Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dva týdny do zahájení MS ve veslování

Přesunuli jsme se na závěrečnou přípravu do Třeboně. Předcházelo tomu dvouhodinové balení v Praze, protože se už nebudeme vracet. Z Třeboně zamíříme přímo na jezero Bled. Balení na tři týdny se stává naším rituálem. Nejdřív jsme byly s Denisou tři týdny v USA, potom pár týdnů v ČR, abychom se přesunuly do Švýcarska na světový pohár, ze kterého jsme na dva týdny odjely i s Davem do Amsterdamu, kde se k nám přidal Larry. Neděle byl pro nás volný den. Přichystaly jsme si lodě (vzaly jsme si jich několik, protože jsme chtěly udělat závěrečné testování a vybrat tu nejrychlejší), prošly si Třeboň, ubytovaly se pod hrází rybníka a nakoupily jídlo na další dny.

 

13. den do zahájení MS

V půl osmé ráno jsme se sešly v třeboňském veslařském klubu s kluky Atarsiovými z Otrokovic, kteří jsou našimi soupeři na následující týden. Ještě se k nám přidali Fanda z Třeboně (bydlí v Rybářství) a Marek z Moravy.  Na plánu bylo několik 1500 metrových úseků a kluci poznali, že se nedáme zadarmo, i když jsme samozřejmě startovaly se značným náskokem.

Dave se Zuzkou (trenérkou a maminkou kluků z Otrokovic) nás pronásledovali na člunu a organizovali tři dvojskify. Dorostenci každopádně překvapili. Jsou talentovaní. Odpoledne následoval technický trénink na druhé lodi, kterou jsme se chystaly testovat. Byl silný vítr a loď se chovala pěkně. Měly jsme z ní dobrý pocit a těšily se na testování. Nakonec vířivka v Bertiných lázních.

 

12. den do zahájení MS

Opět půl osmá na loděnici. Tři dvojskify se sešly na startu třeboňské dráhy a Dave nám dělal oficiálního startéra. Jezdili jsme 250m úseky. Dave každé posádce chytil záď lodě, přečetl startovní pole a odstartoval: „Attention, Beeeeeeeep!“ Ozval se skřek a baterka v ruce zablikala, aby nahradila startovací zařízení. Skřek to je dost hrozný, protože pokaždé hrozí záchvat smíchu. Naštěstí Dave na další dny začal používat píšťalku, která je součástí jeho speciální záchranné jachtařské bundy, kterou používá na člun.

Po několika úsecích ze startovních bloků jsme se srovnali do jedné řady a závodili proti sobě. Paráda. Myslím, že se to všem líbilo. S Denisou jsme konečně začaly odlaďovat některé nedostatky, které nás trápily v Lucernu. Odpoledne opět technický trénink. Jezdili jsme speciální cvičení na zlepšení jemných motorických vlastností. V překladu jsme se snažily získat lepší cit pro loď a „nebušit do toho po hlavě.“

 

11. den do zahájení MS

Obvykle máme na programu „Race Day Wednesday.“ Ale tentokrát jsme měly na plánu něco ještě horšího. Pokud se přežije tento trénink v potřebné kvalitě, morální vlastnosti se zlepší minimálně
o 30% a sebedůvěra o 50%.

Půl osmá na loděnici. Přidal se k nám další dorostenecký dvojskif. Následuje rozveslování a příprava na hlavní trénink. Jsme na startu. Dostaly jsme s Denisou adekvátní náskok, takže se všechny lodě sjíždíme až 200m před cílem. Dave se Zuzkou si závodní atmosféru náramně užívají a natáčejí nás na videokameru. Přesto nás Marek s Fandou jednoznačně předjíždějí. Zuzka to trefně komentuje: „Dorostenci, nepřekvapili. V dalších úsecích jim dojde.“ (pozn.: Došlo, i když to nebylo tak zlé.)

Další úsek se tempo ještě zvyšuje. Bojujeme s druhým dorosteneckým dvojskifem o každé tempo v závěru. Tito dorostenci jsou letošní Mistři republiky a Fanda s Markem jsou bronzoví z MČR. Tedy kvalitní soupeři. Poslední úsek se jede z jízdy. Kluci nám dali obrovský náskok a nedojeli nás. Hřeje nás to. Díky!

Odpoledne následuje aplikace speciálního materiálu, který jsme s Davem dva měsíce sháněli. Materiál nám doporučil australský inženýr. Před olympiádou v Pekingu testoval povolené materiály, které se dají nanášet na povrch lodi tak, aby docházelo k jistým reakcím a loď jela rychleji. Materiál nám těsně před odjezdem do Třeboně dorazil, proto jsme se s Davem těšili, až budeme moct materiál aplikovat. Naštěstí v loděnici skoro nikdo nezůstal, tak si Dave mohl vyhrát. Celý postup trval zhruba dvě hodiny. A výsledek? Víme, o kolik by měla být loď rychlejší na 2000m, ale nechce se nám tomu věřit. Počkáme si na Bled a necháme se překvapit.

