Mlčení telátek...

Ticho máme dnes jako nedostatkové zboží, opravdu leckdy co by zaň člověk dal. Ale máme smůlu v tom, že je dnešním luxusem hned po svobodě a volném čase. Reklama na ticho -písnička celkem dávná a tak mnoho aktuelní...

Ano, ticho léčí. Musí to být ovšem ticho důstojné, pokojné, vznešené anebo znít stejně jako pomlka v notové osnově, která tam je brána jako důležitá nota, potvrzující předešlý zápis.

Své by o tom pomlčeli mimové, kteří všechna svá důležitá gesta ukáží a nemusí přitom ani pípnout. Nebojme se pracovat s výrazy mimoslovními, gestikulujme, pokud má být ticho. Tuším, že příliš ručních gest neovládám, i děti jich znají mnohem více. 

Připomíná to prastarý vtip, kdy kapr vyběhne na kopec a zařve: "Mlp!" Dotichosti nám pomůže chvíle, kdy čekáme na oběd, rodičák anebo na razítko na úřadě.

Domácnost když je tichá, tak vodovodní kohout tiše vzdychá, jak zpívá pan Eben. Existuje také spousta teorií jak získat ticho: Můžeme plnit bobříka mlčení, nebo se stát poustevníkem, naslouchat venku, když padá sníh, zda-li je slyšet.Také si ho můžeme vyrobit, a to nejlépe gumovými špunty do uší. 

Osobně se mi nejlépe mlčí u psaní, focení a malby, to jsme totiž kdysi na peďáku složili takovou rituální přísahu, no něco jako pomalu hippokratovku, že budeme už navěky malovat a neodložíme štětce na příliš dlouho. Monopol na ticho mají rovněž novopečené maminky.

Ale víte co? Mlčení je takový temný souhlas, spojený s pasivitou, nečinnost a pasivita- tedy mlčení jsou mimo jiné mocné zbraně negace. Jednejme tedy vždy hlavně lidsky, to jest, že se vždy zeptáme nejprve sebe, zdali souhlasíme a zbořme ticho mlžení tam, kde se nám rozlévá podobně jako mlha. I mlčení má zkrátka jinou teorii a praxi. Mlčení u nás ještě nemá vybudovanou tradici!

https://youtu.be/7QI1gi6L_9M     https://youtu.be/4z5X7yMMc/M  Tisíce jmen...

Ticho po bouři...

 

Autor: Dita Jarošová | pondělí 12.12.2016 23:25 | karma článku: 12,03 | přečteno: 263x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Hra o jídlo /povídka/

16.5.2024 v 14:40 | Karma: 6,57

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12