Tlouštíci, pupkáči, břicháči a baculáči všech zemí - spojte se!

Už se to na vás valí! Evropská unie se chystá ke křížové výpravě proti otylosti v jakékoliv formě a věku. Chce nám i to sousto otrávit, znechutit, zbyrokratizovat.

Ano, přibíráme na váze, tloustneme, tučnime, sádelnatíme, ale je to přece náš pupek, jsou to naše faldičky, naše prdelka. A co do sebe cpeme, po tom už vůbec nikomu nic není. Tuto doménu přežírání respektovali dokonce i komunisti, to bylo ještě soukromí! A najednou je to "státní" záležitost, a zřejmě tak alarmující, že i ti Angličané ztratili svoji příslovečnou ležérnost a ten "anglický" klid. Tlouštíci se hrůzně množí ve všech evropských zemích, ale nejhůř je na tom zřejmě země anglická. V posledních letech zvyšují nadbytečná kila citelně hlavně výdaje ve zdravotnictví, ve školách a jiných veřejných institucích. Nejsou to jen léky a ošetřování pacientů z otylosti! Zdravotnická zařízení musejí pořizovat speciální nábytek pro přetučnělé zadnice, větší chladící boxy pro 120kilové zemřelé, speciální ordinace v přízemí, poněvač několik otylých pacientů naráz ohrožují stabilitu budov. Postele musí unést až 250 Kilo.

K Angličanům se přidali Švédové. Jejich letecká společnost SAS varuje: letadla se obsazují podle zastaralých měřítek, ale dnes je každý pasažér o 3kilo těžší než určují deset let stará pravidla. Skandinávci budou nyní své cestující "převažovat".

Na první pohled je to k smíchu, ale už na druhý méně. Výzkumy ukazují, že jíme čím dál více, a čím dál více lidí do sebe cpe nechutné výtvory všelijakých kiosků a bufetů. Když jdete v poledních hodinách po ulicích jakéhokoliv německého města, musíte se vyhýbat davům spěchajících "obědvatelů" a jejich umaštěným kebabům, a různým vuřtům a párkům. Všude posedávají a postávají mladí i staří a z papírových kelímků loví nudle nebo se zakusují do kečapové picy. Nejí se - ono se "gábluje", hltá a takto "požírané" jídlo nemusí chutnat, hlavně, že zalepí žaludek. Nejvíce jsou tím poznamenané děti, anglický výzkum ukázal, že velká většina školních dětí neumí jíst příborem, a vůbec nezná určitá jídla a zeleniny.

Zmíněná studie zároven utěšuje všechny tlusté a vykrmené, že to jednak není jejich vina, a jednak to není v jejich silách něco na tom změnit, je to prostě prokletí dnešního rychlého života. Tak - a můžeme i nadále beztrestně a bezmyšlenkovitě do sebe cpát ty různé cukrovaté a maštěné pochutiny?

N E!!! Rozhodly státní autority a začaly to řešit "shora". Na scéně se objevili pracovníci sociální péče, uvažovaje se o drastických zákazech a nařízeních, podobně jako u kuřáků. V Anglii byl nedávno jedné matce odebrán její osmiletý syn, když se dopracoval - její péčí - k 89 kilům. Bohužel se ukázalo, že žádné veřejné propagování zdravé stravy nemůže zjemnit kulinářské zvyky v dnešní cválající společnosti. Dnešní internetová žena-muž bloumá raději v síti než stojí u sporáku. Na tom se nedá moc měnit, to může to být jen horší. Tak státní orgány uvažují o donucovacích prostředcích, jako zvýšení daní a zákaz reklamních spotů v TV pro ty "nejvýživnější" bufetové delikatesy.

Tyhle problémy s rostoucí otylostí mají mezitím všechny evropské státy, dokonce i ve Francii, která byla vždy úplně dole na žebříčku obeziky, se tloustne. Tak se do toho obula EU a plánuje do konce roku prosadit povinné označení složení potravin, a hlavně - varování před tukem a cukrem na každém potravinovém balíčku. Ještě se diskutuje o nejvhodnějším způsobu, jak by se, jednoduše a srozumitelně, měly sporné výrobky, které nás příliš důkladně zásobují kaloriemi, označit. Pro normálního člověka by byl jistě nejpraktičtější tzv."systém semaforu", podle barevného označení na balení by každý ihned poznal, kolik deka mu ty špagety nebo sýr přidají okolo pasu. Ale to už protestoval potravinářský průmysl, že by to bylo dělení na "špatné" a "dobré" potraviny, a to není dobré pro kšeft. V Německu navrhuje ministersto jen dobrovolné označení na balení, kolik cukru, tuku a kalorií výrobek obsahuje. Nevládní spotřebitelské organizace a Zelení prosazují varovný "semafor-systém"a chtějí příští týden na zasedání spolkového sněmu podat návrh, aby byl tento systém povinně zaveden.

Autor: Hanka Deutschmann | sobota 20.10.2007 19:00 | karma článku: 24,31 | přečteno: 3997x