Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Motýli.Leonard Gershe.Slepota.Čočky. Aneb Jak jsme si utrhli ostudu

Můj druhý příspěvek se bude týkat včerejšího divadelního představení (konalo se tady u nás na maloměstě a bylo vyhrazeno pro studenty), jehož hlavní hrdinou je slepý, zato plně samostatný mladík. Dále vám poreferuji, jak jsme zažili na tomto představení menší faux pas a nakonec vysvětlím, co s tím mají společného čočky.

Tak prosím pěkně popořadě.

Jak headline napovídá - autorem komedie Motýli je Leonard Gershe. Stručně k ději : Dvacetiletý Don Baker (Vojta Kotek - mimochodem, talent od přírody! ), od narození slepý, je unaven přehnanou starostlivostí své energetické matky( Valerie Zawadská) a odstěhuje se do NY. Jeho sousedkou je svérázná, trochu naivní, devatenáctiletá Jill (Klára Jandová). Ti dva se během jednoho jediného dne setkají a sblíží (Tak jo. Vyspí se spolu. Abyste věděli, Jill krátké románky nedělají problémy). On ji povídá, jak se o něho jeho matka neustále chorobně bojí. Ona mu zas vypráví, jak se v 16ti vdala,rozvedla, jak se nikdá nezamiluje a jaký bezstarostný život si teď vede.

Báječný den však silně naruší (říkám to s nadsázkou) nečekaný příjezd Donovy matky, která o něj má starost, neboť je stále toho názoru, že její slepý syn se sám o sebe nedokáže postarat. Jak jistě tušíte, s lehkovážnou Jill se nepohodne. Proběhne několik hádek, díky nimž (i díky Jill) si paní Bakerová uvědomí, že Don je UŽ vlastně skoro dospělý , a ač slepý, mnohdy snad samostatnější než jakýkoliv jiný zdravý člověk. Mimochodem. Don je pozoruhodná postava - svůj handicap bere jako naprosto přirozenou věc, je vskutku sebeironický, má nadhled a je neuvěřitelně vzdělaný.

Pokud chcete vědět,co bude dál, zajděte se podívat na představení nebo si přečtěte knížku. Mně se osobně se to velice líbilo. Splnilo to vše, co mám na literatuře / divadle ráda : humor, inteligence, dobrý konec (nejsem zastáncem ne-happy endů,o tom však jindy) a dobré herecké výkony.

Teď ke zmiňovanému faux pas . Chápu, že někdo během představení dostane hlad a o přestávce si půjde něco koupit k snědku a chápu,že protože tam byla fronta, příjde o pět minut později na druhou část a ještě k tomu ukazuje, jaký byl důvod pozdního příchodu.Fajn. A chápu, že se někomu během představení tak ukrutně CHCE a MUSÍ! A chápu (možná i chňápu), že když sedí na opačném konci než je jediný vchod/východ do/ze sálu, tak musí dotyčný projít okolo pódia.

Ale NECHÁPU, proč se neskloní, ba jde vzpřímeně a navíc pomalu a drsňácky. A to až natolik, že vystupující herec ve vedlejší roli přeruší svůj hraný monolog, obraceje se na daného mladíka z hlediště , který si to ŠNEKOIDNĚ štráduje před pódiem , s otázkou : "Vše v pořádku? My počkáme! "

Mladík z našeho ústavu zřejmě pochopil,že to bylo na něj, a tak se tiše omluvil a spěšně si sedl na své místo.

Navíc. V hledišti byla spousta inteligentních puberťáků, kteří po zhasnutí světel v sále zareagovali naprosto typicky a "nepřekvapivě". Rozsvítili své fungl spešl multifankční a sjůpr mobily, křičejíc po sále rádoby IN a neotřelé věty typu : Ježíš,nešahej na mě! Ty vole, ty jsi prase,dej tu ruku pryč! apd.

A pointa? Nejenže je náš okres znám jako typický postkomunistický balíkov ( viz návštěva prezidenta Klause v únoru ) s 6 supermarkety na 15 tisíc obyvatel, ale teď si nás budou taky pamatovat jako naprosté kulturní ignoranty. Mimochodem. Abych dodala : Když u nás v kině běží nějaký "OBYČ" film (Edith Piaf apd.) , z těch 15 tis. lidí se nenajde ani 5 lidí, kteří by na to šli. Že by ceny lístků byly tak vysoké? Cca 70 kaček. Není čas? Já osobně mám problém s dojížděním. Toť vše.

