Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ti kdo si nepamatují minulost, jsou odsouzeni si ji zopakovat

Tento slavný citát amerického filozofa a spisovatele George Santayany se mi připomněl, když jsem viděl anketu ČT s otázkou „co je to vítězný únor“.

Většina oslovených neměla nejmenší ponětí nejen o tomto termínu, ale ani o tom, co se to v únoru 1948 mohlo stát. Někteří oslovení zalovili v paměti a vzpomněli na vítězné „Nagáno“, jiní sdělili, že mají mnoho jiných starostí, další prostě vůbec netuší…

Máme 70. výročí „Vítězného února“, komunistického převratu a se smutkem si uvědomuji, že pro část z nás je to hluboká minulost, kterou si nevybavují, zatímco jiná sice zná historická fakta, ale jako by zapomněla, o čem život pod komunistickou vládou byl.

Setkávám se se studenty, kteří nejsou schopni popsat, kdo to byli komunisté, je to pro ně prázdná fráze z dějepisu, pod níž si nic nepředstavují. Vedle nich je významný počet těch, kteří sice onu dobu zažili, ale vlastně si již nepamatují, o čem byla, jak moc se tehdejší život lišil od toho, co můžeme žít nyní.

Dnes už si zkrátka stěží dokážeme představit, co zde komunisté rozpoutali po té, co uchvátili moc v zemi. Stupňující se strach, mizení lidí, popravy, věznění obrovského množství odpůrců. V Československu bylo komunisty popraveno 248 lidí, vězněno 200 tisíc politických vězňů, přičemž 4.495 lidí ve vězení zemřelo, dalších 280 bylo zabito při pokusu o útěk ze země. K uvěznění stačila malichernost, jako v případě mého dědy, který v hospodě kritizoval komunisty a skončil v Jáchymových uranových dolech. Obdobné režimy současnosti mají obdobné projevy a prokazují, že komunistická filozofie vždy nutně ústí v násilí na lidech, jimž svou vládu vnutila.

Byť to s oním zapomněním nesouvisí, jsem názoru, že nezakázání komunistické strany po sametové revoluci bylo chybou, která mj. přinesla stav, kdy je propagace komunistické ideologie, obdobně jako nacistické, trestná a zároveň tu máme stranu, která zcela legitimně navazuje na bývalou KSČ a komunistické myšlenky hlásá. Např. její expředseda Grebeníček při oslavách 70. Výročí Vítězného února prohlásil, že „ideologický termín totalita je užíván neoprávněně a je účelovou nálepkou“ a ohradil se proti dehonestaci 25. února 1948 i komunistického vůdce Klementa Gottwalda. Ani jsem nezaznamenal, že by proti tomu někdo výrazněji protestoval. Máme prostě svá dnešní témata a kauzy. Ono zapomnění je zkrátka o tom, že běžný život přináší tolik jiných řešení, možností, výzev i nabídek, že zkrátka minulost je minulost.

Ovšem právě o tom citát z názvu článku je. Ve chvíli, kdy se příliš soustředíme jen na svou současnost a nepoučíme se z minulosti, se nám může stát, že si ji budeme muset prožít znovu. Ne, že bych to chtěl. Osobně bych se do doby před rokem 1989 nechtěl vrátit ani na den a do počátečního budování socialismu v naší zemi už vůbec ne. Ovšem svoboda má tu skvělou i nebezpečnou vlastnost, že se na ni velmi rychle zvyká a zapomíná, jaké je to ji nemít. To jak rychle jsme zapomněli, mě děsí a jen doufám, že si nebudeme muset svou minulost zopakovat. Obávám se, že je blíže než bychom si přáli.

