Děti jsou přece taky lidi

poznamenal cestující muž v autobusu. Co předcházelo jeho slovům? Nejspíš neobvyklé momenty, kterých byl svědkem.

Sama jsem si všimla dvou kontrastů rodičovského zájmu. Otec jízdu se syny využíval k anglické konverzaci. Když komunikace drhla, přešel s kluky na češtinu. S vysvětlením pak angličtina pokračovala plynuleji. Takový zájem o společné využití času se dá jen ocenit. Co ale dělat v případě nezájmu o komunikaci? Jak se ukazuje, děti nic nezmohou. Nastoupila jsem do autobusu, v němž cestoval muž, který nám dá morální lekci. Ale nepředbíhejme.

Rodiče během cestování mobilují. Z devadesáti procent zapomenou na dění kolem. Své děti nevyjímaje. Ty se snaží o rodinnou soudržnost. Marně. V nejlepším případě dostane dítě jakous takous odpověď. Například tuto.

Dětská otázka. Mami, proč ptáci odlétají do teplých krajin? S odpovědí si matka dává na čas, neboť rozvíjí děj na mobilu. Po dvakrát zopakované otázce se rozhodne dítě odbýt nepromyšlenou odpovědí. Odlétají do zimních krajin, aby jim bylo teplo. Dítě chce zpochybnit pozoruhodnou odpověď, doráží slovy i povzdechy. Nic naplat, matka je zaujatá zcela odlišným světem, než je ten dětský.

O kus dál sedí holčička s oběma rodiči. Ani ti pro její zvídavost nemají pochopení. Každý z nich je sám se svým mobilem. Dítě se snaží na sebe upozornit veselými příhodami ze školy. Bez odezvy. Zkouší popotahovat za popruhy batohu matky i otce. Nic nezabírá. Odváží se položit hlavu na prsa rodičů. Jediná odezva. Dej pokoj.

Do stanice autobusu dobíhá otec, malý školák se snaží tátovi stačit. Ten mu nevybíravě nadává, ať utíká rychleji. Když nastoupí, usedne na nejbližší sedadlo a nabádá synka, ať si někde najde místo. Dítě klopýtá mezi dospělými. Otec má soukromý telefonní hovor. S evidentně povznesenou náladou vystupuje. Dítě ho zahlédne už venku a zoufale volá. Táto, ještě já, tys mě tady nechal! Řidič zabrzdí k úlevě dítěte i cestujících. Starší muž, o němž jsem se už zmínila, napůl k sobě, napůl k okolí, prohodí slova, až zamrazí. Děti jsou přece taky lidi a zaslouží si pozornost…

Tak trochu připomínka ke Dni dětí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Dneboská | pondělí 29.5.2023 7:00 | karma článku: 20,91 | přečteno: 545x
  • Další články autora

Hana Dneboská

Ach ty boží mlýny

29.4.2024 v 7:00 | Karma: 13,87

Hana Dneboská

Je těžké to vydýchat

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 26,03

Hana Dneboská

Překvapení je kořením života

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 12,46

Hana Dneboská

Jsem to já

4.3.2024 v 7:00 | Karma: 15,90

Hana Dneboská

Předmět: Žádost o proplacení

12.2.2024 v 7:00 | Karma: 11,93