Kanadské noci

Na poli byly tiky* kývání z rudlíků* do rytmu ohřívaných knedlíků* Zase někdo poškádlil zimními pneumatikami slovutné a nadčasové kočičí hlavy pod okny. Na tenhle dům dohlédla oknem jednou z půdy rodičů jako malá, když tam lozila.

A říkala si tenkrát, vždyť vyhlíží úplně jako jejich táborová chatka, ve které užili na česko-polských hranicích spoustu legrace. Například když vyndali prkna ze železných patrových postelí a jedna z dívek prolétla, či se spíše propadla do spodního lůžka. Jenže kdosi potom vyndal vůbec všechna prkna a to mělo někoho napadnout, že asi není úplně nejlepší nápad!

Propadly se dokonce dvě současně, až do papírových kufrů, které jim s láskou nabalily maminky a ty byly nyní zničené. Na kytaru kdosi do toho hrál stále dokola a zpívali to i poláci: "Šít šít za láskchou jít, štěstí rosdáfat, lásku rostávat,..."

Uvnitř domu bylo teplo, jen kdosi cosi upgradnul a trolil. V létě byl uragán a smrky blízko stavení byly přeražené, ale veverky snad nakonec přežily. Krtek workoholik pracoval neúnavně i zkraje zimy. Krmítko si ale stále museli připomínat, aby bylo dosypané.

Byla na táboře tehdy kanadská noc, proč kanadská nechápala, konaly se však patly matly na kliky u dveří, stražily se pasti a byl bugr. Starší zasvětili mladší, aby oni to zase na oplátku předali dál.

Lépe nic nesrovnávat a vše přijímat, ale to mozek, stále porovnává a vyhodnocuje. Co je lepší, kdo je lepší v čem, co je nejlepší? A tím pádem vzniká onen závod napříč světem. Vilma si  to zakázala a nechtěla závodit, ani v pečení, ani v ničem. Těžko se žilo v onom rozporu, kdy byla vyhodnocována okolím, porovnávána a konfrontována. Proč?

Kanadská noc by mohla být příbuzná halloweenské noci. Proč se to má vlastně předávat dál? Zastavíš řetězec a spadne na tě meteorit? Anebo?!

Nikde nemohla sehnat tiskopis Respekt. Nakonec tedy našla dvě místa, kde se dal stěží, v určitém čase koupit. Jinde mysleli, že se plete, že vlastně ve skutečnosti touží po Reflexu a ona toužila po Respektu přitom. Asi by měla více toužit po Reflexu. Jakém? Myslela, že má reflexy v cajku, ale třeba to měla být ona pověstná známka punku. Zřejmě všechny rozdala.

No a nakonec v té chatce běhali nohama po stropě. Doslova. Byla nevelká a když se přidržely postranních úchytů, tak jakýmsi kotrmeltočem anebo točkotoulem bez hrazdy, za což by jí pan Tyrš asi praštil medicimbálem, za ten název i s účou TV theory cultury, se nohama proběhly zlehka dřevěným stropem.

Dobrovolník= nevolník? A dům, fakticky jako ona červencová chatka byl bezvadný a kanadská noc se tam konala pomalu každý druhý den. Doma nikdo nemusel už vůbec nic předávat, aspoň jí to tak zdálo.. . Tajné chození do lednice, patly matly všude, vysypané chrupinky do a okolo mléka, jekot a ještě noční pochůzky na záchod.

Náchod a jeho rodák také nebyli z obliga, Škvorecký jistě myslel, byla o tom nyní skálopevně přesvědčena, že taková kanadská noc je kolikrát lepší, než všední den u nás, že tam dochází na nejlepší a bezvadný mejdan. Vilma musela uznat, že jel do správné destinace, to zas jo. To druhé přitakání časem přestala používat, připadalo jí najednou jako sprosté slovo. 

"První právo člověka je žít svobodně doma, nikoli svobodně utéct." Jenomže ve východním bloku kanadské noci zakázali, nechali jen všední dny včetně všední pracovní soboty bez synkop, pane Vaculík.

Wifi šla už od přírody, nechtěla heslo, jak poznamenala drobotina. Navíc také, měla své emigrantské kanadské noci a horečná četba ji pálila už od léta.

