Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Umírající stavební spořitelny

Stavební spořitelna je specializovaná banka, která podle mě měla více štěstí než rozumu. Dostala totiž od státu velmi lukrativní zakázku na provozování své činnosti. Dnes tento produkt všichni známe pod názvem stavební spoření. 

autor: pixmac

Nebýt tohoto produktu, který podporuje stát tak by se stavební spořitelny jistě neuživili, o jejich předražené produkty by neměl nikdo zájem. Ani stavební spořitelny si neodpustili řadu klamavých praktik. Nejčastěji se jedná o různé cenové triky a nekalé prodejní taktiky. Stavební spořitelny čelí stovkám stížností. Přicházejí od střadatelů všech věkových skupin, avšak nejčastěji do nastražených pastí se nechávají lapit senioři. V čem spočívá podvod, na který může naletět každý z nás? Jak jistě víme, tak stavební spoření není zadarmo. Spořitelny si běžně účtují poplatek za uzavření smlouvy. Jeho výše je průměrně kolem 1% z takzvané cílové částky., která je uvedena ve smlouvě o stavebním spoření. Byla-li cílová částka obvyklých 200 tisíc Kč, zaplatili jsme přiměřených 2 tisíce Kč za sjednání. Při cílové částce jeden milion korun, je ovšem tento poplatek už 10 tisíc Kč. Čím vyšší je tedy cílová částka tak tím zaplatím stavební spořitelně vyšší poplatek. Dlouhá léta neexistoval pro výši tohoto poplatku žádný limit, čehož zneužívali obchodníci ve svůj prospěch.

Objevily se případy, kdy obchodní zástupce spořitelny sjednal seniorovi, který chtěl produkt využívat ke spoření svým vnoučatům, smlouvu s velmi vysokou cílovou částkou v řádu několika milionů korun. Například za cílovou částku 3 miliony Kč, si spořitelna tedy naúčtovala poplatek 30 tisíc Kč. Produkt, který řekněme není zatížen větší poplatkovou politikou se náhle stal velmi nevýhodným a zpoplatněným produktem. Zdá se Vám tento trik až příliš jednoduchý? Možná ano. Podvody se záměrným nastavováním vysoké cílové částky jsou jen špička ledovce. Běžně se stává, že Vám obchodní zástupce dané spořitelny ( nejčastěji lišky, jelikož je tu nejdéle ) zavolá s tím, že při důkladné kontrole Vaší smlouvy zjistili, že máte špatně nastavené stavební spoření a můžete přicházet o zhodnocení a další výhody. Samozřejmě na schůzce agent klientovi vysvětlí proč je dobré zrušit starou smlouvu a nahradit ji novou, už se ale nezmíní, že přijdete o staré podmínky, kde například Vaše finanční prostředky se zhodnocovali 4% místo nových 2%, také se nezmíní, že Vám automaticky navýší cílovou částku, ze které zaplatíte poplatek v řádu několik tisíc Kč. V tomto případě se jedná o tzv: konverzi, která je známa i u tuzemských pojišťoven.

Stavební spořitelny byly velmi pozornými žáky bank a brzy se naučily používat úrokové triky stejně jako banky. Stavební spořitelny tak mohly inzerovat stavební spoření s úrokem 10%. Jenže tato nabídka skrývala některé další podmínky. Například se tento úrok vztahoval jen na vloženou částku 30 tisíc Kč, poté bylo nutné uzavřít cílovou částku na minimálně 300 tisíc Kč. Jinými slovy to znamenalo, že poplatek za uzavření smlouvy činil nejméně 3 tisíce Kč. Spořitelna si nejdříve na poplatku 3 tisíce Kč vzala, aby později na účet klienta, který splnil stanovené podmínky, 3 tisíce opět připsala. Jde tedy pouze o odpuštění vstupního poplatku.

Spořící účty u bank jsou běžně bez poplatků. Pokud však spoříme na účtu stavební spořitelny, musíme platit poplatek za vedení účtu. Tento poplatek je v řádu několika sto korun, běžně za vedení účtu zaplatíme přes 300 Kč ročně. A to i přesto, že s účtem během roku nic moc neděláme. Pokud si myslíte, že jste uzavřeli smlouvu za určitých pevně daných podmínek, a ty se nemohou jen tak změnit, tak jste vedle jak ta jedle. V minulosti se měnila výše státního příspěvku,  ale také i poplatek za vedení účtu. Jinými slovy pravidla hry se mění za pochodu. Proto se může stát, že se jednou každý klient dočká toho, že rok nebo dva po sepsání smlouvy zjistí, že mu byl zaveden „nový a nutný“ poplatek, aby se mohla spořitelna o něco obohatit.

Předností stavební spořitelny, respektive produktu stavebního spoření by měl být výhodný úvěr. Jejich získání však není snadné a průhledné. Spořitelny proto poskytují mnohem více těch překlenovacích, než-li řádných úvěrů. Přitom „překlenováky“ patří k nejdražším úvěrům na financování bydlení vůbec. To se samozřejmě projevuje v ziscích spořitelen. Ačkoliv výše zisku stavebních spořitelen je nižší než u bank, takzvaná relativní ziskovost je oproti bankám dokonce ještě vyšší. Zisky stavebních spořitelen stabilně rostou díky úrokové marži. V dnešní době stavební spořitelny mají vyšší úrok než-li banka. Ano, můžete mi oponovat, že stavební spořitelna Vám dá jasně daný úrok po celou dobu splácení, ale myslím si, že je velký rozdíl mít 2,89% ( banka ) anebo 4,5% ( stavební spořitelna ). Navíc od stavebních spořitelen odchází čím dál tím více klientů, jelikož nevýhodnost úroku může být velmi značná a jak na to reagovali některé stavební spořitelny? Nedovolili klientům od spořitelny odejít, pokud ano, tak za přísných podmínek, kde klientovi hrozí pokuty a další sankce.

Připisování státního příspěvku s křížkem po funuse. Stavební spořitelny celou řadu let využívaly skulinku v zákoně, konkrétně paragrafu 11 zákona o stavebním spoření, který umožňoval připisovat zálohy státní podpory na účtu klientů do jednoho měsíce od data, kdy je obdrží od Ministerstva financí. Taková malá domů. Během celého měsíce peníze ležely na účtu stavební spořitelny a klientům tak unikaly úroky, na které měli nárok. Situaci vyřešila až novela zákona o stavebním spoření, která vstoupila v platnost bohužel až v roce 2005. Do té doby se spořitelny obohacovali několik let na úkor klienta, z pěněz, které jim nepatřili. Dnes již klientům naštěstí úroky ze záloh státní podpory náleží ode dne následujícího po dni, kdy stavební spořitelna zálohy od Ministerstva financí obdrží.

Riskantní hra na nezávislost, Tvrdit, že nejsou pouhé spořitelny, ale nezávislé poradenské společnosti, které poskytují „komplexní“ poradenství je pro mě více než úsměvné. Stavební spořitelny se skutečně začaly „ transformovat“ a některé z nich se snaží působit jako „nezávislé“ finančně poradenské společnosti. V portfoliu mají již několik dalších produktů, které však často nabízejí v rámci stejné finanční skupiny. O nezávislém výběru pro klienta tedy nemůže být ani řeč.

 

Závěr na konec: mezi nejčastější triky stavebních spořitelen patří sjednávání nesmyslně vysokých cílových částek za účelem navýšení vstupního poplatku, nahrazování výhodných smluv těmi méně výhodnými, absurdní poplatky, zavádění nových poplatků, neodborné rady dealerů a měnící se pravidla během hry.

 

V příštím díle se podíváme na nevydělávající penzijní fondy

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dragon | neděle 18.5.2014 15:00 | karma článku: 16,70 | přečteno: 1015x
  • Další články autora

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity II

Minulý článek Vás uvedl do "problematiky" pojištění Invalidity a jeho důležitost v zajištění. Dnes se pokročíme dál a podíváme se na další zajímavé srovnání a témata.

29.8.2015 v 14:00 | Karma: 6,89 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity

V našem putování ve finančních produktech se déle zdržíme u pojištění invalidity, jde o velmi důležité připojištění. Tomuto připojištění budu věnovat minimálně 2-3 články, jelikož jde o velmi rozsáhlé pojištění.

22.8.2015 v 14:00 | Karma: 7,43 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Kam uložit finanční rezervy

V našem dalším putování ve světě osobních a rodinných financí se zastavíme u velmi důležité etapy jménem finanční rezervy.

13.6.2015 v 13:00 | Karma: 10,39 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Závažné onemocnění jako nálepka správného pojištění

Pojištění závažných chorob se prodává lépe, než pojištění invalidity. Člověk si umí lépe představit rakovinu, nežli invalidní důchod

12.6.2015 v 16:00 | Karma: 5,04 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě

Velká část z nás vnímá tento produkt jako pojistku na „blbost“, jinými slovy, když někomu „něco“ způsobím, tak pojišťovna za mě škodu zaplatí.

11.6.2015 v 16:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 684x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  19:50

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 525x
????V oboru financí se aktivně pohybuji od roku 2008. První zkušenosti jsem získal jako konzultant a manager konzultačních týmů ve velkých poradenských společnostech. Zde jsem pochopil, že servis, který jsme klientům poskytovali, nevedl k jejich spokojenému finančnímu životu. Svým klientům pomáhám dlouhodobě dosahovat finančních cílů a pomocí speciálních seminářů učím lidi okolo sebe lépe porozumět finančnímu trhu. Jsem člověk, za kterým stojí velké množství dobře odvedené práce a spokojených klientů. Za nejdůležitější ve vztahu k mým klientům považuji upřímnost, férovost, spolehlivost a srozumitelnost. Mým cílem je poskytovat dlouhodobé poradenství se zaměřením na budování investičního majetku. www.finance-dragon.cz

Seznam rubrik