Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda Jiřího Paroubka

Bohumil Pečinka ve svém posledním komentáři v týdeníku Reflex napsal, že pokud by nebylo Paroubka, musel by si ho Mirek Topolánek vymyslet. Popisoval tím stav, kdy současné vedení ODS postrádá silnou jednotící ideu. Bohužel, situace je taková, že celé vládní koalici chybí smysl existence. Jediné, na co stále slepě sází, je většina veřejnosti, která negativně vnímá osobnost Jiřího Paroubka. Otázkou je, zda to stačí k legitimitě vlády spravovat tuto zemi.

Miloš Melčák po hlasování o důvěře vládě, kdy tento podprůměrný a jeden z nejméně pracovitých poslanců, které kdy ČSSD i sněmovna zažila, vstal a řekl své „proti návrhu“, shrnul svůj postoj následovně: „Nechci, aby se Jiří Paroubek dostal zpět k moci.“ Chtě nechtě tak vyjádřil jedinou programovou shodu této vlády, kterou je odpor proti ČSSD pod vedením Jiřího Paroubka.

Nechme stranou osobní antipatie, které tito dva muži vůči sobě chovají. Starý muž Miloš Melčák měl své pragmatické důvody, proč v sobě našel dosud netušenou odvahu a stal se spolu s další podivnou figurkou naší politické scény – Michalem Pohankou – fakticky čtvrtou, avšak reálně nejsilnější koaliční stranou. Na rozdíl od Vlastimila Tlustého, který se „obchvatem z prava“ snaží o to samé, nemají tito dva poslanci schopnost svůj postoj programově obhájit. Potvrzením jsou i jejich „zásadní“ prohlášení v situaci, kdy umožnili vznik této vlády. Tehdy tvrdili, že chtějí zabránit velké koalici a „zradu“ programu ČSSD v podobě tzv. Agendy 2010. Kdo jim tehdy uvěřil, musí se dnes, kdy se oba stali nejloajálnějšími stoupenci Mirka Topolánka na jedné a Ivana Langera na druhé straně, cítit jako blázen.

Jejich silácká prohlášení směrem k tzv. vládní reformě doznala během několika týdnů zásadní proměny. Z původního naprostého zavržení přešli k mírně podmíněné podpoře. Dnes si oba připravují půdu pro svůj souhlas s tímto vládním „cloumákem“ tím, že veřejně považují za svůj úspěch, že vláda sice zruší tzv. pastelkovné, ale tak nějak to nahradí něčím jiným, v podstatě obdobným. Bůh suď, ale podle mne problém „pastelkovného“, který představuje 80 mil. Kč, není natolik zásadní, aby jím mohl někdo ospravedlňovat svůj obrat a podporu vládě, proti které ve volební kampani vystupoval.

 

Koaliční politici po hlasování o důvěře vládě vyjadřovali silácky opovržení nad legitimní snahou opozice poukázat na problém, který podle většiny veřejnosti vláda nejen neřeší, ale aktivně k němu přispívá. Prostě není možné, ať je důkazní situace jakákoliv, aby ve vládě setrvával člověk obviněný z korupce. I z toho důvodu, jaké pochybnosti vrhají poslední události na stav naší justice. Tomu mohli a měli zabránit dva lidé, kteří svým přístupem prokázali, že jim schází vedle odpovědnosti i notná dávka politické předvídavosti. Jsou jimi Jiří Čunek a Mirek Topolánek. Ať nyní dopadne kauza Čunek jakkoliv, této vládě již nikdo neodpáře podezření z manipulace a zasahování do vyšetřování. Vláda svým opovržlivým přístupem k opozici a především k ČSSD tak programově a utilitaristicky hloubí společenský příkop, který tady vznikl od voleb v roce 2006. Přitom z tohoto hloubení viní Jiřího Paroubka a nasazuje mu masku aparátčíka a kryptokomunisty. Nejedná se o nic jiného, než o promyšlený marketingový tah, kdy se vytváří obraz nepřítele, který ospravedlňuje kroky, které by za jiných okolností musely znamenat demisi vlády.

 Mirek Topolánek, Jiří Čunek, Martin Bursík, Miloš Melčák a Michal Pohanka prostě sázejí na to, že zaženou Jiřího Paroubka do ghetta, že vyhladoví a rozloží ČSSD. Pak bude záležet jen na vnitřních poměrech v ČSSD, zda této vládě poskytne důvod svojí existence. Faktem je, že ČSSD má Melčáků a Pohanků stále hodně. Nevím ovšem, zda po tom všem, čeho jsme v poslední době byli díky této vládě svědky, je v našem zájmu, aby povstali.

