O hluchém a slepém Bambasovi a šikovném Kubicovi

Policejní prezident odvolal šéfa dopraváků Zdeňka Bambase. Vzhledem k počátečnímu mlčení prezidia a následnému vyjádření ministra vnitra Ivana Langera o „hluchotě a slepotě“, kterou Bambas nabyl čtrnáctiletou prací pro policii, je zřejmé, že za jeho odvoláním je přání pana ministra. Nechci se pana Bambase nijak zastávat.  Práci dopravaků jsem ještě neokusil, řidičák mám poměrně krátce. Skeptický jsem i vůči srovnávání nesrovnatelného, totiž počtu dopravních nehod s úrovní práce této policejní složky. To by musel policejní prezident nejdříve zavřít ministra Langera a následně spáchat rituální harakiri.

Co mě však na celé této záležitosti štve nejvíc, je ale Langerův dvojí metr. Když totiž dojde na kritiku práce ÚOOZ, na fakta v podobě nedokonalé práce či dokonce na propojení lidí z této složky na podsvětí, ministr Langer se schová za policejního prezidenta a s dětským úsměvem sdělí, že to není v jeho pravomoci.

 

Kdyby pan Langer nevěděl, tak plk. Kubice je v čele ÚOOZ skoro tak stejně dlouho, jako Zdeněk Bambas v čele dopraváků. Takže opotřebovanost v Langrově pojetí tady určitě je. Navíc mu chybí potřebné vzdělání, které si sice slíbil dodělat, avšak bude zajímavé sledovat kde a za jakých podmínek a s jakým výsledkem. O některých vysokých školách, kde si rádi dodělávají potřebné vzdělání policisté se vyprávějí zajímavé historky, které mnohému nasvědčují. Ačkoliv se má jednat o útvar elitní, jsou výsledky ÚOOZ v posledních letech více než tristní. Většinu případů, které ÚOOZ začne šetřit, musí následně převzít útvar jiný, neboť procesně nejsou Kubiceho lidé schopni dotahovat složitější případy k podání obžaloby. To se koneckonců ukázalo u všech kauz, které sloužily pro vznik Kubiceho zprávy: všechny popadaly jako shnilé hrušky. Podobnou hochštaplerskou pověst má jeho útvar i mezi státními zástupci, kteří na jeho adresu nešetří kritikou a kdokoliv nahlédne do statistik podaných obžalob a pravomocných rozsudků, musel by být „hluchý a slepý“, aby se k této kritice nepřipojil.

 Pokud si k tomu přidáte všechny ty přešlapy, kterých se tento útvar pod vedením plk. Kubiceho dopustil, musíte se oprávněně ptát, proč když Bambas musí odejít, Kubice může zůstat.Buď je Ivan Langer „hluchý a slepý“, nebo je plk. Kubice tak šikovný policista, že je nepostradatelný. Anebo je to kombinace obojího: Kubice je tak šikovný, že je pro Langra nepostradatelný a ten je pak „hluchý a slepý“.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Dimun | pátek 27.7.2007 11:53 | karma článku: 14,48 | přečteno: 1286x