Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Ovšem jak se choval Hitler na Ukrajině, když tam dorazil, to nemá obdoby. Ale ukrajinští nacionalisté ho tam vítali.

Foto

Tvrdost reparací vůči Německu byla s odstupem hodnocena jako velká chyba. Netroufám si odhadovat, zda nebýt jich, by k válce tak jako tak došlo, protože i sama prohra byla vnímána jako bolestné ponížení. Ale určitě se reparace staly silným tématem jako důkaz křivdy.

Přípravy na válku trvaly mnoho let a neobešly se bez toho, čemu dnes říkáme hybridní válka. Podobně se připravovalo Rusko před vpádem na Ukrajinu.

Proto mne nepřestávají překvapovat lidé, kteří šíření lží buď tolerují, někteří se na něm podílejí, jiní se dokonce pojmu dezinformace vysmívají jako něčemu zcela účelově smyšlenému.

Někdy mi to připadá jako programově předstírané blbství.

Foto

„Problém netkvěl ani tak v tom, jak utišit svědomí, ale jak přemoci tu živelnou lítost, která zachvacuje všechny normální lidi při pohledu na fyzické utrpení. Trik, jakého užívali...byl velice prostý a pravděpodobně velice účinný, spočíval v tom, že se ony city obrátily takříkajíc naruby, namířily se proti vlastní osobě. Takže místo, aby si řekli - to je něco strašného, co jsem těm lidem udělal -, dovedli si ti vrahové říct - to je něco strašného, na co já se musím při vykonávání svých povinností dívat a jak příšerné břemeno já musím na svých bedrech nést -“ — Sophiina voľba

Foto

Omlouvám se, do diskuse nepolezu. Paralely pořeším brzy v glose. Nikde jsem nic nemazala.

Jen k tomu slušnému chování nacistů chci připomenou záměry Heydricha: třetinu Čechů vystěhovat, třetinu převychovat, třetinu zlikvidovat.

Kdyby bylo chování nacistů na dobytých územích tak příkladné, jak tvrdí diskutéři pode mnou, Stalinova armáda by pravděpodobně nehnala Němce až do Berlína.

A je tu ještě Churchill. Komunisty a Stalina opravdu neměl rád, ale když šlo o spojenectví proti Hitlerovi, se Stalinem si opatrně plácl. Ano, už v roce 1946 proti němu burcoval, ale nevedl otevřenou válku.

Obě ty totality byly zrůdné, obě byly také podepřené šílenou ideologií, která negovala moudrost, zkušenosti a tradice a oslavovala propagandou oblbené mládí.

Pěkný den.

PK

V tom případě se vám omlouvám. Napsal jsem jen dotaz, který jsem zopakoval. Nikde není a vlastně v něm ani krom jistého rýpnutí, nebylo nic hrozného.

Pravděpodobně se někde stala chyba.

PK

Koukám, že můj příspěvek zmizel. Přitom se jednalo o dotaz k věci. Respektive k divadelní hře.

Prostě mě jen zajímá, zda autorka není náhodou jednou z těch, kteří jsou proti posílání zbraní na Ukrajinu s tím, že takto se prodlužuje válka?

Rád počkám na odpověď, neboť to úzce souvisí s tím, co autorka napsala.

Ale OK. Možná mě zase v rámci boje za svobodu slova a v boji proti cenzuře, smaže. :-)

  • Počet článků 461
  • Celková karma 25,67
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz