Tak nám zavřeli poštu, paní Müllerová!

Jedni se radují, druzí rozčilují a třetí v nejistotě hledají, jestli se jejich pošta ocitla na black listu. Vláda se hájí záchranou státního prodělečného podniku a populisté se zaklínají seniory se složenkami.

Jako zástupce mladší generace jsem s povděkem vyměnila frontu na poště za internetové bankovnictví, e-mail, datovou schránku za celkově poště se vyhýbající životní styl. S povděkem si vše při svém pracovním vytížení a životě na vsi zvládnu zařídit s mobilem  v ruce během půlhodinky ve vrchovaté vaně.

Rozhodnutí ministra o rušení poboček mne tedy nijak hloub nezasáhlo, jelikož s poštou mám spojené spíš úsměvné historky, které se dají přihodit k dobré náladě ve společnosti poté, co opadnou emoce. V první chvíli bych tu přepážku většinou spíš s chutí rozštípala.

Pro druhou stranu mince nemusím chodit daleko. Moje maminka je v důchodovém věku a aniž by byla vetchá tělem či duchem, poštu potřebuje. Pro důchod si zajede do města. I přes cifru hluboko pod průměrem si nechá spokojeně bankovky pěkně vysázet na prkno a s naditou peněženkou to vezme autobusem zase zpátky. Internetovému bankovnictví nevěří, stejně jako ničemu, co na své vlastní oči nevidí a co si zkrátka neohmatá. Mít důchod někde v éteru na pár kliknutí vnímá jako větší nebezpeční než vyčůránek s pepřákem číhající  poblíž pošty.

S odchodem do důchodu si potykala se svým prvním notebookem a následně objevila i kouzlo internetu a nákupu online. Ovšem vždycky jen na dobírku. Pěkně z ručky do ručky. Jestli jí balíček veze Česká pošta, DPD nebo PPL příliš nerozlišuje: „Pošťák jako pošťák.“

 Na návsi jim dokonce přibyl po zrušení pobočky pošty box Zásilkovny. Prozatím jej nevyužila, protože s člověkem se vždycky domluvíte, ale s plechem? Proč si přidělávat starosti. Navíc s její náturou a prvním nedorozuměním by jim tu bedýnku otevřela hasákem jak konzervu olejovek. Jak říkám, o vetchosti nelze v tomto případě hovořit.

Není na světě ten, kdo by se zavděčil všem. Česká pošta vždy budila emoce a ne vždy jen negativní. Vánoční pohlednice, motáky od dětí z tábora, pozdravy z dovolených, milostné dopisy když jsme si mohli o rychlejším spojení mezi lidmi jen nechat zdát. Doba je jiná a je třeba to akceptovat. Ztrátový podnik nelze živit do nekonečna jako líného synka. Jednou jej musíte naučit postarat se o sebe. Když zruší tři stovky poboček, všimne si toho každý. Když zruší tři stovky manažerů, všimne si toho možná i státní rozpočet. A namísto nabízení voňavých stromečků, pojištění a omalovánek může pošta soustředit své síly třeba na skutečné služby obyvatelstvu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kristina Salvetová | pátek 31.3.2023 12:39 | karma článku: 13,47 | přečteno: 266x
  • Další články autora

Kristina Salvetová

Když jaro, tak drožďovou

16.3.2023 v 15:09 | Karma: 18,65

Kristina Salvetová

Jsem boomer a je mi fajn

1.3.2023 v 6:40 | Karma: 37,89

Kristina Salvetová

Jste psí nebo kočičí?

22.2.2023 v 14:11 | Karma: 18,88