Letem sousedským světem

Ne, že bych stále chodila po návštěvách, to ne, ale mám za sebou pilný jarně-sousedský víkend. Po dobrém sobotním obědě jsem si dala moka kávu se svým tatínkem. V okamžiku, kdy jsem, již oblečená, stanula na prahu chalupy, na mě vybafla sousedská a velmi přátelská návštěva. Svlékla jsem se, uvařila kávu číslo dvě, načala láhev vína.  

Před lety jsem si myslela, že sousedé jsou ti hodní lidé, ke kterým si mohu dojít vypůjčit nejrozmanitější suroviny k vaření! Šla jsem: Pro vajíčko. Pro cukr. Pro sůl. Pro olej. Pro pudink. Pro videokazety.

Po ulici putovaly hrnce a kastrůlky, sezonní zelenina, ovoce, též květiny, také od nás se půjčovalo jak na běžícím páse, tu si půjčil soused pilku, tu zase hoblík...

V ten čas jsem taktéž ztrácela klíče a věčně čekala na rodinu, nejradši na bratra, který přicházel obyčejně nejdéle, až se odkudsi vrátí a odemkne mi. Vzpomínám si, že mi zhruba po půl hodině čekání v zimě milý soused uvařil čaj a celá zaujatá jsem tam poslouchala rozhlasovou hru "Cirkus Humberto".

Když jsme si sousedili v paneláku, tak jsme si potraviny nepůjčovali, ale atmosféra byla neméně rodinná...Sousedství člověk zkrátka prožívá.

Na spolubydlící v domě si nemohu přece stěžovat! Při požáru v našem bytě přivolali hasiče, když uvízlo dítě ve výtahu, zavolali hasiče, když jsme je vytopili, zavolali pojištˇovnu. Pán, říkali jsme mu Wabi, ale nakonec, i přes naše milé úsměvy, emigroval do Anglie.

Také mne pustili přes okenní parapet, když jsem si na chodbě zabouchla dvéře a sledovali, jestli spadnu nebo ne... Snad, alespoň dodatečně doufám, jsem souseda pod námi naštvala jen tím, že jsem mu po desáté hodině chrastila v sušárně kolíčky na prádlo. "Převezu vám je na druhou stranu, v těchto místech mám gauč a poslouchám zde každý večer vážnou hudbu, ty vaše kolíčky strašlivě chrastí, nepřeji si být rušen!" Šokoval mě a bafl ramínko s kolíčky  a coby tramvaj je převezl na druhou stranu prádelní šňůry.

Šla jsem přitom věšet jen když caparti usnuli, neviděla jsem v tom problém. "A ty dveře namažu a zvednu, promažte si všichni zde přítomní skříně!" objasňoval nám na domovní schůzi hnedle zjara. 

Leckdy ovšem raději nevidět a neslyšet! A že když nesli nebožtíka z pátého patra, jadrným výrazivem neskrblili, byli by mrtvého probudili, jak hlasitě jeho nosítky otloukali rohy ve všech podlažích!  Zcela zvláštním smutečním folklorem pak byly rozsvícené svíčky u rozpisu služeb v uklízení.

Jací jsme to ale my divní sousedé? Bydlíme v jednom z domků, které byly vystavěny kolkolem bývalé prádelny. Synové holdující pohybu a fotbalu zvláště, mají velkou zásobu míčů, míčků, balonů a mičud, které poctivě rozdělují mezi sousedstvo... Když pak míče dojdou a není do čeho čutnout, obvykle nejstarší s prostředním se vydají zazvonit na jistě ochotné vedlebydlící, aby jim tito vyprostili jejich kulaté nesmysle zpod keře, z anglického trávníku, či nejideálněji ze střechy přízemního domku, jemuž se ale oficiáně říká garáž.

Tak zatímco napravo je vítají s nanuky, nalevo sousedy málo chytáme, snad jen na facebooku, a to od té doby, kdy jsme tam ani jeden z nás nebydleli, ale přesto jsme sousedili, uprostřed jsou nevrlí.

