Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fotovoltaika podle Pepy Libického

Díl o FVE v pořadu TV Prima „Libovky Pepy Libického“, mě jako elektrotechnika docela nadzdvihl, s nějakými předpisy a normami si tvůrci dílu nedělali absolutně žádnou starost.

Když jsem občas příležitostně shlédla pořad na TV Prima „Libovky Pepy Libického“, brala jsem ho spíše jako inspiraci než jako návod. Co když však někteří diváci právě tento díl jako návod pojmou? Nic proti instalaci svépomocí, naopak člověk si to pak udělá možná i kvalitněji než řemeslníci. Kvůli vysoké poptávce firmy zabývající se fotovoltaikou rostou jak houby po dešti, nabírají množství pracovníků a pak nemají ani čas je zaučit.

Z tohoto dílu jsem měla pocit, že si diváci mohou myslet, že celá FVE je otázka jednoho dne. To mi připomnělo jednu moji instalaci v nově vzniklém penzionu, kdy mi majitel říkal: „Mě bylo řečeno, že to je jen připojení dvou slabších kabelů.“ Strašně se divil, že mu do domovního rozvaděče v přízemí, od soustavy FVE, kterou si nechal instalovat do technické místnosti v prvním patře na opačné straně penzionu, táhnu dva silné silové kabely, ethernet kabel, kablík pro NO% a zemnící silnou žílu.

Na začátku pořadu se pan Libický zmiňuje o výpočtu. Už však nezazní k čemu je výpočet důležitý. Každý střídač (měnič) je buzen jinou minimální hodnotou Wp (watt peak) a rovněž omezen maximálním výkonem. Musí se tedy vzít v úvahu, kolik panelů bude na střeše. Musíme se rozhodnout jestli chceme pouze ostrovní FVE např. na ohřívání vody nebo plnohodnotnou FVE s připojením na distribuční síť, případně s baterií nebo i se zálohou (back up). Také se musí vzít v úvahu spotřeba domu, světová strana a plocha střechy, apod. Jednoduše, aby nás provoz FVE, např. vnitřní spotřeba střídače a pořizovací hodnota FVE ve finále nevyšla na víc peněz než co provozem ušetříme. Ano, jak pan Libický říká, důležitý je projekt. Já dodávám, důležitý je výběr střídače.

Některé střídače pracují s tzv. chytrým algoritmem, díky němu se přebytky prodávají do distribuční sítě v průběhu dne, kdy je výkupní cena nejvyšší, naopak když je cena nejnižší, přebytek se ukládá do baterie.

6.12.2022 byla schválena novela vyhlášky č. 408/2015 Sb., která udává povinnost provozovatelům distribučních sítí přidělovat mimo spotřebního EAN, také výrobní EAN. Díky tomu provozovatelé malých FVE mohou prodávat své přebytky za vyšší cenu než dosud. Vyhláška také umožňuje sdílení elektřiny v bytových domech.

Senát před několika dny schválil novelu energetického zákona, podle které se zvyšuje hranice povinnosti mít licenci na výrobu elektřiny z dosavadních 10 kWp na 50 kWp. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Překvapilo mě, že tvůrci pořadu nechají Libického jen tak běhat po střeše bez úvazu. Kde je nějaká bezpečnost práce?

Potom nám Libický ukazuje dole na zemi střešní háky a říká, že se připevňují do latí. No budiž, lépe je však připevňovat do krovů. Potom leze na střechu a přivrtává držáky přímo svrchu, říká, že do plechové střechy. A kde má gumové těsnění nebo těsnící hmotu, která se dává pod šrouby, aby nezatékalo do střechy?

Chválím, že ukazuje nastavitelné držáky a upozorňuje, že musí být raily (on jim zde říká šíny) v rovině. Já dodávám, že by se měly raily srovnat podle provázku i úhlopříčně. Viděla jsem při své praxi bohužel i střechu, která se podobala rozbouřenému moři. Nejlepší cesta k zimnímu popraskání panelů.

Také chválím, že Libický nechával distanční spáry mezi panely. V praxi jsem viděla nainstalované panely jeden těsně vedle druhého, milý montážníci si vůbec neuvědomili, že rám panelů je hliníkový a tudíž se v létě musí počítat s roztažitelností materiálu. Opět nejlepší cesta, tentokrát k letnímu popraskání panelů.

Chválím, že Pepa Libický upozorňuje na to, že se nesmí kabely volně válet na plechové střeše, to ošetřuje i norma (ČSN 34085). Kabely v chráničce, s odolností proti UV záření nejlépe připevnit k railům, pokud se nechává chránička ležet třeba na taškové střeše pod panely, neměla by vést nikdy příčně, aby nebránila sjíždění sněhu po střeše. Pan Libický však vůbec neřeší průřez solárních kabelů. Většinou se používají solární kabely o průřezu 4mm2, pokud je trasa delší než 50 m k DC rozvaděči, pak s průřezem 6mm2 a ještě se v polovině trasy dává jedno pojistkové jištění. Bohužel jsem v praxi viděla volně se válející kabely bez chráničky přímo na plechové střeše. Nejlepší cesta k požáru na střeše v letním horku. Firma, která instalaci provedla se hájila, že prý mají solární kabely dvojitou instalaci a normu netřeba brát vážně.

