Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ZOO Liberec

Kdy už se konečně vzpamatuje nejstarší česká zoologická zahrada? Moc bych si přála, aby se z tohoto naprosto zanedbaného místa stalo místo plné pohody jak pro zvířata, tak pro návštěvníky.

ZOO Liberec

Do ZOO v Liberci moc často nechodím, protože zvířata mám ráda a podmínky, ve kterých jsou chována v této zoologické zahradě, se mi vůbec nelíbí a je mi z toho smutno. Nedávno jsem se však překonala a v rámci toho, že u nás nyní bydlí otec, který moc dobře nechodí, jsem pro něho zvolila právě procházku po ZOO.

Když nepočítám přeplněné parkoviště s nemožností zaparkovat a zničené lavičky u zastávky tramvaje, nás ZOO přivítala pěkným novým vchodem. Pozitivní bylo to, že vstupné pro důchodce nad 75 let činí 20 Kč a v zahradě je dostatek laviček. Brali jsme si pro jistotu raději sebou skládací židličku, ale otec ji využil pouze na třech delších úsecích, kde právě lavičky chyběly.

U miniaturního výběhu slonů jsem se snažila moc nezdržovat, abych nemusela před tátou zlostně nadávat, o to samé jsem se snažila i u výběhu takinů čínských, kteří by si jako ohrožený druh také zasloužili důstojnější prostor.

Ve spodní části ZOO nás přivítala velice zručně namalovaná kulisa volavky. Pelikáni na Jezírku však vypadali spokojeně, stejně tak zamilovaný páreček lvů ve středu zahrady.

V liberecké zoologické zahradě se daří dlouhá léta odchov dravých ptáků a jejich návrat do volné přírody, ale běžný návštěvník se o tom ani nedoví. U jejich historických klecí chybí jak informace, tak lavičky na pozorování, takže lidé touto cestou jen bez zastavení prochází. Škoda.

Centrální betonová část, která se mi nikdy nelíbila, mi přišla tentokrát ještě horší, díky totálně upatlaným sklům, za kterými vypadala zvířata jak v mlze. Jedna paní nazvala trefně expozici s bílými tygry výběhem pro křečky. V bazénu pro tučňáky plaval jeden osamocený, o své kolonii si asi může nechat jen zdát. Co jsem už vůbec nechápala, byly venkovní expozice zarostlé vysokou trávou. Nejbizartněji působili překrásní plameňáci vedle obřích kopřiv. Jediná betonová stavba, která se opravdu povedla je pěkný bazén pro lachtany. Když už jsem u toho betonu, ten vydrží všechno, vždy se usměji nad monstrem z betonových podlážek spojených železnými trubkami, tuším ve výběhu kozorožců, které si stále pamatuji již z mého dětství z doby před revolucí a je stále aktivně využíváno zvířaty.

Třeba se zoologické zahradě už konečně blýská na lepší časy. Tomu by nasvědčovalo uzavření horního patra pavilonu tropů, uzavření pavilonu šelem a prázdné klece, kde bývali myslím sovy. Možná se blíží celková rekonstrukce.

Můj osobní názor je takový, že by ZOO měla úplně změnit koncept. Je malá, proto si myslím, že by zde neměli chovat větší druhy, které potřebují větší prostor nebo si z velkých druhů vybrat jeden a dopřát mu dostatečně velký a pro návštěvníky atraktivní prostor. Například zde mají vedle sebe expozici žiraf a slonů. Proč tedy slony neumístit do jiných zoologických zahrad, kde mají lepší podmínky a žirafám nerozšířit výběh a neudělat tak více pozorovatelen. Potom bych chovala pár atraktivních druhů, které lidi znají a rádi se jejich kousky baví, což jsou třeba tuleni a surikaty. Hlavním konceptem by však mohl být chov menších ohrožených druhů. Dopřát jim co nejlepší podmínky, aby se dařilo jejich rozmnožování. Pro návštěvníky kolem ubikací zvířat rozmístit dostatek laviček a pozorovacích míst s informacemi o daném druhu. Naučit tak lidi zvířata pozorovat a ne jen zoologickou zahradou jen proletět. Podobný koncept razí ZOO zakladatele Geralda Durrella na ostrově Jersey. Četla jsem recenze na tamější ZOO, z kterých vyplývá, že tam mnoho návštěvníků stráví celý den, přičemž je to zahrada rozlohou ještě menší než liberecká. V ZOO v Liberci celý den tráví asi jen málo kdo.

Autor: Pavla Drahoňovská | sobota 6.7.2019 0:04 | karma článku: 11,22 | přečteno: 442x
  • Další články autora

Pavla Drahoňovská

Norování

Do mé emailové schránky mi přišla žádost od organizace „Svoboda zvířat“ o kontaktování ministra zemědělství, aby se zasadil o ukončení norování.

29.2.2024 v 10:16 | Karma: 11,64 | Přečteno: 245x | Diskuse| Společnost

Pavla Drahoňovská

Sardinie - 8. závěrečná část

Tento díl je především o nádherné procházce Florencií za svítání, kterou jsme nemohli opomenout při zpáteční cestě ze Sardinie. Také představím co jsem si autentického přivezla z ostrova domů.

26.2.2024 v 2:27 | Karma: 9,86 | Přečteno: 157x | Diskuse| Cestování

Pavla Drahoňovská

Sedlák, sedlák, sedlák, je velkej pán...

...von jede na pole má hodinky dvoje, koukej koukej koukej, jak je je hloupej. – Na slova lidové písničky jsem si vzpomněla v souvislosti s vyhlášenou stávkou takzvaných zemědělců.

16.2.2024 v 22:15 | Karma: 17,86 | Přečteno: 469x | Diskuse| Společnost

Pavla Drahoňovská

Sardinie - 7. díl

Tento díl jsem věnovala cestě trajektem ze Sardinie z města Olbia do města Livorno v Itálii, která nebyla moc příjemná a pohodová.

4.2.2024 v 20:43 | Karma: 11,56 | Přečteno: 222x | Diskuse| Cestování

Pavla Drahoňovská

Sardinie - 6. díl

Tento díl je o putování podél východního pobřeží. Také je o jedné stezce nestezce vedoucí na pláž u San Teodora s úžasným koupáním.

1.2.2024 v 19:49 | Karma: 9,67 | Přečteno: 236x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Řidič na Nymbursku vyjel ze silnice na chodník a srazil čtyři chodce

5. května 2024  19:10

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Ukrajina je na ruskou letní ofenzívu připravená, zaútočí příští rok, míní USA

5. května 2024  19:05

Sledujeme online Ukrajinská armáda je připravena zahájit v příštím roce další ofenzívu proti ruským okupačním silám....

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 13,12
  • Průměrná čtenost 814x
Mám ráda přírodu, zvířata a cestování - to vše se snažím zachytit na svých fotografiích, které si můžete prohlédnout na mé stránce www.alvapa.cz.

O různých šperkových minerálech si můžete přečíst v mých článcích zde:  http://www.aklapava.cz/blog/

"Krása je všude kolem nás, stačí se umět dívat."