"Paní Jourová se zřejmě nudí".

"A tak asi vymýšlí, čím by přece jen mohla být užitečná a přínosem". Jenže pro koho? Pro nás v Česku? 

A nebo pro další rozšiřování nadbytečného mocenského zasahování orgánů EU do věcí jednotlivých států?

Bitva za kvalitu potravin a proti jejich dvojí kvalitě pod stejnou značkou pro západ a východ, je určitě záslužná. Jenže je to zřejmě přesně ukázka toho, co by mohlo být bez problémů řešeno „dole“, na státní úrovni a ne „nahoře“, na úrovni EU.

Svět je plný problémů, napětí a konfliktů a Evropa jak by smet. Ale Evropská komise si hledá a vymýšlí další „vrátka“ a cestičky, jak se postupně vlamovat a míchat do interních záležitostí a působností jednotlivých členských států. Možná i proto, aby generovala nové umělé kauzy a nemusela řešit věci podstatné, které pálí a jsou pro všechny členské státy daleko významnější a užitečnější.

Náš systém pro standardizaci a normování, inspekčních orgánů a kontroly kvality čehokoliv (bezpečnosti, ochrany zdraví, hygieny, potravin, ochrany spotřebitele, ….), byl u nás vždy na té nejvyšší úrovni, byl dostatečně účinný a efektivní, a nikdy nebyl žádný problém jej uplatňovat, pokud k tomu byla politická vůle. Uměli jsme vždy si s takovými věcmi sami poradit. To znamená, že pokud bychom sami chtěli, tak skutečnost, že se k nám vozí a u nás prodávají potraviny pod stejnou značkou a designem, ale rozdílné kvality mezi západem a východem, a probíhá tak podvod na našich spotřebitelích, dokážeme sami účinně a efektivně řešit. Máme k tomu dostatek nástrojů, aby u nás tak nebylo. Pokud dokážeme jedním rozhodnutím zastavit prodej toho či onoho, tak proč ne i v tomto případě? Jen bychom museli chtít. Takže jaký je potom důvod eskalovat tyto věci na úroveň orgánů EU a dále se zase více zbavovat vlastní svéprávnosti a samostatnosti. 

Vypadá to, že aktuálním problémem dneška je říct si (případně revidovat), co je relevantním předmětem k řešení „dole“, na úrovni jednotlivých států a co je vhodné a dobré řešit společně „nahoře“, na celoevropské úrovni. Logicky by mělo asi platit, "čím méně nahoře, tím lépe dole“. A potom také, o tom, co se bude řešit společně „nahoře“, by mělo být nejdřív rozhodnuto „dole“, ne naopak. Už samotná skutečnost, že naši čelní představitelé dopustili, aby evpropská legislativa byla nadřazená legislativě naší, se jeví z hlediska naší suverenity jako tristní ......(???) a stálo by to za revizi.

Úplně by dostačovalo, kdyby se orgány EU zabývaly výhradně a řádně plněním známých čtyř společných strategií. Naši lidé by určitě kvitovali s povděkem, kdyby se řádně staraly aspoň o bezpečnost a obranu společného evropského prostoru, hranic a nezakládaly na potenciální občanské války v jejich zemích. Kdyby se staraly o skutečně svobodný volný obchod na svém území, podporovaly rozvoj obchodních vztahů mimo své území a nedeformovaly celý obchodně ekonomický systém nepřehlednou soustavou ochranářských opatření jen pro někoho, nesmyslných dotací pro vyvolené a sankcí likvidujících business jen některým. Atd.

Jenže to všechno je asi v naprostém rozporu s mocenskými a protektorskými ambicemi současných orgánů EU. Ostatně, jak by také uhájily a ufinancovaly tu neskutečnou nabubřelou nadbytečnost administrativy, zastupitelů, úředníků, úřadů, paláců, cest, planých jednání, přesouvání se odnikud nikam, …. ?

A paní Jourová je bohužel součástí toho všeho, celého toho podivného systému a jen mu oddaně slouží. "Může to vypadat, že za každou další kompetenci přesunutou od nás do Bruselu je asi nějaká medaile za věrnost a pochvala před nastoupenou jednotkou".

Autor: Vlastimil Dorotík | sobota 3.2.2018 16:57 | karma článku: 41,04 | přečteno: 4654x