Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kuřáci nejsou normální lidé

Na 36. schůzi sněmovny 8. 12. 2015 k Vládnímu návrhu zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek zazněl projev poslance Krákory (ČSSD) a poslance Vondráčka (ANO).

     Oba projevy měly hodně společného. Pan Krákora v dlouhém projevu vyjmenoval všechna rizika, která hrozí lidem, kteří kouří, pijí alkohol a berou drogy. Pan Vondráček se soustředil hlavně na kuřáky a tepal do nich taky pěkně. Oběma pánům jde hlavně o to, aby plošný zákaz kouření platil ve všech veřejných prostorách a samozřejmě hlavně ve všech restauračních zařízeních. S tím bych ani neměla problém, přestože jsem také kuřák, pro mě za mě klidně zakažte kouření v restauracích na celém světě. Ovšem neargumentujte tím, že kuřáci nejsou normální lidé, znám kuřáků dost a jsou normální lidé. Neargumentujte tím, že kuřáci nejsou sexy. Znám muže i ženy a jsou zatraceně sexy i když jsou kuřáci. Neargumentujte tím, že děti a mladiství kouří proto, že se kouří v restauracích. Znám mnoho mladých lidí, kteří chodí do restaurací a nekouří i když sedí mezi kuřáky. Neargumentujte tím, že na kouření umírá nejvíce lidí. Není to pravda.

Dle úplných statistik z roku 2014 téměř polovina Čechů umírá na nemoci oběhové soustavy. To znamená na selhání srdce nebo na infarkt. Čtvrtina podlehne nádorům. Dle zdroje Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR známe přesná čísla. Za rok 2014 zemřelo v ČR 109 160 lidí, což je se srovnáním roku 2013 o necelou tisícovku více. Nejvíce lidí zemřelo na nemoci související s oběhovou soustavou a v absolutních číslech je to cca padesát procent. Druhou nejčastější příčinou úmrtí jsou novotvary, tedy různé typy nádorů, které ovšem nevznikají jen z kouření. V číslech je to tedy 51 731 lidí zemřelých na nemoci oběhové soustavy kam řadíme např. infarkt, revmatické nemoci, srdeční zástavy či selhání srdce. Na novotvary, tedy na nezhoubné a zhoubné nádory, zemřelo 27 449 lidí. Na nemoci dýchací soustavy (na kterou se hodně odvolávají ve svých projevech lobbisté proti kouření) zemřelo 6 833 lidí. Na poranění, otravy a jiné následky vnějších příčin zemřelo 5 598 lidí. Na nemoci trávicí soustavy zemřelo 4 607 lidí. Na nemoci endokrinní výživy a přeměny látek zemřelo 4 286 lidí. Na nemoci nervové soustavy zemřelo 2 601 lidí. Na infekční a parazitní nemoci zemřelo 1 539 lidí. Na příznaky, znaky a abnormální klinické a laboratorní nálezy kam patří např. Šok, srdeční šelesty, zvětšené žlázy atd. zemřelo 1 326 lidí. Na poruchy duševní a poruchy chování zemřelo 1 186 lidí. Na nemoci močové a pohlavní soustavy zemřelo 1 165 lidí. Na nemoci krve, krvetvorných orgánů a některé poruchy týkající se mechanismu imunity zemřelo 204 lidí. Na vrozené vady, deformace a chromozomální abnormality zemřelo 183 lidí. Na nemoci svalové a kosterní soustavy a pojivové tkáně zemřelo 138 lidí. Na některé stavy vzniklé v perinatálním období zemřelo 138 novorozenců. Na nemoci kůže a podkožního vaziva zemřelo 137 lidí. Na nemoci ucha a bradavkového výběžku zemřeli 3 lidé. Na komplikace při těhotenství, porodu a šestinedělí zemřela jedna žena.

Jak říkám, nemám nic proti tomu, zakázat kouření v celém světě. Když si myslíte, že tím přestanou lidé umírat, pro mě za mě zakažte si to, ovšem umírání lidí tím nijak neomezíte, to je jasné, protože neumírají hlavně na kouření jak nám cpete. Ale mám hodně proti tomu, když někdo dělá z kuřáků pomalu zločince, nenormální lidi a mluví o nich s takovým despektem, jako pánové Krákora a Vondráček.