Autor: Petr Dimun | pátek 22.6.2007 14:10 | karma článku: 12,46 | přečteno: 1322x
  • Další články autora

Petr Dimun

Vrtěti Topolánkem

Byl jsem veřejně, už poněkolikáté, obviněn Mirkem Topolánek, že za „vajíčkovou“ kampaní stojím já, protože se to hodí ČSSD, aby byla obětí. Není to poprvé, co mne Mirek Topolánek obvinil bez důkazů z něčeho, co by se dalo nazvat „spiknutím“.

3.6.2009 v 10:49 | Karma: 18,27 | Přečteno: 1968x | Diskuse| Ostatní

Petr Dimun

Paroubek se nebrání "vytěsňování", bráníme se chybám médií

Dobrý den, pane redaktore. Reaguji na poměrně vtipný článek "Předsednictví vytěsňuje ČSSD z médií, Paroubek se brání". Začnu věcnou chybou, což je vlastně samo o sobě vysvětlení naší aktivity vůči médiím: tisková zpráva ČSSD, která se věnovala kritice médií za jejich faktické a etické chyby, nesoucí název "Langerizace médií...", kterou v článku citujete, byla vydávána tiskovým odborem a podepsána mluvčím O. Macurou. Dávat do úst jeho slova Jiřímu Paroubkovi je proto nesmysl a proto Vás žádám o opravu. Díky. (Redakce iDnes.cz této žádosti vyhověla a chybu již opravila.)

1.2.2009 v 15:56 | Karma: 13,45 | Přečteno: 1857x | Diskuse| Politika

Petr Dimun

Topolánku: kradeš a chceš vraždit děti!

Takže, sečteno a podtrženo, posílám tímto panu Topolánkovi výzvu po jeho způsobu. Tvrdím totiž, že jako šéf této vlády, která snižuje reálné důchody, která zavedla poplatky ve zdravotnictví v podobě jakési „daně za nemoc“, která slibovala to, co sama ostentativně a nezakrytě nyní nejen neplní, ale popírá, totiž že fakticky zvýšila daně většině obyvatel, že zavádí prokorupční zákony v podobě nového trestního řádu či zákona o policii, krade a dovoluje vraždit děti. Topolánek podle jeho způsobu uvažování a mluvy okrádá jak důchodce a zaměstnance, tak malé a střední podnikatele. A chce vraždit děti, protože mu v tom chtějí zabránit koaliční lidovci. I to je důsledek logiky a způsobů politiky Mirka Topolánka. Pokud pan premiér nebude reagovat žalobou, pak se závěry tohoto článku souhlasí.

28.3.2008 v 17:04 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1753x | Diskuse| Ostatní

Petr Dimun

Haló, tady Franta, Franta Mrázek. Aneb přítel na telefonu…

MF Dnes přináší v poslední době seriál, který leccos vypovídá o stavu naší země. O stavu naší politiky, bezpečnostních složkách, ale – bohužel – i o stavu médií.Životní příběh Františka Mrázka je po všech stránkách zajímavý. I z toho důvodu, že svým způsobem jeho nejlepší období umožnila doba tzv. kupónového kapitalismu (tak trochu opak „gulášového kapitalismu“ maďarské provenience). Kořeny úspěchu Františka Mrázka spadají do doby veksláků a pasáží Václavského náměstí, kdy v době úpadku komunistického režimu vznikaly vazby, které přetrvaly i sametovou revoluci. Mrázek jich uměl využít. Otázka na média zní: Jak?

8.11.2007 v 18:11 | Karma: 12,56 | Přečteno: 1910x | Diskuse| Ostatní

Petr Dimun

Dimun - symbol zla a třídní nenávisti

V mediální politice platí, že chceš-li něčemu zbytečnému a hloupému dát význam, reaguj na to. Na hloupost se prostě z podstaty věci reagovat nedá. Tuším, že to byl kardinál Richelieu, který už v 17. století na to recept měl: „Urážek není řeba si všímat. Vystavují zkouškám ty, jichž se týkají a slouží slávě těch, jež měly zničit.“

6.8.2007 v 14:02 | Karma: 17,32 | Přečteno: 6816x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Volby by s přehledem vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a lidovci

2. května 2024  8:17

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2443x
Narodil jsem se 26.2. 1979 v Kadani. Po gymnasiu jsem odešel do Prahy studovat historii a politologii na Filosofickou fakultu UK a následně Fakultu sociálních věd UK. Následně jsem se stal manažerem senátorské volební kampaně Edvarda Outraty v roce 2000 a jeho asistentem po jeho zvolení. V roce 2002 jsem nastoupil jako mluvčí na MMR a v roce 2004 do stejné pozice na MSp.

Seznam rubrik