Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kultura mezi vodami...

Zachraňme kulturu! Hřímala skupina s výmluvným názvem na jisté sociální síti již v roce 2016. O čtyři roky později však nastalo všeobecné kulturní koma, některé oblasti zkrátka nejsou firma. O školství nemluvě!

Kultura bosá, mrtvá, utlučená, zakleknutá... Umělci rozprodávající své hudební nástroje jsou pak tragickou vizitkou aktivit či spíše pasivit nynější vlády. Přerozděluj a panuj, všechno klidně přes mrtvoly. Film opravdu nemůže zachránit vše, už také proto, že je snový. Televizor soukromých médií zase opakuje frazeologismy a fenomenální zpravodajství ne nepodobné černé kronice...

Výtvarníci dodělávají své zásoby, kupovat se smí pouze v marketech anebo online. Opět experiment, bude jistě zneužito, opět bude monitorováno, co kdo a kde kupuje.

Pravé a jediné opravdové divadlo člověk nyní sleduje pouze živě ze zasedání vlády. Vojenská aktovka s denním rozkazem a statistickým rozborem plném chyb.

Z marketů člověk prchá též, lidé se chovají buď netečně, agresivně a do toho běží songy, jež se pro svou plytkost, banálnost nedají poslouchat, navíc běží do bezvědomí stejné bezvýrazné hlasy, povrchní texty.  

Kultura mezi vodami, protože je na ústupu, protože je pronásledována /zákaz zpěvu/ jako Mojžíš na útěku. Umlkly nakonec symbolicky i sirény.  Ticho, následující ticho, úplně jako silná skladby od Bohdana Mikoláška. Ignorant si přerozděluje dotace určené pro něho cizí kultuře, protože česká kultura logicky není jemu vlastní.

Kultura školského vyučování upadla o několik levelů rovněž. Zatímco okolní státy by výuku zrušily pouze při ozbrojeném konfliktu, u nás stačí rozkaz plukovníka anebo majitele vrchního mobilu.

Stát ušetří na výplatách a vytápění budov, které již předtím jevily známky jisté podchlazenosti, na východě Čechie tedy zcela jistě, jak vím z vlastní zkušenosti. 

Kdo volil hnutí, zabíjel kulturu systematicky, protože i na lokálních úrovních odměňovala svými cenami měst pouze a jen své loajální umělce. Nyní tito nejsou ani vidět, ani slyšet, protože jsou loajálně zaplaceni a spokojeni. Umělec má být ale vidět a slyšet, od toho se pak odvíjí mnohé!

Dalším určujícím aspektem doby bezpochyby bude podivný vkus, který nám prezentuje první ministr a jeho rodina, také nesmíme zapomenout na prezidenta. Rusofilní okázalosti,  které hoví obě tyto prominentní rodiny nelze přehlédnout. Také naše ministryně financí má leccos společného s pražskými matrjoškami, těmito ostudnými kýči.

Nemějme žádných iluzí, že nynější aparát udělá něco zásadního pro podporu kultury. Ježto sám s jistými absencemi vkusu, bude podporovat pouze a zase jen totalitní či umělce poplatné své době, kteří se podbízejí. Anebo nám opět nasadí sólisty z Ruska?

Slizký patron, co absolutně nemá přehled o kultuře, snad se vyzná v jakýchsi VIP značkách, které v jeho věku jsou infantilní či působí nepatřičně má rozhodovat o kulturních dotacích? Za věků Stb, těch temných časů, kdy byly památky ve velkém devastovány se školili právě tito inkvizitoři. Jak rozdělovat lidi, krást a mobilizovat omezené nevzdělané  jedince pomocí chleba a her. Sami často z kriminalizovaných rodin, kdy se zkušenost přenáší.

U příštích voleb proto přemýšlejme a nezapomínejme, nevolme loajalisty s hnutím, tyto dědice komunistických funkcionářů. Nedejme jim žádný čas a oddech na práci! Žádejme odchod lidí z postů, kteří zneužili své moci, poškodili veřejný majetek, ukradli dotace, jednali nečestně a krutě! Vyzývám k všeobecné veřejné kritice těchto jedinců, k jejich nerespektování, sbírky na jejich důchod, bojkotu. Ignorujme média, která jsou poplatná hnutí, osoby do nich píšící a další figury, které mají co do činění s udáváním, zaklekáváním a dalších krutých metod hodných kolaborantů. Podporujme usilovně nezávislá média a tisk! Upozorňujme na udavače, nenechávejme si životní zkušenosti s kolaboranty pro sebe!   

Jen takto se může společnost a kultura pohnout dál.

"Kultura mezi vodami", oil  2018

 

   

  

Autor: Dita Jarošová | středa 11.11.2020 16:26 | karma článku: 13,15 | přečteno: 196x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Hra o jídlo /povídka/

Máme to. Lepší je šatit nežli živit. Neustálý hlad nutí tyto jedince okupoval lednici, spíž a nákupní tašky, vede rovněž k ojedinělým sprostým výpadům...Pokud jsou bez dozoru, obsah jejich slov se dá označit jako opravdu „dirty.“

16.5.2024 v 14:40 | Karma: 6,57 | Přečteno: 186x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

Takže jsem překročila určitou věkovou lajnu abych se poprvé vydala na preventivní prohlídku prsou. První potíž byla najít parkovací místo, nakonec jsme zaparkovaly na dvoře střední školy, kde studuje můj syn. Vzala jsem sebou mámu

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25 | Přečteno: 450x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma: 9,71 | Přečteno: 340x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72 | Přečteno: 352x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Archa panenek...

Při rutinní selekci odpadků u kontajnerů mne jasksepatří zasáhly drsné záběry: vzhledem k povinnému sledování dětského pořadu Operace Jau mne šokoval pohled na otevřený kufr plný nahých tělíček panenek útlých těl, tak tenkých

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12 | Přečteno: 314x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Není třeba mluvit o normalizaci vztahů, řekl Pavel. Slováci se pustili do Fialy

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  20:45

Kdo čekal, že návštěva nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho pomůže k ukončení roztržky...

„Bránila jste se až po půl minutě.“ Italka prohrála soud o sexuální obtěžování

26. června 2024  20:39

Informace o tom, že oběť sexuálního obtěžování může v daný moment takzvaně zamrznout, se zřejmě...

Havárie obytného vozu na Nymbursku, pro dítě musel letěl vrtulník

26. června 2024  20:37

U Dymokur na Nymbursku ve středu v podvečer havaroval obytný vůz. Zranění byli tři lidé, z toho dvě...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

  • Počet článků 562
  • Celková karma 8,91
  • Průměrná čtenost 386x
Bloggerka, spisovatelka, autorka knihy Opravdickej mafián 2019, eseje: Jsem jedním z tónů všech písní Tvých. Jsem žena  tvůrčí a optimistická, jinak ještě pedagog, hudebník a rodič se smyslem pro humor... "Hudba je nejkrásnější jazyk" Jan Werich

"Jsem, kdo jsem... "https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Chtěla bych zde podpořit všeobecné vnímání života kol kolem a inspirovat svými nápady... Jak se zdá, tepe to tu celkem slušně!

http://www.ditka-pete.webnode.cz

https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Seznam rubrik

Oblíbené články