Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Život s čísly

Trénink v zimě = trénink na veslařských trenažérech, které simulují veslařské tempo. Veslařský trenažér je pro většinu veslařů nepřítel č.1, protože většina trenérů a závodníků přesně neví, jak by měli na trenažéru trénovat a co by měli trénovat.

Proč je pro veslaře trenažér úhlavním nepřítelem? Protože monitor na trenažéru přesně zobrazuje sílu ve watech, které přepočtem zobrazují průměrnou rychlost na 500m. Údaj na 500m je pro veslaře mezičas, který odpovídá čtvrtině závodní dráhy. Je to pro veslaře důležitý údaj, podle kterého poznají, jak na tom jsou. Tedy: trenažér nelže a nelze jej ošálit. Na vodě si lze pomoct technikou, vhodným směrem větru nebo seřízením lodi. Na trenažéru ne. Proto ten všeobecný odpor.

Proč je trenažér tak nenáviděn? Myslím si, že je to o přístupu trenérů a funkcionářů. Systém reprezentace je nastaven tak, že pro různé kategorie jsou nastaveny hodnoty, které se musí splnit, aby veslař byl považován za "dobrého." A tím začíná začarovaný kruh čísel. Víte, jaké časy byste měli jezdit, abyste splňovali fyziologické požadavky pro kvalitní výkony na světových pohárech nebo mistrovstvích světa, ale ne vždy se zadaří tyto výsledky splnit. V tu chvíli začíná začarovaný kruh stresu, ze kterého často není úniku.

S Martinou jsme v tomto prostředí vyrostly. Vzpomínám si, že když jsme se v juniorkách dostaly do výběru SCM (Sportovní centrum mládeže), pravideně jsme jezdily laktátové testy. Laktátové testy slouží především pro daného závodníka a jeho trenéra na zjištění aerobního a anaerobního prahu a úpravy zátěže na trenažéru nebo na vodě. Bohužel, český systém považuje tyto údaje za jeden z výběrových kritérií pro reprezentaci. Proto se z testu, který má sloužit jako kontrola trénovanosti stává další závod na který se závodníci připravují a "ladí" formu. Což potom samozřejmě ztrácí smysl. A místo tréninku se závodníci jen připravují na jeden test za druhým.

Díky Dr. Emilu Bolkovi z biomechanické funkční laboratoře jsem na podzim loňského roku pochopila význam tohoto testování pro trénink. Také jsme upravili protokol testování tak, že po testování normálně pokračujeme v tréninku, protože test není tak psychicky ani fyzicky náročný. Oproti původním pěti minutám na maximum, což odpovídá téměř dvou třetinám závodu, jezdíme pouze minutu. Asi se to nezdá jako velký rozdíl, ale jestliže jsme testovány každých 6-8 týdnů, znamenalo by to ztrátu až 14 dní pořádného tréninku ročně jen kvůli testování.

A opět až letos jsme se naučily žít s čísly. Nestresujeme se údaji na monitoru, který nám nelže. Neuhýbáme pohledem před "zobrazenou pravdou," ale žijeme s ní. Kde nastala změna? Konečně jsme díky Larrymu (náš hlavní kouč) a Daveovi pochopily význam tréninku s čísly, který je velmi přínosný. Martina je skvělým příkladem: koncem listopadu, než jsme začaly společně trénovat, odjela laktátové testování. Hranice aerobního prahu byla na 195W. O.K. výkon na začátek od kterého jsme se odrazily. Přesně jsme však dodržely stanovené intenzity tréninkových pásem a já jsem jen s úžasem pozorovala, jak se Martina zlepšuje. Zpočátku nebyla schopna ani dokončit vytrvalostní trénink. Po několika týdnech mě ale dohonila a po dalších dvou týdnech dokonce přeskočila!

Za šest týdnů jsme měly další testování, abychom individuálně upravily intenzitu tréninku. Martina se zlepšila na 245W! Obrovské zlepšení, které bylo ze 60% dáno zlepšením techniky a 40% adaptací na veslování. Je ale důležité si uvědomit, že Martina je výjimečný talent, který se snadno adaptuje na správné tréninkové podněty.

A myšlenka celého blogu? Sportovní život s čísly může být zábava, pokud je správně interpretován. Tedy život s čísly = chytřejší a efektivnější trénink = nezbytnost moderního sportu.