Za okny projel excentrický chlápek na kole s vozíkem a flaše od píva zahrály zvonkohru na kočičí lebky. Nikdo mu neřekl jinak než Jarin, tolik byl podoben v mnoha ohledech písničkáři s onou dlouhou nohavicí. Vilmy dítě jí na poště do ucha zašeptalo nervosně: "Mami, voni nás trollej!" Byla to koneckonců pravda, člověk s numerem čekal na to, až vylosují jeho číslovku, aby směl  zaplatit. 

Kanadské noci bývaly dlouhé, podobně jako uherské či tropické roky. Byly čímsi speciálním, ale mnozí rodičové, důvěrně jich znalí byli tím pádem vlastně na dlouhodobém flámu rodičovském až nepřetržitém. Jejich "kanaďani" toho příliš nenaspali, byli velmi čilí, vytvářeli nepořádek a opičí dráhy napříč bytem.   

Bludný američan Kevin se ztratil filmově v Praze, kanadˇani naštěstí nikam neodchází. Zjistila mezi několika nočními výpravami torontských, že ačkoliv tvrdil, že neleze do mysli svých postav, tak vlezl. Nakrátko sice, a to Jeannettě v Capricciosu.

Pavel Bobek- Kanadská noc /video nemůže být na youtube blokováno, jelikož tam zatím není ani umístěno/  

 

Autor: Dita Jarošová | úterý 19.12.2017 18:45 | karma článku: 14,44 | přečteno: 199x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Hra o jídlo /povídka/

Máme to. Lepší je šatit nežli živit. Neustálý hlad nutí tyto jedince okupoval lednici, spíž a nákupní tašky, vede rovněž k ojedinělým sprostým výpadům...Pokud jsou bez dozoru, obsah jejich slov se dá označit jako opravdu „dirty.“

16.5.2024 v 14:40 | Karma: 6,57 | Přečteno: 186x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

Takže jsem překročila určitou věkovou lajnu abych se poprvé vydala na preventivní prohlídku prsou. První potíž byla najít parkovací místo, nakonec jsme zaparkovaly na dvoře střední školy, kde studuje můj syn. Vzala jsem sebou mámu

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25 | Přečteno: 450x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma: 9,71 | Přečteno: 340x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72 | Přečteno: 352x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Archa panenek...

Při rutinní selekci odpadků u kontajnerů mne jasksepatří zasáhly drsné záběry: vzhledem k povinnému sledování dětského pořadu Operace Jau mne šokoval pohled na otevřený kufr plný nahých tělíček panenek útlých těl, tak tenkých

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12 | Přečteno: 314x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Není třeba mluvit o normalizaci vztahů, řekl Pavel. Slováci se pustili do Fialy

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  20:45

Kdo čekal, že návštěva nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho pomůže k ukončení roztržky...

„Bránila jste se až po půl minutě.“ Italka prohrála soud o sexuální obtěžování

26. června 2024  20:39

Informace o tom, že oběť sexuálního obtěžování může v daný moment takzvaně zamrznout, se zřejmě...

Havárie obytného vozu na Nymbursku, pro dítě musel letěl vrtulník

26. června 2024  20:37

U Dymokur na Nymbursku ve středu v podvečer havaroval obytný vůz. Zranění byli tři lidé, z toho dvě...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Karban a Karban, s.r.o.
Řidič/ka dodávky/skladník

Karban a Karban, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 36 500 - 40 000 Kč

  • Počet článků 562
  • Celková karma 8,91
  • Průměrná čtenost 386x
Bloggerka, spisovatelka, autorka knihy Opravdickej mafián 2019, eseje: Jsem jedním z tónů všech písní Tvých. Jsem žena  tvůrčí a optimistická, jinak ještě pedagog, hudebník a rodič se smyslem pro humor... "Hudba je nejkrásnější jazyk" Jan Werich

"Jsem, kdo jsem... "https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Chtěla bych zde podpořit všeobecné vnímání života kol kolem a inspirovat svými nápady... Jak se zdá, tepe to tu celkem slušně!

http://www.ditka-pete.webnode.cz

https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Seznam rubrik

Oblíbené články