Co s tím můžeme dělat? Osobně jsem názoru, že to nejjednodušší je připomínat si podobné události v našich rodinách. Vždy mě zarazí studenti gymnázia, s nimiž doma nikdo o komunismu nemluvil a teprve na střední, např. při našem putování po stopách pochodu 17. listopadu 1989, se dozvídají věci, o nichž, dle jejich slov, nikdy předtím neslyšeli. Právě doma máme ten nejlepší prostor předávat něco jako naši národní paměť. Pokud se nám totiž vytratí z domovů, média či školy už to nemusí zachránit, nehledě na to, že ani ve školách pro podobná témata mnohdy už čas nezbývá. Co žijeme v našich domovech a rodinách, je v našich rukou a mělo by být dokonce na aktuálních mediálních vlnách nezávislé. Právě v našich rukou máme to, abychom naši minulost nemuseli prožívat znovu, aby chyby i pády naše i těch před námi, nám pomohly k tomu se jich vyvarovat, aby se naše děti stávaly lidmi, kteří vnímají více, než co sami osobně zažívají, ale jsou schopni vidět svět v souvislostech. Nemohu říci, že by třeba mé děti z toho byly vždy nadšené, přesto myslím, že to stojí za to. Máme-li mít budoucnost, musí být minulost součástí naší přítomnosti a to nejlépe i doma.

Autor: Denis Doksanský | úterý 27.2.2018 12:07 | karma článku: 25,48 | přečteno: 800x
  • Další články autora

Denis Doksanský

Finišují práce na letošní největší školské investici v Hradci Králové

Největší investice do školství v Hradci Králové je letos ze soukromých zdrojů. Vznikne zde tak jedna z nejmodernějších školních budov v zemi, přičemž městký rozpočet nestojí ani korunu.

8.8.2021 v 7:56 | Karma: 9,71 | Přečteno: 341x | Diskuse| Hradec Králové

Denis Doksanský

Humbuk kolem volby členů Rady ČT

Máme tu aféru kolem voleb členů Rady ČT a e-mailu se seznamem kandidátů s poznámkami ke každému z nich. Dle některých je seznam ve stylu svazků Stb. Dle dalších je to politizování volby radních a celého orgánu...

12.3.2020 v 1:50 | Karma: 40,96 | Přečteno: 2949x | Diskuse| Společnost

Denis Doksanský

Je vůbec možné nestávkovat?!

Ve čtvrtek 15. 3. se prohnala naší republikou stávková vlna a to ne ledajaká, stávkovali totiž studenti! Mnohým to připomnělo listopad 1989 a zajásali, že studenti opět zahajují revoluci. Je vůbec možné nestávkovat?!

19.3.2018 v 8:20 | Karma: 44,73 | Přečteno: 3559x | Diskuse| Společnost

Denis Doksanský

Konec špatný, všechno špatné?

Olympijský hokejový turnaj je za námi. Máme bramborovou medaili. Obě medailová utkání jsme prohráli. Turnaj pro nás neskončil úspěchem. Nabízí se úprava známého úsloví „konec špatný, všechno špatné“. Je to tak skutečně?

24.2.2018 v 17:10 | Karma: 22,56 | Přečteno: 916x | Diskuse| Sport

Denis Doksanský

Zlatá Ledecká očima expertky

Světová senzace! Mluví o ní celý svět. Snad všichni jsme zaznamenali její fenomenální úspěch. Kdosi prohlásil, že je to jedna z největších olympijských událostí a jeden z největších sportovních příběhů vůbec.

20.2.2018 v 15:45 | Karma: 47,87 | Přečteno: 18387x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Česko nakoupí šest vrtulníků pro hašení požárů, pomohou i jinde v Unii

30. dubna 2024  16:51

Česko chce do roku 2030 nakoupit šest vrtulníků pro hašení lesních požárů. Jejich cena by byla do...

Fiala uvítal Steinmeiera v Kramářově vile. Jednali s výhledem na Prahu

30. dubna 2024  16:50

Premiér Petr Fiala z ODS se setkal v pražské Kramářově vile s německým prezidentem Frankem-Walterem...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2419x
Jsem tátou 3 dětí (ročníky 1996, 2000 a 2008) a ředitelem Centra Sion, které mj. provozuje několik úspěšných nestátních škol. Žiji v Hradci Králové a jako typický Hradečák si nedovedu představit, že by to mohlo být jinak...

Seznam rubrik