 

Daniela

 

 

Autor: Daniela Nacházelová | pátek 11.2.2011 18:35 | karma článku: 9,31 | přečteno: 882x
  • Další články autora

Daniela Nacházelová

Ze zákulisí MS ve veslování

Říkáte si, co dělají veslaři v mezičase čekání na závody? Nejdůležitější je odpočinek, regenerace, dobré jídlo, spánek a zábava. K zábavě patří internet, především však sociální sítě Facebook a Twitter, kde si veslaři posílají odkazy, zprávy, pocity ze závodů a nakonec místo akce, kde se všichni sejdeme na závěrečnou párty, abychom uzavřeli letošní veslařskou sezónu. Pro fanoušky veslování jsem připravila stručný průřez webových stránek, Twitterových profilů a Facebook stránek veslařů z anglicky mluvících zemí. Za použití nástroje Google Translator si můžete počíst i vy, kteří neumíte anglicky :) Pěkné počtení.

28.8.2011 v 11:25 | Karma: 8,79 | Přečteno: 1576x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Poslední den před začátkem MS ve veslování

Sobotní podvečer je ve slovinském Bledu vyhrazen slavnostnímu zahájení veslařského MS, které je zároveň hlavním kvalifikačním závodem pro OH v Londýně. Poslední dva dny jsme s Denisou a Davem navykali závodnímu režimu, který nás za pár dní čeká.

27.8.2011 v 9:09 | Karma: 9,96 | Přečteno: 786x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Jsme na Bledu, v dějišti veslařského MS 2011

Dorazily jsme na Bled, ale pro úplnost doplňujeme minulý týden z přípravy na MS. Český tým by měl dorazit až dnes odpoledne, tak v mezičase zařizujeme potřebné věci.

25.8.2011 v 10:09 | Karma: 8,68 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Dva týdny do zahájení MS ve veslování

Přesunuli jsme se na závěrečnou přípravu do Třeboně. Předcházelo tomu dvouhodinové balení v Praze, protože se už nebudeme vracet. Z Třeboně zamíříme přímo na jezero Bled. Balení na tři týdny se stává naším rituálem. Nejdřív jsme byly s Denisou tři týdny v USA, potom pár týdnů v ČR, abychom se přesunuly do Švýcarska na světový pohár, ze kterého jsme na dva týdny odjely i s Davem do Amsterdamu, kde se k nám přidal Larry. Neděle byl pro nás volný den. Přichystaly jsme si lodě (vzaly jsme si jich několik, protože jsme chtěly udělat závěrečné testování a vybrat tu nejrychlejší), prošly si Třeboň, ubytovaly se pod hrází rybníka a nakoupily jídlo na další dny.

21.8.2011 v 17:30 | Karma: 9,06 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Jedeme na Mistrovství světa: konečně potrvrzeno!

Zatímco ostatní týmy nominovaly posádky na MS v následujícím týdnu po Lucernu, český svaz čekal na výsledky z MS do 23 let v Asterdamu. Čtyřka párová mužů dojela druhá, stejně jako mužská osmiveslice. Nikoho to nepřekvapilo a další posádky bohužel zůstaly daleko za medailemi. Proto tedy nominace proběhla až v tomto týdnu. Co to pro nás znamená? Že až doposud jsme s Davem platili náklady na světové poháry a soustředění z mého účtu: ubytování, jídlo, doprava, veslařský materiál...

4.8.2011 v 21:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1134x
Jsme veslařky. Denisa Čvančarová a Daniela Nacházelová. Jsme mladé a chystáme se kvalifikovat na OH 2012 v Londýně. Není to snadná cesta, protože Daniela není zabezpečována žádným sportovním resortem ani svazem. Denisa má příspěvek od Olympu a olympijské stipendium. Příprava je proto hrazena ze soukromých zdrojů nebo díky velkorysým sponzorům. I přesto si myslíme, že můžeme uspět a ukázat tak ostatním, že i bez oficiální podpory, federace a ostatních se můžete dostat až na vrchol. Denisa úspěšně odmatorovala a chystá se na Policejní akademii. Daniela spoluvlastní firmu na trenažéry.

Seznam rubrik