Hormonální antikoncepce- (ne)bojíte se jí?

„Nic jí nebylo, byla to zdravá mladá ženská,“ opakoval zoufale Zdeněk, náš soused na patře. „Jenom ji v poslední době bolely nohy!“ Jeho žena Lenka, matka tříletého Zdeněčka, náhle zemřela. Bylo jí dvacet šest.

Podobným způsobem přišla o svou třicetiletou jedinou dceru naše vzdálená příbuzná. Ta měla kromě bolestí nohou (žilní trombóza) ještě problémy s dýcháním, vyšetření odhalilo plicní embolii. Zůstaly po ní dvě děti. Její matka, zdravotní sestra, s jistotou prohlásila, že to má Iva jistě z té její hormonální antikoncepce. Její potíže se totiž shodovaly s dobou, kdy ji začala užívat.  Pitva její přesvědčení potvrdila, stejně jako u Lenky, tak i u Ivy byla za vraha označena HA.

Jestliže o zdravotních rizicích a nevýhodách je možné nalézt množství informací v odborné literatuře i na internetu, výhody dokáže vypočítat každý už z hlavy. Možnost určit počet potomků i čas, kdy si je pořídit, je samozřejmě velmi lákavá. A nebýt odkázaná na “um“ a zodpovědnost partnera, má rovněž něco do sebe. Zkrátka užívat si sexu bez strachu z nežádoucího otěhotnění je skvělé.

Dnešní rodiče často úderem patnáctého roku dceři doporučí- zaplatí hormonální antikoncepci, aby se nemuseli/y obávat nežádoucího otěhotnění. Většinou to „klapne“, dívky si bez problémů „mohou užívat života“. Někdy to, bohužel, „klapne“ dokonce ještě víc, než bylo zamýšleno- dívky, posléze mladé ženy, mají problémy s otěhotněním ještě dlouho poté, co HA vysadí, v nejhorších případech navždy.

Lidé jsou různí a tím pádem jsou rozdílné i jejich priority. Některá žena natolik potřebuje mít tuto oblast svého života pod kontrolou, že i přes známá rizika HA užívá. Jiná by nic takového v životě do svého těla nevpustila; buď spoléhá na svého partnera, nebo na jiné metody, sloužící zabránění početí. Další má sice z HA strach, ale třeba podlehne nátlaku, většinou partnera preferujícího své pohodlí. Dlužno říct, že lékaři také mluví spíše o výhodách než o rizicích, když se na ně ženy obrátí o radu, každopádně antikoncepční pilulky velkoplošně  předepisují. Je pozoruhodné, že v době, kdy se bouřlivě diskutuje třebas o očkování, o přírodním léčení X klasické medicíně, se jich ženy rovněž velkoplošně dožadují.

Naprosté většině z nich to tzv. projde.

Některým ale ne…

?

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivana Dianová | sobota 2.5.2015 23:39 | karma článku: 30,47 | přečteno: 1599x
  • Další články autora

Ivana Dianová

Matky „jiných“ dětí

4.5.2024 v 0:53 | Karma: 37,13

Ivana Dianová

Exotická večeře

25.4.2024 v 1:12 | Karma: 22,68

Ivana Dianová

Nedívej se tam, nikdo tam není

10.4.2024 v 10:24 | Karma: 25,51

Ivana Dianová

Billa šok

26.3.2024 v 22:32 | Karma: 42,78

Ivana Dianová

Utržená ze řetězu

25.3.2024 v 20:38 | Karma: 30,45