat i když se to zdá z počátku být nemožné.

Seznam rubrik