Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Za vším hledej prachy, Emane

 Gastarbeitři jsou nová budoucnost pro Evropu, zaznívá od zarputilých obhájců běženců. Opravdu.....?

   

   Obhájci migrace operují v poslední době argumentem a totiž, že uzavřít se migraci není řešení, protože evropský pracovní trh potřebuje posily zvenčí, a hlavně ten středoevropský se prý bez posil běženců neobejde. Sebereflexi jsem zaznamenala zatím jen v Německu, kdy už zřetelně opadá euforie z přílivu běženců a kde neustále do zblbnutí omílali, že uprchlici zachrání ekonomiku. Nyní už zaznívají v Německu skeptické hlasy, protože cortickmani se brání zuby nehty, vědí proč. Nejdříve v Německu zaznívaly hlasy, že stát i soukromý sektor by měly investovat do integrace uprchlíků a že z toho bude mít ekonomika prospěch. Ovšem pak se ukázalo, že ekonomika z toho prospěch neměla takový, jaký se očekával. Karta se obrátila a začala veřejná kritika německá migrační politiky. Rizika s vysokým  nekontrolovaným počtem migrantů vyplula na povrch a převážnou část běženců v Německu nelze začlenit do pracovního procesu. V Německu zaznívají hlasy, že náklady na integraci běženců musí nést hlavně stát. Zatížení státní kasy bude ohromné. Dále je jasné, že bez jazykových znalostí běženci nejsou schopni pochopit předpisy bezpečnosti a ochrany zdraví, dále interní předpisy firem, které by je měly zaměstnávat. Dlouhý seznam projektů na podporu začleňování běženců do společnosti a pracovního procesu tak spolkne neuvěřitelnou sumu v eurech. Například Telekom nabízí 100 nemovitostí pro ubytování běženců a připravuje speciální webové stránky pro uprchlíky. Motivace pro běžence je v Německu obrovská. Některé firmy se doslova předhánějí v tom, aby jejich projekt byl co nejlepší, protože proč ne, když to nakonec stejně zaplatí stát.

Když se podíváme k nám jak firmy zaměstnávají cizince zjistíme dle informací, že k 31. prosinci loňského roku bylo u nás zaměstnáno cca 261 000 cizinců. Z toho cca 196 340 pocházelo ze zemí EU nebo ze Švýcarska a zbytek cizinců pocházel z nečlenských zemí EU. Hospodářská komora založila fond, jehož cílem má být rekvalifikace běženců a následné zaměstnávání. Částku, kterou hospodářská komora obdržela na založení fondu ovšem prezident komory nesdělil.

Komora a někteří další podnikatelé tlačí na to, aby se v ČR zaměstnávalo více cizinců. Podnikatelé si slibují, že když zaměstnají cizince, včetně běženců, pomůže jim to vyřešit problém nedostatku pracovníků v technických profesích. Svaz průmyslu by zase rád pro firmy měl k dispozici nejen vysoce kvalifikované, nýbrž i zaměstnance střední a nižší kvalifikace, tedy svářeče, klempíře, jeřábníky a nástrojaře. Podnikatelé mohou nyní zaměstnávat bez problémů jen cizince z EU. Chtějí zaměstnávat však i běžence. Některé firmy a podnikatelé se naopak zaměstnávání běženců brání, protože jazyková bariéra tu je, hlavně vidím problém u Syřanů, Afghánců a Afričanů. Znalost češtiny při každodenní práci by měla být základem. Navíc valících se migrantů jsou sta tisíce a budou jich miliony, takže zjistit u nich, jakou kdo má kvalifikaci, či co opravdu umí a domluvit se s nimi, to rozhodně nebude jednoduché. Zvláště v případě, kdy ministr práce Jaromír Drábek posvětil zavedení nového informačního systému v resortu, ze kterého není možné čerpat informace tak, jako z původního systému. Takže poslední dostupná data, která měla o cizincích skutečnou výpovědní hodnotu, jsou z roku 2011. Povědomí o tom, s jakými pracovními zkušenostmi, či jazykovými dovednostmi či vzděláním k nám nyní směřují běženci přes Balkán, nemají dokonce ani v Německu, vzdělanostní strukturu tam nikdo nesleduje přesto, že Německo je zatím postiženo migrační krizí nejvíce.

Podle nynějších průzkumů úřadu pro uprchlíky a běžence je tedy třeba brát s rezervou údaje o vzdělanosti, není jasné, dle jakého klíče byl vypracován. Průzkum sděluje, že 15 procent běženců má vysokoškolské vzdělání, 35 procent středoškolské a 24 procent základní. Desetina nemá žádné vzdělání, neumí číst ani psát ani počítat. Jaké jsou jazykové znalosti běženců to průzkum neuvádí.

