Nejsou pašalíky, tak proč se zajímat, co bude pro lidi

Další lekce reálné politiky v Čechách. Tradiční politické strany opět bodují. Laik se diví, odborník žasne. 

Nová vláda dnes zveřejnila návrh svého programového prohlášení. A ne jako obvykle, nějak neurčitě, potutelně, ale oficiálně jej zaslala přímo všem parlamentním stranám jednotlivě k připomínkování. A světe div se, co se stalo? Nestalo se vůbec nic.

ODS a jí podobné, daly ihned na kameru dostatečně najevo, že nějaké programové prohlášení není vůbec to, co je zajímá, co vláda chystá pro lidi není pro ně to aktuální a na pořadu věcí.

Mají totiž stále jen jeden, jediný problém. Zase nikdo nepřišel s nějakou nabídkou, „aby je koupil, uplácel, někam dosadil“, stále s nimi nikdo nevyjednává a nevede ten pověstný „deal“, jak o něm mluvil svého času Petr Nečas, „když rozdával trafiky, aby protlačil parlamentem, co potřeboval“.

„To přece tady mělo už dávno běžet, na to jsou tady všichni už léta zvyklí. Nyní nic. Žádné prebendy, pravidelné příjmy, žádné pašalíky, .... . To přece tak nejde. Kam se poděly léta zaužívané zvyklosti, osvědčené tradice a zažitá kultura“.

První přišla sprcha v parlamentních volbách, dostaly pořádně na frak. Dnes se poroučejí jejich kamarádi z vlivných postů a už jsou v ohrožení i jejich životodárné penězovody. "Nakonec jim snad nezbude, než žít jen ze státních příspěvků za poslanecké mandáty a jejich poslanci jen z mizerných poslaneckých platů".

Už to budou dva měsíce a stále je to jako v čekárně, jen to potupné přihlížení, jak dennodenní události ubíhají kolem nich a míjejí je. Léta to byli oni, kteří o všem rozhodovali palcem nahoru, dolů, bez nich se nic neobešlo. A teď, aby se obávali, jestli ten palec dolu náhodou nebyl o nich samotných.

Takže předmětem zájmu našich "tradičních a jedině demokratických stran" není to, co se chystá pro lidi, jestli a jak budou nějaké dálnice, důchody, bezpečno, zdravotní péče, … . Největší problém mají s tím, že vítěz voleb neztrácí čas planým tlacháním a politikařením, že skutečně začal makat, a jak vidno, je samotné k tomu snad vůbec, ale vůbec nepotřebuje.

"Zítra se dozajista z našich nezávislých a nestranných médií opět dozvíme, že demokracie u nás dostala další ránu a zase se otřásá v samotných základech".

Autor: Vlastimil Dorotík | úterý 19.12.2017 1:53 | karma článku: 37,78 | přečteno: 1238x