Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobrých učitelů není nikdy dost

Národním sportem Vietnamců je snaha dosáhnout nejlepšího vzdělání. S tím také souvisí, že učitel je velmi respektovanou morální autoritou, a to nejen během vyučovacích hodin. Každého dvacátého listopadu se ve Vietnamu slaví Den učitelů, avšak přípravy - různé besídky atd. započínají již několik dní předem.

Během tohoto svátku chodí studenti a žáci navštěvovat své bývalé i současné kantory, nositele pro nás tak důležitého vzdělání, a vozí jim drobné dárky. Den učitelů si ale připomínají i lidé již dávno školou nepovinní. Moje mamka volala onoho dne několika svým kamarádkám-učitelkám- do Vietnamu a rovněž tak mému strejdovi, který se jakožto ředitel školy těší velkému respektu, a popřála jim ke svátku.

Lidé ve Vietnamu k učitelům chodí žádat o radu i pomoc. Povídal mi ale tatínek, že se v poslední době rozmohly návštěvy s obálkami. Konkurence mezi žáky je obrovská, na zátěž na psychiku dítěte se moc nekouká, a tak se přistoupí k osvědčeným obálkám. To, jestli kantor ve většině případů obálku přijme či nepřijme, je nám už skryté.

Naši mi vždy vštěpovali, že bych se měla čas od času u svých bývalých paní včelek stavit na návštěvu. Rovněž mě utvrzovali v tom, že cokoliv řekne pančelka, je pravda. Docela jsem s tím měla problém během puberty. Moje nejstarší vzpomínka o dogmatické pravdě pochází z první třídy, kdy se nás paní učitelka zeptala, jestli víme, kdo má nejlepší hlas na světě (možná kdo je nejlepší zpěvák na světě či něco v tom stylu). Odpověděla jsem jí pyšně, že je to Pavarotti. Setřela mě ale laskavou odpovědí, že kdepak, že je to Karel Gott.

Gott.

Žila jsem s touhle pravdou docela dlouho.

Jinou kapitolou jsou přednášející a profesoři na vysokých školách. Univerzitní půda je výheň elity, shromaždiště vědomostí, ale někdy i rigidních představ. O tom snad někdy jindy, v budoucnu.

Zůstaňme ale u přednášejících. Pro mě existují dva druhy: Umí prodat a neumí prodat. Jedno je mít vědomosti těžkého kalibru a druhé je tyto nabyté vědomosti a především zkušenosti umět předat dychtivým studentům. Je strašně důležité si uvědomit, co chcete lidem sdělit. Jestli ukázat své ego vzdělance nebo šířit dál vzdělání. Platí to obecně, ale zvláště u profesorů se jedná o rozhodující krok k tomu, jak je potom budou studenti vnímat. Jak natěšení k nim budou chodit na přednášky.

Byla jsem na mnoha špatných přednáškách, povážím-li, jak krátce studuju. Ty dobré ve mně ale zanechaly těžkou intelektuálně-emoční stopu.

Momentálně jsem na studiu na Univerzitě Regensburg/Řezno a mou nejoblíbenější přednáškou je nepovinný předmět. Jmenuje se v překladu Palčivé otázky světové politiky, kde rozebíráme eurokrizi, válku v Iráku, Afgánistán apod. Přeskočím-li pasáž o tom, že i přes znalosti přednášejícího, musíme jím předkládané poznatky a názory filtrovat kritickým myšlením a ne je hned přijímat za jedinou pravdu, jeho schopnost upoutat pozornost je vskutku příkladová. Má neskutečně živou mimiku, kterou doprovází své povídání, které tu a tam prokládá vtípky. Působí bezprostředně, charismaticky a především lidsky. Srdcař. Vypravěč.

Cestu k formálnímu (ale i neformálnímu) vzdělání si musí člověk budovat v sobě, ale má-li to štěstí a potká se během oněch krásných studijních let se správnými průvodci, obohatí to nejen jeho hlavu, ale především duši.

Kdo z vás občas pronese: Jeden můj profesor kdysi říkával...?

 

Autor: LenítkoDTT | středa 30.11.2011 22:36 | karma článku: 22,96 | přečteno: 1830x
  • Další články autora

LenítkoDTT

Nebát se a dávat

Jedna z vlastností, které si na vietnamské mentalitě hodně vážím, je štědrost a ochota se dělit i o svůj poslední drobek.

6.5.2013 v 8:01 | Karma: 26,44 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Ostatní

LenítkoDTT

Jsi český Vietnamec, když:

mixuješ češtinu a vietnamštinu podle toho, jak ti to přijde na jazyk máš někde po Čechách, Moravě a Slezsku českou "babičku, dědu, strejdu, tetu" a podobně

6.3.2013 v 10:01 | Karma: 32,82 | Přečteno: 3690x | Diskuse| Ostatní

LenítkoDTT

Jsi šikovná a cílevědomá. Chceš si vydělat hodně peněz?

AMWAY, OVB a podobné partičky si před určitou dobou našly díru na trhu a zaměřily svou otravnou energii na mladé a ambiciózní Vietnamce, co chtějí vydělávat velký cash. Aneb pyramidy shání své otroky a letadla shání svou posádku!

11.11.2012 v 17:34 | Karma: 35,70 | Přečteno: 4612x | Diskuse| Ostatní

LenítkoDTT

Mašiny na vydělávání peněz

K čemu je člověkovi pracovní doba od sedmi ráno od deseti večer? Mnoho vietnamských rodin má přitom vyděláno na slušný život, mohly by takříkajíc zvolnit. Ale ony to neumí. Jednak to je určitý program neustálého pracovního módu, který si s sebou naši rodiče táhnou odmalička, jednak je váže závazek k rodině.

14.10.2012 v 14:15 | Karma: 30,92 | Přečteno: 2882x | Diskuse| Ostatní

LenítkoDTT

Vietnamští drogoví dealeři

Chtěla jsem po dlouhé době napsat nějaký pozitivní a bezstarostný článek, ale bohužel to tentokrát bude lamentování nad nešvarem, který se už nějakou dobu rozjíždí ve velkém.

21.7.2012 v 21:05 | Karma: 34,31 | Přečteno: 4297x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5950x
Asi-jatka Trangoslava DoThuová. Vietnamka. Západočeška. Ráda čtu. Jím. Hodně. Umím provaz. Miluju archaickou češtinu, gentlemeny a humor. Vážím si moudrých lidí. Nemám ráda komáry a mouchy. Měřím 158 cm do výšky. Chci mít velkou knihovnu. A vlastnoruční HERBÁŘ!