Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Máte-li zájem, pošlu Vám článek o regulátorech PWM a MPPT, viz Praktická elektronika 2/2021, str. 15. Řeší se tu optimalizace nabíjení akumulátorů z panelů. Upozorňuji, článek je samý graf a samá čísla, nic pro běžného čtenáře.

0 0
možnosti
Foto

Grafy a výpočty jsou jedna věc a praxe druhá. Dám příklad: jednou jsem byla přivolána na připojení FVE do rodinného domu. Hned na první pohled tam bylo velmi mnoho porušení předpisů a norem (to by bylo na dlouho), v takovém případě chci po firmě, která instalaci panelů provedla, aby vše opravila. Tady mi poslali jednoho seniora, který jim prý dělá poradce. Byl to soudní znalec, který prý kdysi o FVE napsal i knížku. Mimo jiné jsem se s ním bavila o nevhodnosti umístění poloviny panelů na garáži, která je skoro celý den stíněna domem, přímý sluneční svit na ně dopadne pouze navečer, panely bohužel ještě nainstalovali naležato. Pan soudní znalec mi na papíře mastil jeden výpočet za druhým a jeden graf za druhým. Skončil, že elektrárna bude mít dostatečný výkon i když polovina bude trvale pracovat jen s rozptýleným světlem. Když jsem se o tom bavila později s jiným soudním znalcem v oblasti fotovoltaiky, řekl mi, no jo pan V., toho mi znalci dobře známe, on zná jen teorii, praxe mu absolutně chybí. Pak mi ještě řekli zákazníci, co si za to firma naúčtovala a bylo jasné, že ta investice se jim už do konce života nesplatí. Vy však asi myslíte optimalizaci při ostrovních systémech. S tím jsem se nikdy nesetkala, bydlím v paneláku, nemám chatu ani skleník ani karavan. Ale kdyby jste měl článek o konkrétní realizaci, to by mě docela zajímalo, kde se dá sluneční energie všude využít.

0 0
možnosti
KK

Zajímavé postřehy. Tipuju, že to skládali z nějaké stavebnice, vyloženě určené pro stavbu svépomocí. Věřím, že se najde dost kutilů, kteří se do toho pustí sami, ale fakt to zase taková sranda není. Hlavně to uzemnění, co odborník(a firma), to jiný názor.

0 0
možnosti
Foto

Stavebnici pro stavbu svépomocí jsem ještě žádnou na trhu nezaznamenala. Ale firmy, které realizují FVE pro rodinné domy, už mají jakési "stavebnice" připraveny, podle toho jak velkou elektrárnu si zákazník vyžádá. Takže firma pak nabízí pouze jeden či dva typy střídačů. Budoucí zákazníci by si měli spíše předem naštudovat, co od technologie vyžadují, potom podle toho hledat firmu, která jim to zrealizuje, protože bohužel každá firma vychvaluje jen tu svoji technologii. Bez uzemnění to opravdu nejde. Jasně, pokud třískne blesk do panelů, je celá elektrárna stejně v pr...., ale alespoň to nechytne.

0 0
možnosti
Foto

To jdete na čtenáře iDNES s moc velkým kanónem. V jedné diskusi se probíralo, co s elektřinou, když to moc svítí a nic se neodebírá. Jeden "Edison" navrhl, že se má přebytečný proud pouštět do země. ̈

Díky a KARMA! R^

2 0
možnosti
Foto

Ještě ke střídačům. Starší typy používají jen prostou regulaci PWM, novější používají optimalizaci na největší výkon. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 821x
Mám ráda přírodu, zvířata a cestování - to vše se snažím zachytit na svých fotografiích, které si můžete prohlédnout na mé stránce www.alvapa.cz.

O různých šperkových minerálech si můžete přečíst v mých článcích zde:  http://www.aklapava.cz/blog/

"Krása je všude kolem nás, stačí se umět dívat."