A ještě jedna poznámka k pánovi poslanci. Fňukáte, že Vám smrdí po pobytu v kuřácké hospodě oblečení a musíte ho pořád měnit? Vyměnit byste to oblečení tak jako tak měl, protože kdo chodí týden v jedněch propocených hadrech je u mě daleko horší smrádek než nějaký kuřák.

A pánové, měli byste zhubnout, na obezitu totiž umírá ve světě více lidí než na podvýživu.

                                                                       -ed-

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Dreyová | úterý 8.12.2015 19:13 | karma článku: 29,44 | přečteno: 955x
  • Další články autora

Eva Dreyová

Jak se to dělá po americku

Řeč prezidenta Trumpa v OSN byla jistě působivá a mnozí zaplesali, že konečně Amerika si bude hledět jen svého multikulturního národa, který potřebuje rozumné vedení a zametá si důkladně hlavně svůj práh.

20.9.2017 v 20:07 | Karma: 29,22 | Přečteno: 1206x | Diskuse| Ostatní

Eva Dreyová

Motýlí dilema

V životě by mě nenapadlo, že se vážně dožiji psychoideologicko-politického hybridu alá Engels-Duhring-Hegel-Jung-Marx a další. A že to fakt bude implementováno naprosto vážně, zaníceně do všech hlav.

19.9.2017 v 13:36 | Karma: 17,01 | Přečteno: 489x | Diskuse| Osobní

Eva Dreyová

Poselství

Důležité je znát protivníka. Nepodceňovat jej. Nepřetržitě sledovat jeho záměry, jeho metody a argumentace. Znát argumenty a nepřátelské snahy, což je nezbytný krok, abychom se jako národ staly imunní vůči ..

12.9.2017 v 13:00 | Karma: 20,77 | Přečteno: 686x | Diskuse| Osobní

Eva Dreyová

Islám - průkopník komunismu a jednoty

Starověký Islám byl vlastně průkopník komunismu. Jestlipak vůbec Karel Marx se svým "Watsonem" Bedřichem Engelsem tušili, když psali svá díla, která dodnes nesmiřitelně rozdělují svět...

12.9.2017 v 0:15 | Karma: 20,16 | Přečteno: 731x | Diskuse| Společnost

Eva Dreyová

Útok na Pearl Harbor aneb jak to všechno začalo

Píše se rok 1941. Do Washingtonu odjíždí zkušený japonský diplomat Saburo Kurusu. Snaží se s Američany vyjednat nějakou dohodu. Po neúspěšných jednání s Washingtonem je rozhodnuto.

11.9.2017 v 18:57 | Karma: 20,14 | Přečteno: 683x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Americký voják dezertoval za láskou do Ruska, po pár týdnech skončil ve vazbě

9. května 2024  21:09

Soud v ruském Vladivostoku poslal v úterý do vazby amerického vojáka, který čelí obvinění z...

Ženíšek může být novým ministrem pro vědu, kývlo i širší vedení TOP 09

9. května 2024,  aktualizováno  20:25

Marek Ženíšek má být podle TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Schválilo to širší...

Čína je pilířem nového světového řádu, řekl Orbán a kývl na její mírový plán

9. května 2024  20:05

Čína je jedním z pilířů nového světového řádu a Maďarsko podporuje její mírový plán pro Ukrajinu,...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Minulost píše budoucnost.

 

Hle, člověče, máš bibli uč se, anebo se ji můžeš zříci zcela, přece zůstanu v tvé mysli spící, když mysl vládne zbytku těla, bláznův smích nad moudrými, blízko k srdci láska po ní žal, pasáček s ovcemi zbloudilými mezi vlky pase je dál.

 

Nuda bohatých spěje ke zločinu stejně jako bída chudých.

 

Netrap se lidmi ze své minulosti, je důvod proč se nedostali do tvé budoucnosti.

 

Stoupej tak vysoko aby, až budeš padat, uměl si i plachtit.

 

Kdo vede lidstvo ústy svými a mé myšlenky za své pokládá, ten není hoden očisty, jen špíny, ten schází tak, jak s čím nakládá.

 

Kde nestačí filosofie, jsou potřeba důtky.

                                  -ed-