Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Objev Eiffelovky ku konci tisíciletí

Po pádu sovětského bloku se z občanů dlouhé roky zavřených v Československé rezervaci stali světoběžníci. Na počátku se ovšem podobali Neandrtálcům či počínali si podobně jako trpaslíci z Arabely, kteří objevili splachovací záchod

Jet do Paříže v době normalizační bylo doslova sci-fi, byla to taková pravděpodobnost, že se to stane, jako že pozítří pojedeme do legendárního afrického Tarararingapatámu v Burmě. Kulturní třesk či revoluce. Asi proto byla tehdy legendární písnička Kolej Yesterday, bylo v ní všecičko: touha jet za symbolem pokroku do Paříže na Eiffelku, že holkám přestaly vlivem atomového výbuchu růst vlasy, touha po svobodě.

https://youtu.be/q8I6G6v7Q7A

Autobusy přijíždějící na Západ byly narvané frustrovanými občany, kteří najednou směli jet na výlet za hranice svých chalup chat a zahrádek. Podobali se třídám zvláštních škol, a to protože chtěli co nejvíce stihnout v co nejkratším čase (zaplnit tak své kulturní mezery) a tak těkali po turistických pamětihodnostech jako blázni z památky na památku, aby vše stihli a proplétali se tak navzájem s Poláky, Maďary,...Fotili si málem i kanály, tak se svět za železnou oponu lišil od rezervace ortodoxního komunismu. 

V Paříži se čeština stala světoznámou, prodavači pohledů černoši s deštníky na hlavách brebentili česky, našinec mohl konečně z plných plic vdechovat omamnou vůni levandulovou, obdivovat kolik druhů sýra se na pultech vyskytuje. Bubeníci na mostech kolem Seiny uváděli v trans svou svobodou projevu... 

Občan z východního satelitu podobný marťanu přijíždějící do civilizovanějšího světa se vyznačoval dokořán otevřenými ústy, jak Alenka v říši divů. Ukazování, jazyková nevybavenost, to vše přispívalo k pohledu na tohoto človíčka mít blahosklonný názor. Krásně tato doba rezonuje ve filmu "Díky za každé nové ráno!" 

 Bylo to z důvodů prostých: v naší rezervaci  nebyl sortiment, nebyli lidi a z torz historických památek se ve většině případů nevhodně odchlipovala omítka. A náhle Čech poznal sílu fritézy, digestoře, fénů s difuzérem, toaletní voda FA nebyla  již jen za bony v Tuzexu pro několik funkcionářů.  

Konečně nám docvaklo: Zaostali jsme za světem ! Žít v totalitě bylo nedůstojné, nepřínosné a zastaralé. Možná že i k nám také jezdili turisté koukat, jak se žilo na Západě před padesáti lety, jako kdysi v devadesátkách od nás směřovaly autobusy do Rumunska a tradovalo se, že takto jako oni jsme si žili my před sto lety. Kdo ví? Byli jsme sto let za opicemi, objevili jsme Eiffelovku!

Děti byly vrženy do světa, v němž se vyskytoval Walt Disney, opravdové džíny, panenka Barbie, praví angličáci a tajemný až legendární nápoj s názvem Coca-Cola. V Československu byly panenky pouze v nesexy krojích, byly ztuhlé a neohebné. Zábavní parky na Západ od nás skýtaly na rozdíl od naší Matějské pouti nebývalé atrakce, centryfugy, hrobky s faraóny,...Auta byla různá a rychlá, hotely nebývalé.

Začali jsme si rvát vlasy, že doposud opomíjený předmět zeměpis nám může být i ku prospěchu, že neslouží pouze ke tréningu sloní paměti a že názvy světových destinací nejsou jen pohádkovou svahilštinou, když donedávna bylo nad slunce jasnější, že dál než do východního Německa nás stejně bolševník nepustí.

Přestali jsme být nevolníky. Mohli jsme studovat, pracovat za hranicemi! Umístěnky se staly cizím slovem, dnes už takřka nikdo neví, co to vlastně je.

Končím slovy legendární a naší nejlepší kapely devadesátých let:" Už se nechcem nikdy vracet, tam, kde nám bylo mizerně..." A to za totalitního režimu byla skutečná mizérie.  

https://youtu.be/yhxqhwoABFU

  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dita Jarošová | neděle 25.12.2022 19:57 | karma článku: 14,44 | přečteno: 314x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

Takže jsem překročila určitou věkovou lajnu abych se poprvé vydala na preventivní prohlídku prsou. První potíž byla najít parkovací místo, nakonec jsme zaparkovaly na dvoře střední školy, kde studuje můj syn. Vzala jsem sebou mámu

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25 | Přečteno: 434x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma: 9,71 | Přečteno: 333x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72 | Přečteno: 345x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Archa panenek...

Při rutinní selekci odpadků u kontajnerů mne jasksepatří zasáhly drsné záběry: vzhledem k povinnému sledování dětského pořadu Operace Jau mne šokoval pohled na otevřený kufr plný nahých tělíček panenek útlých těl, tak tenkých

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12 | Přečteno: 310x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Cucáci

Vždycky jsem si říkala, jak se může poznat, když někdo se nachází ve věkovém období zvaném cucák. Kolem Valentýna mne však potkala zajímavá situace, od letoška jsem o hodně chytřejší, co se týče tohoto pozoruhodného označení...

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16 | Přečteno: 422x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  20:59

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

Ve hře o post ministra je nyní i Ženíšek. TOP 09 chce vybrat tento týden

6. května 2024  16:43,  aktualizováno  20:10

Při hledání kandidáta do vlády na post ministra pro vědu, výzkum a inovace začala TOP 09 skloňovat...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 561
  • Celková karma 12,19
  • Průměrná čtenost 386x
Bloggerka, spisovatelka, autorka knihy Opravdickej mafián 2019, eseje: Jsem jedním z tónů všech písní Tvých. Jsem žena  tvůrčí a optimistická, jinak ještě pedagog, hudebník a rodič se smyslem pro humor... "Hudba je nejkrásnější jazyk" Jan Werich

"Jsem, kdo jsem... "https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Chtěla bych zde podpořit všeobecné vnímání života kol kolem a inspirovat svými nápady... Jak se zdá, tepe to tu celkem slušně!

http://www.ditka-pete.webnode.cz

https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Seznam rubrik

Oblíbené články