Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Staň se sirénou... /fejeton/

Projektem je nazývána ministávka proti stávajícímu režimu nynějšího předsedy vlády v demisi. Vznikla v průběhu roku 2018. Člověka, který bezprecendentně a bez skrupulí vládne Česku. Přitom jeho střet zájmů překračuje dalece  

 viditelně hranice našeho státu.

Sirénami jakožto varováním se ohlašuje nebezpečí, ohrožení, válka, konflikt.

Projekt byl v mnoha městech a všude budil nejrůznější emoce. Někde si ho občané vcelku oblíbili, avšak jinde došlo až ke střetu s policií.

V srpnu 2018 na náměstí ve Dvoře Králové nad Labem přišlo například ke konfrontaci s policií a ztotožnění aktivistů a jejich občanských  průkazů. 

Po uplynutí sirén aktivisté cirka v počtu deseti osob začali zpívat a´ capella národní písně a v rukou měli několik transparentů. Zapěli například Masarykovu oblíbenou "Ach synku synku", také českou hymnu. Je třeba uvést, že 90% zmíněných aktivistů bylo aktivních hudebníků. /sólistů, sboristů/

Shromáždění pod sochou Záboje, postavy z Královédvorských rukopisů, který má v rukou symbolickou loutnu stali se stávkující trnem v oku nejvyššímu městskému úředníkovi, neboť ten, jakožto nejvyšší nadřízený poslal dva městské strážníky do následující akce:

Průvod se po chvilce zpěvu /ministávky/ rozpustil a strážníci prudce přibrzdili felicií u chodníku, aby ztrestali domnělé viníky či organizátory zpěvu. Třeba ještě upozornit, že tento den, středa, bývají farmářské trhy a občany jsou oblíbeny a hojně navštěvovány. Na restaurační zahrádce před Country salonem bylo také plně obsazeno.  

Strážníci měli na očích černé brýle, dovolávali se minulých režimů a zapsali si čísla občanských průkazů. První policista se začal posmívat aktivistce, která měla v průkazu uvedeno povolání operní pěvkyně. Také vytýkal občankám, že nosí nápisy, což neupřesnil. Vyplynulo z toho, že ve městě jsou zakázány jakékoliv nápisy, a to i na tričku. 

Protože se stávkující cítili být nespravedlivě perzekuováni, zpěvem a pochodem se navíc nedopustili žádného ohrožování na životech či majetku, byli si stěžovat na témže úřadě, který proti nim poslal ozbrojené šerify, policisty.

Byly to tři ženy, odkázali je na úřad stížností, kde seděla brýlatá úřednice. Po vyslechnutí stížnosti utrousila poznámku: " A  vy byste snad chtěly na každém rohu mešitu...?"  

Protože pojala podezření, že písně byly zazpívány falešně, a proto mohlo dojít dle jejího názoru ke ztotožnění jí bylo nadiktováno: "Uveďte tedy, že jsme zpívaly pod odborným dohledem sólistky Národního divadla..."

Starosta, vrchní velitel strážníků byl zrovna co čert nechtěl nepřítomen a místostarostka, jako všichni ostatní čelní radní z nechvalně proslulého hnutí koktala:  "Ano, ale ale já šerify nepřivolala..."

Dalším jejím argumentem bylo, že s jednou protestující je v přátelích na sociální síti. Jakoby to dávalo nějaký výpovědní hodnotu či vliv na tom, zda povolala či nepovolala četnictvo na demokraticky smýšlející spoluobčany, kteří se neproviňují proti ústavě. Může být zpěv taak velmi nebezpečný?!

Nakonec byly odkázány v rámci byra do dalších, již třetích dveří, a to na odbor schvalování kulturních akcí, neboť bylo rozhodnuto, že pokud stávkují či ministávkují ve více jak dvou osobách, jedná se o shromáždění a tudíž je nutno akci dopředu nechat schválit. Rezervovaly si tedy následující první středu v měsíci září. Na městském úřadě pobyly ženy něco přes hodinu. Stížnost si nechaly vytisknout:https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-0/s261x260/40087873_696070280759397_2849156982043049984_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-3&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=h95ZP4Zo3R4AX_q8aQ1&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&tp=7&oh=10ad54dab5c4f4053d697deab15d4bd3&oe=60C0D19D

Před týdnem jsme byli opět po čase na sirénách, byly právě farmářské trhy. Donedávna tam každou středu v době sirén chodily kolegyně, které jsme již dlouho neviděli. Zazpívali jsme Kryla a jiné pěkné písničky. Zelinář od stánku s učněm se na nás usmíval a pak nám zatleskal a dokonce přinesl pětku na pivo... I nynější zelináři jsou prostě jiní než za totality!

Proto vám radím: Staňte se sirénou i vy!   

Autor: Dita Jarošová | středa 12.5.2021 15:13 | karma článku: 9,48 | přečteno: 203x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Vivat Zuzaně Čaputové, dámě v modrém...

Modř kobaltová, královská je oblíbenou barvou paní prezidentky, která si získala přízeň nejen na Slovensku, ale celosvětově. Také u nás jsme si ji tak trochu přivlastnili, když nám z osazenstva pražského hradu nebylo právě fajn.

21.6.2023 v 9:01 | Karma: 24,76 | Přečteno: 865x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

S anonisty netančím...

Nějak pro mne není přijatelné tančit s těmi lidmi, kteří jsou v tomto skupenství molekul. Kam vlezou, domnívají se, že mají na všechno monopoly a patenty či telefony, jedná se zřejmě spíše o firmu.

20.6.2023 v 21:44 | Karma: 17,53 | Přečteno: 800x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

O prostoru

Životní prostor hledá se těžce: vždy se najde někdo, kdo ve snaze vést zaclání. Hlavně potom staré struktury, ty umějí být pomyslnými žabami na prameni.Také všichni nacionalisté když mají pocit, že musí bránit v krojích hranice...

17.6.2023 v 17:24 | Karma: 7,24 | Přečteno: 175x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Když se lámou epochy

Když se lámou epochy, převlékají se kabáty a nohsledi zpravidla vyjou se silnějšími. Příroda nevyjímaje, otepluje se či ochlazuje podle toho, jak velitelé hvízdají. Někteří vedoucí při lyžování to naopak popírají.

11.6.2023 v 23:50 | Karma: 7,28 | Přečteno: 190x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Kult Lennonismu?

Naší dobou zmítají happeningy, které mají možná za cíl nejen oslabení samosprávy. Vycházejí zřejmě z amerického hnutí Suverénních občanů, SCM. Jsou pověstné hysterií, popíráním hranic a úřadů, rovněž hodnot finančních měn.

9.6.2023 v 0:40 | Karma: 9,86 | Přečteno: 214x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 561
  • Celková karma 12,19
  • Průměrná čtenost 386x
Bloggerka, spisovatelka, autorka knihy Opravdickej mafián 2019, eseje: Jsem jedním z tónů všech písní Tvých. Jsem žena  tvůrčí a optimistická, jinak ještě pedagog, hudebník a rodič se smyslem pro humor... "Hudba je nejkrásnější jazyk" Jan Werich

"Jsem, kdo jsem... "https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Chtěla bych zde podpořit všeobecné vnímání života kol kolem a inspirovat svými nápady... Jak se zdá, tepe to tu celkem slušně!

http://www.ditka-pete.webnode.cz

https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Seznam rubrik

Oblíbené články