Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šíleně smutné království?

Včera generál nebo jaký vojenský hodnostář zakázal zpívat a nejhorším proviněním potom jak se zdá je operní zpěv. Albert Einstein by zaplakal, ale toho jistě jako vzor nemají, vzory třeba hledat východněji...Kulturní kóma!

Nastává nejen čas holin, ale rovněž období nuceného smutku. Kdo zapěje, bude pokutován za šíření kovidu, ačkoliv  by ho prokazatelně neměl. Pohřebně tvářící se vekslák, co nezná koncovky nám zde cíleně nastoluje blbou, kdyby jen blbou náladu. Je to přímo návrat idiota Stb.

Období kulturních kolapsů přitom v historii vždy znamenalo jedině to, že se cosi chystá, že bude jakási kulturní revoluce.Vzpomeňme na jiné období krize: Německo než se ujal Hitler moci bylo v takovémto obdobném kulturním deficitu.

 Škoda, že již nežije pan herec Landovský, ten majory a vojáky uměl zahrát přímo geniálně. Karel Kryl by měl též jasno, tento hrozný stát co zakázal hrát  a zpívat znal jako své boty.

S úsměvem idiota... ! Ve školách jest zákázáno zpívat, jak jen by se Dalajláma podivil, že dětem v českých školách není vidět úsměv, ba nevydají ani hlásku, natož aby si zazpívaly nedejbože písničku v Dur... Zákaz radosti? Je vám do zpěvu? Lidé, bojte se zpívat, ale "nebojtě se nakupovatˇ" děl tuhle v TV společensky uznávaný zločinec.

Chudáci v Itálii, jistě také kovidem zcepenělí přestali intonovat, aby se psychicky odrovnali. Už to vidím, jak jsou celí zasmušilí na rozkaz. Bude tady tedy nyní to hrobové a vojenské ticho, do kterého nám zde začnou vojenské garnitury pochodovat a ját se řvát jakési rozkazy Ti, jenž chtějí klid na svou špinavou práci.

Vyzývám všechny odvážné, aby zpívat nepřestali a zpívali. Anebo budeme odbíhat za slovenské hranice pro kousek zpěvu?! Dokud soudruzi jen chtěli obmotávky hlav, tak dobrý, ale nyní je ve HŘE daleko více. Riskujeme nastolení a příchod nějaké podobné kulturní epochy, jako byl kupříkladu strašlivý a barbarský socialistický realismus. Padesátá léta nám dala zabrat nejen v zemědělství, ale je nasnadě, že kultura tehdy v období krize, dostala smrtelný zásah. Také došlo díky tomu k masívní emigraci intelektuálů.

V hudbě se dařilo jen lidem, kteří nebyli výrazní, poslouchali drželi hudbu a krok, samozřejmě pochodový, jak jinak. Vojáci mají nejraději pochody a naprosté ticho mezi tím. Zákaz rokenrolu.

Anebo v Německu vandalský nacionální socialismus a jeho směšné strnulé neživotné ideály árijských atlanťanů, s ním spjaté ničení skutečného moderního umění 20. století, do toho pak nezbytné tóny Wagnera. Zákaz synkop. Úprk umělců do Ameriky, mezi nimi naše nejvýznačnější operní pěvkyně Jarmila Novotná!

Ne náhodou nám nyní při nakupování v amplionech do bezvědomí zní odporné retro z osmdesátých let dvacátého století, úpadkový to čas nejen v hudbě. Zkuste přemýšlet, kdy a kde jste slyšeli nějakou pořádnou emocionální hudbu od podlahy. Nečeskou. Osa, to kulturní gestapo nezná bratra.

Obávám se, že nějakou takovou pseudokulturní blamáž nám mezitím delší dobu připravují v zákulisí. Zažila jsem to již vícekrát, nejen na prvého máje za totality na náměstí. Nucená radost, plazte se radostněji, Jasánek!

Ale třeba i při prvním předvolebním mýtingu nynější většinové strany, umně skrytém za divadelním festivalem,  jsme byli jakožto pedagogové nuceni s žáky chodit ve špalíru po náměstí ve Dvoře Králové  5x dokola a skandovat doporučené, či spíše ředitelstvím přikázané: "sláva festivalu!" Figury,  či chcete-li  lidé spjati s hnutím a podotýkám, nikdo jiný, třeba i slavná herečka propagující agrostranu  nám povýšeně kynuli z balkona a mě se zdálo, že se jim to velice zalíbilo a budou v tom chtít pokračovat i nadále.

Zpívejte! "Konec světa nastane, až lidé přestanou zpívat! " Albert Einstein

Autor: Dita Jarošová | čtvrtek 1.10.2020 11:10 | karma článku: 24,82 | přečteno: 766x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Hra o jídlo /povídka/

Máme to. Lepší je šatit nežli živit. Neustálý hlad nutí tyto jedince okupoval lednici, spíž a nákupní tašky, vede rovněž k ojedinělým sprostým výpadům...Pokud jsou bez dozoru, obsah jejich slov se dá označit jako opravdu „dirty.“

16.5.2024 v 14:40 | Karma: 6,57 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

Takže jsem překročila určitou věkovou lajnu abych se poprvé vydala na preventivní prohlídku prsou. První potíž byla najít parkovací místo, nakonec jsme zaparkovaly na dvoře střední školy, kde studuje můj syn. Vzala jsem sebou mámu

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25 | Přečteno: 449x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma: 9,71 | Přečteno: 339x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72 | Přečteno: 352x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Archa panenek...

Při rutinní selekci odpadků u kontajnerů mne jasksepatří zasáhly drsné záběry: vzhledem k povinnému sledování dětského pořadu Operace Jau mne šokoval pohled na otevřený kufr plný nahých tělíček panenek útlých těl, tak tenkých

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12 | Přečteno: 314x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17

Desetitisíce Francouzů dnes vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

Dny v týdnu vidí barevně. Obrazy nelze číst logicky, říká malířka Klára Sedlo

15. června 2024  18:01

Už na vysoké škole se seznámila se svou současnou kurátorkou a začala se uměním naplno živit....

KOMENTÁŘ: Zase školné? Opravdu chceme bariéru bránící ve vzdělání?

15. června 2024

Premium Už je to tu zas. Eurovolby jsou za námi, voliče zase nějaký ten měsíc nepotřebujeme, tak proč po...

Než do jídelny jdou raději do mekáče. Děti jedí hůře, pětina má nadváhu

15. června 2024  16:19

Nevyvážená strava představuje v Česku nejvýznamnější rizikový faktor zodpovědný za mnoho...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 562
  • Celková karma 10,31
  • Průměrná čtenost 386x
Bloggerka, spisovatelka, autorka knihy Opravdickej mafián 2019, eseje: Jsem jedním z tónů všech písní Tvých. Jsem žena  tvůrčí a optimistická, jinak ještě pedagog, hudebník a rodič se smyslem pro humor... "Hudba je nejkrásnější jazyk" Jan Werich

"Jsem, kdo jsem... "https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Chtěla bych zde podpořit všeobecné vnímání života kol kolem a inspirovat svými nápady... Jak se zdá, tepe to tu celkem slušně!

http://www.ditka-pete.webnode.cz

https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Seznam rubrik

Oblíbené články