Gastrotoulky Toskánskem - Černé olivy strýce Luciana
Už jsem v Česku skoro měsíc a pomalu a jistě začínám pociťovat známý neklid. Mnoho z nás, co sedíme zadkem na dvou židlích, řeší neustále dilema, kam vlastně patří. A já to mám taky tak. Když jsem delší dobu v Itálii, chci do Čech. A když jsem v Česku, chci zpět do Itálie. Nejraději bych skloubila obě země dohromady a všechny mé blízké z obou zemí nastěhovala do jednoho domu.
Ale až se vrátím do Itálie, čeká mě olivobraní.
Mám totiž v garáži rozložené černé olivy, které jsme na podzim natrhali na stráních v horách u strýce Luciana. A od něj mám také recept na to, jak je připravit, aby byly jedlé a abychom si na nich po celý příští rok mohli pochutnávat.
Jak známo, žádné olivy nejsou jedlé v okamžiku, kdy si je utrhnete ze stromu. Jsou tvrdé a odporně hořké. Abyste je dostali do jedlého stavu, musíte je nejdřív na několik dnů minimálně namočit do slané vody. Stejně by mě zajímalo, jak na to lidi přišli, že oliva je jedlá.
Takže pokud se nějak, nevím jak, dostanete k čerstvým černým olivám, tady je recept strýce Luciana.
Černé olivy propláchneme ve vodě a necháme uschnout. Pak je rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a zasypeme hrubou mořskou solí (na každých 5 kg oliv 1kg mořské soli), zasypeme na jemno nakrájenou mandarinkovou kůrou a několika stroužky česneku. Pořádně promícháme. Olivy pak necháme pomalu schnout v temné a chladné místnosti a jednou až dvakrát týdně je znovu promícháme. Sůl z nich vytáhne hořkost a mandarinková kůra a česnek jim dá báječné aroma. Celý schnoucí proces trvá cca 2 měsíce.
Chodit otáčet olivy je po dobu mé nepřítomnosti manželův úkol. Sice u toho neustále frfňá, ale když pak připravím králíka na černých olivách, tak si na něm rád pochutnává. (Vlastně ne, čvachtá si, manža si přece zásadně čvachtá).
Až se tedy vrátím, uložím už vysušené olivy do skleniček i s trochou soli a mandarinkovou kůrou a zaliju malým množstvím panenského olivového oleje. Takto mi v regálech vydrží celý rok. Dělám to strašně ráda. Celý dům mi voní po sušeném ovoci a olivách.
Na večeři pak obvykle máme paté z oliv. Co je paté z oliv? Naprosto jednoduchá záležitost. Hoďte do mixéru vypeckované černé olivy (jakékoliv), jednu slanou ančovičku, jeden stroužek česneku, kapku panenského olivového oleje a rozmixujte. Dochuťte solí, je-li potřeba.
Olivové paté pak namažu na horkou bruschettu a otevřu nějaké temně rudé Chianti. Manžel po dlouhém odloučení znovu pocítí vůni a teplo domova a tohle souznění nám vydrží mnoho dnů i nocí.
Mít dva domovy je zkrátka super !
Zuzana De Rosa
Milostná romance v San Remu
S festivalem v San Remu je to tak trochu jako s Berlusconim - nikdo ho nechce, ale všichni ho volí. Stejně tak je to i se sledovaností tohoto hudebního festivalu. Údajně nikoho nezajímá, ale všíchni se něj koukají.
Zuzana De Rosa
Sladká chuť italského karnevalu
Vánoce jsou šťastně za námi, odletěla i italská čarodějnice Befana, ale v Itálii tím svátky zdaleka nekončí. Ani jsme se nenadáli a už je tu období karnevalu, dnů plných veselí, zábavy a hodování.
Zuzana De Rosa
Italské ženy jsou (ne)viditelné
Nedávno jsem někde četla, že italské ženy jsou neviditelné. Takový doplněk k úžasným italským mužům. Zpočátku mě to pobavilo a samolibě jsem souhlasila. Ano, my blonďaté, modrooké krásky z východní a střední Evropy jsme přece nejkrásnější. Větička o neviditelnosti ale zůstala v mé hlavě. Nevyšuměla jako ostatní nepodstatné věty. Uhnízdila se tam a jednoho dne na mě udělala baf.
Zuzana De Rosa
Toskánské mlsání (malá fotoreportáž)
Pro Toskánce, stejně jako pro všechny Italy, je jídlo vášní číslo jedna. A společný stůl je stejně důležitý jako rodina a kulinářské tradice.
Zuzana De Rosa
Italský vánoční stůl a nostalgie po českém kaprovi
S přicházejícím adventem se nás všech, kteří žíjeme v zahraničí, začíná zmocňovat stesk po domově, po našich českých Vánocích, po starých křesťansko-pohanských tradicích, na které si u nás tolik potrpíme. V Itálii totiž nic takového nezažijete. Vánoční stromeček se tady sice zdobí už na první adventní neděli, ale 24. prosince je ještě pracovní den.
Další články autora |
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině
Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...
Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170
Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...
Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold
Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...
Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy
Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...
Prodej domu s pozemkem 2074 m2
Dubá - Dřevčice, okres Česká Lípa
3 500 000 Kč