A tak si říkám, že 17. listopadu vyjdou do ulic studenti, co jim zrušili ten jejich obor a k čemu vlastně půjdou do ulic, když třeba zrovna jejich místa stejně zaplaví pak rekvalifikovaní běženci. K čemu máme tolik studovaných a tolik vysokých škol, když ty naše nadějné študáky nahradí třeba zrovna ti vzdělaní Syřané, Afghánci a Afričané. Každý rok naše školy chrlí mnoho mladých lidí, kteří pak hledají práci. To jsem zvědavá, jak se všichni ti studovaní pak uplatní na trhu práce, až bude EU plná běženců, které budou firmy zaměstnávat a rekvalifikovat, protože na ně budou dostávat dotace od EU.

A to radši "nemluvím" o tom, že v ČR už dnes pracuje načerno přes 200 tisíc lidí (což je opět jen statistika takže jich může být víc) a tudíž neodvádí daně, v rámci šedé ekonomiky uniká mimo až 620 miliard korun. Firmy, aby ušetřily, tak si najímají pracovníky načerno a hlásí současně podhodnocené zisky daňovým úřadům. Zrovna tak jako firmy i jednotlivci se snaží vyhýbat různým regulatorním opatřením, kontrolám atd. Na tuto práci načerno sjednávají firmy Ukrajince, ovšem i Slováky nebo Čechy. Chybějící daňové příjmy při neklesajících výdajích pak pochopitelně tlačí na zvyšování daňové zátěže a na další zadluženost státu. Šedá ekonomika funguje všude, kde se platí daně, v Bulharsku  je podíl šedé ekonomiky až 30 procent a v Rakousku zase jen okolo 8 procent. Takže je jasné, že běženci budou zapojeni hlavně do šedé ekonomiky anebo tam, kde potečou nějaké granty na rekvalifikace a jiné roztomilosti. Stejně tak, jako se brání dotované nevládní organizace omezování migrace, zrovna tak se budou bránit někteří průmyslníci, kteří z toho budou taky těžit. No nekoukejte, tak to prostě je. Za vším hledej prachy, Emane.

                                                                       -ed-

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Dreyová | čtvrtek 5.11.2015 21:30 | karma článku: 35,44 | přečteno: 1124x
  • Další články autora

Eva Dreyová

Jak se to dělá po americku

Řeč prezidenta Trumpa v OSN byla jistě působivá a mnozí zaplesali, že konečně Amerika si bude hledět jen svého multikulturního národa, který potřebuje rozumné vedení a zametá si důkladně hlavně svůj práh.

20.9.2017 v 20:07 | Karma: 29,22 | Přečteno: 1206x | Diskuse| Ostatní

Eva Dreyová

Motýlí dilema

V životě by mě nenapadlo, že se vážně dožiji psychoideologicko-politického hybridu alá Engels-Duhring-Hegel-Jung-Marx a další. A že to fakt bude implementováno naprosto vážně, zaníceně do všech hlav.

19.9.2017 v 13:36 | Karma: 17,01 | Přečteno: 489x | Diskuse| Osobní

Eva Dreyová

Poselství

Důležité je znát protivníka. Nepodceňovat jej. Nepřetržitě sledovat jeho záměry, jeho metody a argumentace. Znát argumenty a nepřátelské snahy, což je nezbytný krok, abychom se jako národ staly imunní vůči ..

12.9.2017 v 13:00 | Karma: 20,77 | Přečteno: 686x | Diskuse| Osobní

Eva Dreyová

Islám - průkopník komunismu a jednoty

Starověký Islám byl vlastně průkopník komunismu. Jestlipak vůbec Karel Marx se svým "Watsonem" Bedřichem Engelsem tušili, když psali svá díla, která dodnes nesmiřitelně rozdělují svět...

12.9.2017 v 0:15 | Karma: 20,16 | Přečteno: 731x | Diskuse| Společnost

Eva Dreyová

Útok na Pearl Harbor aneb jak to všechno začalo

Píše se rok 1941. Do Washingtonu odjíždí zkušený japonský diplomat Saburo Kurusu. Snaží se s Američany vyjednat nějakou dohodu. Po neúspěšných jednání s Washingtonem je rozhodnuto.

11.9.2017 v 18:57 | Karma: 20,14 | Přečteno: 683x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 777x
Minulost píše budoucnost.

 

Hle, člověče, máš bibli uč se, anebo se ji můžeš zříci zcela, přece zůstanu v tvé mysli spící, když mysl vládne zbytku těla, bláznův smích nad moudrými, blízko k srdci láska po ní žal, pasáček s ovcemi zbloudilými mezi vlky pase je dál.

 

Nuda bohatých spěje ke zločinu stejně jako bída chudých.

 

Netrap se lidmi ze své minulosti, je důvod proč se nedostali do tvé budoucnosti.

 

Stoupej tak vysoko aby, až budeš padat, uměl si i plachtit.

 

Kdo vede lidstvo ústy svými a mé myšlenky za své pokládá, ten není hoden očisty, jen špíny, ten schází tak, jak s čím nakládá.

 

Kde nestačí filosofie, jsou potřeba důtky.

                                  -ed-