Co mne však obrazně „nadzdvihlo ze židle“, bylo to, že pan Libický vůbec neřeší zemnění. Pospojení zemněním je zaneseno také v normě (ČSN 36053). Bez řádného uzemnění na FVE nevydá a nepodepíše žádný soudný revizní technik revizi. A bez revize nemůžete svoji elektrárnu provozovat ani na ní žádat dotaci. Všechny raily musí být pospojeny ŽZ vodičem (16mm2), to se dělá ještě před připevněním panelů k railům, vodič se pak svádí do tzv. HOP svorkovnice. Pokud jsou panely blíže než 50 cm od hromosvodu, musí být pospojení railů ještě s ním. Pokud dům hromosvod nemá, musí se nově nainstalovat zemnící tyče.

Pak mě ještě v pořadu zaujalo, že Pepa Libický nenechal volný prostor nad střídačem a připevnil nad něho rozvaděč. Střídače se provozem zahřívají, většinou mají aktivní chlazení pomocí větráků a proto výrobci uvádějí jak velký prostor nad ním nebo kolem něho se má ponechat volný. Při reklamaci, kdy by jejich doporučení nebylo dodrženo, by výrobce nemusel také reklamaci přijmout. Ale možná měl Libický dražší střídač s pasivním chlazením a nebyl volný prostor nad ním potřeba. To však v pořadu nezaznělo.

Pan Libický správně upozornil, že panely stále vyrábějí elektrickou energii a vypnout jaksi nejdou, proto bezpečnost před úrazem elektrickým proudem vyřešil po svém, kdy konečné připojení provedl až dodatečně na střeše, po zapojení stringu do DC rozvaděče. V praxi by se asi už dodatečně na střechu nikomu nechtělo, proto se solární kabely zaizolují a u DC rozvaděče si s nimi už elektrikář poradí.

V pořadu také nezaznělo o možnosti nabíjení baterie při přebytku nebo možnosti dobíjení elektromobilů. Ale chápu, že to nebylo předmětem pořadu, ten řešil spíše mechanickou stránku věci. Navíc elektro zapojení musí stejně provádět kompetentní odborník. Bohužel v praxi jsem se často setkala s tím, že klientovi obchodní zástupce předem kompletně nevysvětlil celou problematiku a možnosti.

Autor: Pavla Drahoňovská | pondělí 16.1.2023 1:15 | karma článku: 23,05 | přečteno: 724x
  • Další články autora

Pavla Drahoňovská

Norování

Do mé emailové schránky mi přišla žádost od organizace „Svoboda zvířat“ o kontaktování ministra zemědělství, aby se zasadil o ukončení norování.

29.2.2024 v 10:16 | Karma: 11,64 | Přečteno: 244x | Diskuse| Společnost

Pavla Drahoňovská

Sardinie - 8. závěrečná část

Tento díl je především o nádherné procházce Florencií za svítání, kterou jsme nemohli opomenout při zpáteční cestě ze Sardinie. Také představím co jsem si autentického přivezla z ostrova domů.

26.2.2024 v 2:27 | Karma: 9,86 | Přečteno: 156x | Diskuse| Cestování

Pavla Drahoňovská

Sedlák, sedlák, sedlák, je velkej pán...

...von jede na pole má hodinky dvoje, koukej koukej koukej, jak je je hloupej. – Na slova lidové písničky jsem si vzpomněla v souvislosti s vyhlášenou stávkou takzvaných zemědělců.

16.2.2024 v 22:15 | Karma: 17,86 | Přečteno: 468x | Diskuse| Společnost

Pavla Drahoňovská

Sardinie - 7. díl

Tento díl jsem věnovala cestě trajektem ze Sardinie z města Olbia do města Livorno v Itálii, která nebyla moc příjemná a pohodová.

4.2.2024 v 20:43 | Karma: 11,56 | Přečteno: 222x | Diskuse| Cestování

Pavla Drahoňovská

Sardinie - 6. díl

Tento díl je o putování podél východního pobřeží. Také je o jedné stezce nestezce vedoucí na pláž u San Teodora s úžasným koupáním.

1.2.2024 v 19:49 | Karma: 9,67 | Přečteno: 235x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 12,12
  • Průměrná čtenost 814x
Mám ráda přírodu, zvířata a cestování - to vše se snažím zachytit na svých fotografiích, které si můžete prohlédnout na mé stránce www.alvapa.cz.

O různých šperkových minerálech si můžete přečíst v mých článcích zde:  http://www.aklapava.cz/blog/

"Krása je všude kolem nás, stačí se umět dívat."