 

Autor: Daniela Nacházelová | neděle 21.8.2011 17:30 | karma článku: 9,06 | přečteno: 1139x
  • Další články autora

Daniela Nacházelová

Ze zákulisí MS ve veslování

Říkáte si, co dělají veslaři v mezičase čekání na závody? Nejdůležitější je odpočinek, regenerace, dobré jídlo, spánek a zábava. K zábavě patří internet, především však sociální sítě Facebook a Twitter, kde si veslaři posílají odkazy, zprávy, pocity ze závodů a nakonec místo akce, kde se všichni sejdeme na závěrečnou párty, abychom uzavřeli letošní veslařskou sezónu. Pro fanoušky veslování jsem připravila stručný průřez webových stránek, Twitterových profilů a Facebook stránek veslařů z anglicky mluvících zemí. Za použití nástroje Google Translator si můžete počíst i vy, kteří neumíte anglicky :) Pěkné počtení.

28.8.2011 v 11:25 | Karma: 8,79 | Přečteno: 1576x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Poslední den před začátkem MS ve veslování

Sobotní podvečer je ve slovinském Bledu vyhrazen slavnostnímu zahájení veslařského MS, které je zároveň hlavním kvalifikačním závodem pro OH v Londýně. Poslední dva dny jsme s Denisou a Davem navykali závodnímu režimu, který nás za pár dní čeká.

27.8.2011 v 9:09 | Karma: 9,96 | Přečteno: 786x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Jsme na Bledu, v dějišti veslařského MS 2011

Dorazily jsme na Bled, ale pro úplnost doplňujeme minulý týden z přípravy na MS. Český tým by měl dorazit až dnes odpoledne, tak v mezičase zařizujeme potřebné věci.

25.8.2011 v 10:09 | Karma: 8,68 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Jedeme na Mistrovství světa: konečně potrvrzeno!

Zatímco ostatní týmy nominovaly posádky na MS v následujícím týdnu po Lucernu, český svaz čekal na výsledky z MS do 23 let v Asterdamu. Čtyřka párová mužů dojela druhá, stejně jako mužská osmiveslice. Nikoho to nepřekvapilo a další posádky bohužel zůstaly daleko za medailemi. Proto tedy nominace proběhla až v tomto týdnu. Co to pro nás znamená? Že až doposud jsme s Davem platili náklady na světové poháry a soustředění z mého účtu: ubytování, jídlo, doprava, veslařský materiál...

4.8.2011 v 21:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Kopie & Originál

Před rokem jsme měli s Larrym a Davem představu o tom, jak by letošní sezóna mohla probíhat. Původně jsem se připravovala na lehkovážný skif, protože se nerýsovala žádná další veslařka. Vlastně ano, Denisa, ale její trenér jí tuto představu v Bělorusku zakázal. Potom jsem uvažovala o Sáře s Monikou, ale asi se zalekly vážnosti situace a vycouvaly. Nakonec se přidala Martina. Jelikož to již bylo podruhé, co Martina slibovala, že to tentokrát bude na 100%, snažila jsem se připravit spoustu důvodů k tomu, aby se na to v průběhu děje nevykašlala. Přesto se tak nestalo a na začátku jara Martina skončila ze zdravotních důvodů. OK. S tím se nedá nic dělat. Snažily jsme se nebýt přehnaně hysterické a situaci vyřešily celkem v poklidu. Stává se to.

21.7.2011 v 22:59 | Karma: 8,39 | Přečteno: 1423x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Zemřel bývalý šéf izraelské společnosti přátel ČR. Přežil Osvětim, skrýval se v Praze

4. května 2024  11:39

Ve věku 99 let zemřel někdejší předseda Izraelské společnosti přátel České republiky a jeden z...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Prokremelští motorkáři přijeli na hřbitov do Brna, chtějí až do Berlína

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1134x
Jsme veslařky. Denisa Čvančarová a Daniela Nacházelová. Jsme mladé a chystáme se kvalifikovat na OH 2012 v Londýně. Není to snadná cesta, protože Daniela není zabezpečována žádným sportovním resortem ani svazem. Denisa má příspěvek od Olympu a olympijské stipendium. Příprava je proto hrazena ze soukromých zdrojů nebo díky velkorysým sponzorům. I přesto si myslíme, že můžeme uspět a ukázat tak ostatním, že i bez oficiální podpory, federace a ostatních se můžete dostat až na vrchol. Denisa úspěšně odmatorovala a chystá se na Policejní akademii. Daniela spoluvlastní firmu na trenažéry.

Seznam rubrik