Zpráva OLAF je už venku???

Dnes, v poledních zprávách Radiožurnálu, jsem zaslechl, že M. Kalousek zprávu OLAF ve věci kauzy Čapí hnízdo už čet, a pro něj z ní vyplývá, že prý k podvodu došlo ….. (volná interpretace zachycené zprávy). Slyšel jsem dobře?

Jednoduché, krátké, strohé sdělení, žádné velké komentáře, analýzy, nic.

To, že zpráva je už venku (pokud M. Kalousek nedisponuje nějakým speciálním oprávněním a pověřením), to není až tak velké překvapení. Spíš naopak je překvapivé, že to trvalo tak dlouho, a hlavně, že i tak se nic moc kolem toho neděje.

To přece není mentalita a styl jak již zmíněné osoby, tak celé kolem něj srocené části politické scény a navázaných médií. Kde je obvyklá lavina bezbřehých dehonestujících diskusí a veřejného lynčování obviněných, obzvláště když za několik dní parlament bude hlasovat o důvěře Babišovy vlády a hned potom budou následovat prezidentské volby?

Tady něco nehraje.

Buď M. Kalouskovi a jeho souputníkům a nohsledům dochází dech, což je ale nepravděpodobné, protože pud sebezáchovy dokáže z člověka vymáčknout neuvěřitelné. Nebo je na spadnutí něco nového, dosud neznámého. A nebo jednoduše ta zpráva OLAF až tak moc o podvádění možná ani nebude a M. Kalousek čte jen to, co sám číst chce.

Ještě se nabízí jedna úvaha. Že stejně jako kauza Babišových korunových dluhopisů padala na hlavy dalších minimálně 500 významných osob, politiků, institucí a jiných subjektů (u nichž šlo často o podstatně vyšší částky), a tak posléze vyšuměla do ztracena, dotačních kauz podobných Čapímu hnízdu (ať je už jaká je) bude v Českých zemích neúrekom. A co teď s nimi? Co by bylo s těmi příjemci, kteří nejsou zrovna na odstřel stejně jako Babiš? Co by bylo s poskytovateli takových dotací, ministerstvy a lidmi, kteří je posuzovali, ověřovali, schvalovali, vypláceli a kontrolovali? A nakonec, co by s takovou tsunami dělala samotná EU ....?

No, nevím. Bude to všechno určitě ještě hodně zajímavé. A nebo, že by nakonec jen nějaká politická předvolební blamáž?

    

Autor: Vlastimil Dorotík | středa 3.1.2018 14:11 | karma článku: 36,33 | přečteno: 1672x