A poslední část bude o čočkách : To byla taková asociace k tomu divadelnímu představení, Don je slepý, přesto "vidí" věci, které my přehlížíme. Já osobně velmi dbám detailů. Teda pokud je vidím. Jsem totiž krátkozraká. Mám sice jen minus 3 dioptrie a oproti jiným jsem vcelku ještě "fpoho", ale na druhou stranu - není to příjemné, když nemáte nasazené brýle, někdo mává a vy máváte zpátky, v naději, 1) je to osoba, kterou znáte a 2) mával vám. Tahla oční vada mi začíná být na obtíž. Je nepraktické nosit brýle (na vyžádání pošlu seznam činností, kdy okuláry překáží)

V budoucnu bych chtěla podstoupit laserovou operací. Jaké máte zkušenosti vy? Ach jistě... proč ty čočky? Pane Wichterle, zítra si je jdu zkusit nasadit. Ačkoliv jsem je dříve nechtěla, myslím, že mi ulehčí život. To jen,abyste věděl . Ale neříkám hop, dokud nepřeskočím. Tedy, dokud si je nenasadím.

Autor: LenítkoDTT | neděle 16.3.2008 12:12 | karma článku: 23,76 | přečteno: 2077x
  • Další články autora

LenítkoDTT

Tak, a jsem Češka aneb Zpíváme s taťkou českou hymnu

Dlouho mi nebylo tak líto toho, že nemůžu být na 17. 11. v Praze. Rodinné povinnosti mě odvelely na západ Čech. Asi to byla jedna z posledních možností, jak se jako student účastnit oslav takového výročí. Za 5 let už studentkou nebudu a navíc ve třiceti pro mě budou mít oslavy sametové revoluce jiný nádech. A kdo ví, kdo bude prezidentem.

20.11.2014 v 11:06 | Karma: 32,67 | Přečteno: 3190x | Diskuse| Ostatní

LenítkoDTT

Co zaboha neuslyšíte od vietnamského rodiče

Furt jíme jenom rejži.Nemusíš to jídlo dojídat. Ani to maso.Nechceš vzít toho svého Pepu na večeři?

7.5.2014 v 13:30 | Karma: 38,00 | Přečteno: 8037x | Diskuse| Ostatní

LenítkoDTT

Co Čech, to muzikant. Co Vietnamec, to ... zpěvák?

Vietnamské slavení Silvestra budu mít už navždycky spojené s poťouchlou obsesí pálit rachejtle už v průběhu celého dne a také s hodovačkami za doprovodu živé hudby.

1.1.2014 v 17:36 | Karma: 25,47 | Přečteno: 2431x | Diskuse| Ostatní

LenítkoDTT

No helé, a Vánoce slavíte?

No helé slavíme. Opomeneme-li vietnamské křesťany, s náboženskou tradicí to má zbla společného. Vánoce jsou natolik komerčním svátkem, že pobláznil lidi i ve vzdáleném Vietnamu, takže to, že tu většina krajanů "slaví" Vánoce, není vlastně vůbec překvapující.

25.12.2013 v 11:11 | Karma: 32,12 | Přečteno: 3047x | Diskuse| Ostatní

LenítkoDTT

Vu, vo všem

Vu je příjmení. Hoang Anh je jméno. Ale 21letý Vu si říká Vu. Je to taky mladý podnikatel. A vietnamský student žijící v ČR. Hlavně je designérem a spolumajitelem úspěšné a mladé firmy Abdoc, která designuje webové aplikace a má v logu Rubikovu kostku. Povídali jsme si necelou hodinku, Vu pak běžel zpátky do kanceláře pracovat. Bylo skoro 8 večer.

15.8.2013 v 17:31 | Karma: 18,34 | Přečteno: 2580x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5950x
Asi-jatka Trangoslava DoThuová. Vietnamka. Západočeška. Ráda čtu. Jím. Hodně. Umím provaz. Miluju archaickou češtinu, gentlemeny a humor. Vážím si moudrých lidí. Nemám ráda komáry a mouchy. Měřím 158 cm do výšky. Chci mít velkou knihovnu. A vlastnoruční HERBÁŘ!