Tak když jsem vám dopila to druhé víkendové kafe, podruhé se oblékla, ve dveřích se objevila třetí návštěva dožadující se kafe. Kapitulovala jsem a šla vařit třetí kafe, ovšem již jsem ho nepila... Takové krásné počasí a všichni chtějí u nás zrovna dneska vizytýrovat! 

Asi to mám jako ty tři  japonské opičky, jak měla teta na polici: Tři moudré opice, Mizaru, která si zakrývá oči, aby neviděla zlo, Kikazaru si zacpává uši, aby zlo neslyšela a nakonec Iwazaru má ruce přes ústa a nepomlouvá. Ale vážně, návštěvy já ráda! 

Čili, děkuji za váš nevšední zájem, že čtete mé blogy a jste mi milými sousedy v tomto virtuálním světě!

Autor: Dita Jarošová | úterý 10.3.2015 23:45 | karma článku: 9,12 | přečteno: 257x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Hra o jídlo /povídka/

Máme to. Lepší je šatit nežli živit. Neustálý hlad nutí tyto jedince okupoval lednici, spíž a nákupní tašky, vede rovněž k ojedinělým sprostým výpadům...Pokud jsou bez dozoru, obsah jejich slov se dá označit jako opravdu „dirty.“

16.5.2024 v 14:40 | Karma: 6,57 | Přečteno: 186x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

Takže jsem překročila určitou věkovou lajnu abych se poprvé vydala na preventivní prohlídku prsou. První potíž byla najít parkovací místo, nakonec jsme zaparkovaly na dvoře střední školy, kde studuje můj syn. Vzala jsem sebou mámu

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25 | Přečteno: 451x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma: 9,71 | Přečteno: 340x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72 | Přečteno: 365x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Archa panenek...

Při rutinní selekci odpadků u kontajnerů mne jasksepatří zasáhly drsné záběry: vzhledem k povinnému sledování dětského pořadu Operace Jau mne šokoval pohled na otevřený kufr plný nahých tělíček panenek útlých těl, tak tenkých

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12 | Přečteno: 314x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Slovenská vláda se raduje. Ústavní soud ponechal většinu změn v trestním právu

3. července 2024  21:15

Slovenský ústavní soud zrušil jen malou část z balíku změn v trestním právu, které letos v únoru...

Rusové kopou na frontě dlouhé tunely, Ukrajincům se jimi dostávají do týlu

3. července 2024  20:51

Ruští vojáci kopou tunely, aby se dostali za nepřátelské linie na Ukrajině a mohli útočit na...

Totální destrukce. Hurikán Beryl smetl ostrov, na Jamajce zakázali vycházení

3. července 2024  20:02

Kvůli příchodu silného hurikánu Beryl jamajská vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení....

Návrat Rudé zdi a Farageův efekt. Co se vyplatí sledovat v britských volbách?

3. července 2024

Premium Britské parlamentní volby se zdají předem rozhodnuté. Budou však dějištěm mnoha příběhů, které tato...

Sunny Canadian: Jak probíhá zápis a jaké mají děti výhody?
Sunny Canadian: Jak probíhá zápis a jaké mají děti výhody?

Znáte Sunny Canadian International School? Pokud jste rodičem, určitě vás tato vzdělávací instituce zaujme. Nás v redakci tedy rozhodně zaujala....

  • Počet článků 562
  • Celková karma 8,91
  • Průměrná čtenost 386x
Bloggerka, spisovatelka, autorka knihy Opravdickej mafián 2019, eseje: Jsem jedním z tónů všech písní Tvých. Jsem žena  tvůrčí a optimistická, jinak ještě pedagog, hudebník a rodič se smyslem pro humor... "Hudba je nejkrásnější jazyk" Jan Werich

"Jsem, kdo jsem... "https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Chtěla bych zde podpořit všeobecné vnímání života kol kolem a inspirovat svými nápady... Jak se zdá, tepe to tu celkem slušně!

http://www.ditka-pete.webnode.cz

https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Seznam rubrik

Oblíbené články