Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

SBTC 2010

SBTC = Small Boats Training Centre (tréninkové centrum malých lodí v Craftsbury)

Podzim 2010

„Říkám ti, že když přijedeš, postarám se o tebe,“ slíbila jsem Johnovi na podzim.

„OK. Budu si to pamatovat,“ usmál se na mě a dojídal salát v jídelně. Chystal se na americké kontrolní závody, kde si chtěl zazávodit a porovnat síly s nejlepšími americkými lehkovážnými skifaři. Vítěz závodů (nebyl to John) později odletěl na mistrovství světa.

„Druhý svěťák je nejlehčí. Dostaneš se do finále a jedeš na mistrovství světa,“ vysvětlovala jsem mu, jak se může nominovat do americké reprezentace, která má jiná pravidla než česká.

„Myslíš?“ Nevěřil mi. „No jasně, jak se asi tví kámoši kvalifikovali?“ Připomněla jsem mu těžký a lehký dvojskif mužů, Američanů.

„No jo, to máš pravdu!“ Pochopil John.

 

Zima 2010/11

„Jak jde trénink?“ ptala jsem se Johna po dlouhé době.

„Paráda, mám novou loď a za pár týdnů jedu na Floridu,“ chlubil se. „A co ty?“

„Mám parťačku na dvojskifa, takže to zkusíme!“ básnila jsem mu o společném tréninku s Martinou a pochvalovala jsem si tréninkový program, který jsme s Johnem měli od Larryho (našeho kouče) společný. Probírali jsme pocity a pokroky, které jsme každý na své straně oceánu udělali.

 

Jaro 2011

„Vyhrál jsem americké kontrolky!“ Chlubil se mi John v e-mailu. „Platí ještě tvoje nabídka?“ Byla jeho druhá věta.

„Jasně, jaký máš plán?“ Potřebovala jsem znát detaily.

„Přiletěl bych do Mnichova na první svěťák. Potom se potřebuju dostat na druhej svěťák do Hamburku. Nakonec asi pojedu s Anglánama do Londýna na Royal Henley.“

S Johnem se známe asi dva roky, ale skamarádili jsme se až loni na podzim v Craftsbury kam jsem odletěla „na dovolenou.“  Byla jsem tři týdny zavřená uprostřed americké divočiny na malém jezeře, kde jsem trávila až deset hodin v lodi. Přijela jsem za Larrym, trenérem S.B.T.C. (Small Boats Training Centre) abych se naučila novou skifařskou techniku, seznámila se s jeho trenérskou filozofií a tréninkovým programem.

Larry byl totiž mým vysněným trenérem. Poprvé mě s ním Dave seznámil před několika lety v Bostonu na závodech, kde tenkrát trénoval Trinity College. Šíleně jsem se před ním styděla, protože jsem konečně osobně poznala toho! Larryho, o kterém všichni v Americe mluvili. O dva roky později jsem na Larryho narazila na DVD. Americká veslařská federace vydala techniku veslování, kde Larry nádherně povídal o technice a cvičeních.

Loni v létě jsem se konečně odhodlala. Na závodech v Bělorusku jsme se sešli. Larry měl na starosti pět posádek, které přes léto trénoval v Crafstbury a připravoval na MS. My s Davem jsme v Bělorusku zajišťovali servis vesel. Měla jsem celý týden na to, abych se odhodlala a požádala Larryho
o spolupráci. Čekala jsem na vhodnou chvíli.... na poslední chvíli.

Sedli jsme si stranou, připili jsme si na bronzovou medaili jeho posádky a já mu stydlivě nastínila svůj plán na následujících pár let. Chtěla jsem se vrátit k veslování a využít poznatky, které jsem za posledních pět let nasbírala a k tomu jsem chtěla i Larryho. Souhlasil!

O měsíc později jsem byla v Crafstbury. Uprostřed americké divočiny je místo, kam se létá celá Amerika učit veslovat. Já jsem také přiletěla. Za Larrym. Dohoda byla následující: budu trénovat čtyři až šest hodin denně začátečníky a výměnou za to budu moct trénovat s Larrym a jeho svěřenci, mezi kterými byl i John.

O devět měsíců později se s Denisou připravujeme na první světový pohár na dvojskifu lehkých vah do Mnichova, kam přijede i John. Po závodech se vrátíme ve třech do Prahy, kde Johna u nás zabydlím a o týden později s Denisou vyrazíme za Larrym do Craftsbury.

Proč mě Larry fascinuje? Například tím, jak nás dokáže inspirovat. Před pár dny mi poslal nový tréninkový plán, ve kterém na konci dodal: „You have assembled a strong support network so you can focus on the two of you being athletes and becoming one with the boat. Great job, coach.“

Takže nám držte palce. První důležitý krok je před námi. Máme veškerou podporu, kterou potřebujeme. Je to jen na nás. A jak říká Dave svým mladým svěřencům: „Allow yourself being Great!“

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Daniela Nacházelová | čtvrtek 5.5.2011 17:50 | karma článku: 7,46 | přečteno: 934x
  • Další články autora

Daniela Nacházelová

Ze zákulisí MS ve veslování

Říkáte si, co dělají veslaři v mezičase čekání na závody? Nejdůležitější je odpočinek, regenerace, dobré jídlo, spánek a zábava. K zábavě patří internet, především však sociální sítě Facebook a Twitter, kde si veslaři posílají odkazy, zprávy, pocity ze závodů a nakonec místo akce, kde se všichni sejdeme na závěrečnou párty, abychom uzavřeli letošní veslařskou sezónu. Pro fanoušky veslování jsem připravila stručný průřez webových stránek, Twitterových profilů a Facebook stránek veslařů z anglicky mluvících zemí. Za použití nástroje Google Translator si můžete počíst i vy, kteří neumíte anglicky :) Pěkné počtení.

28.8.2011 v 11:25 | Karma: 8,79 | Přečteno: 1576x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Poslední den před začátkem MS ve veslování

Sobotní podvečer je ve slovinském Bledu vyhrazen slavnostnímu zahájení veslařského MS, které je zároveň hlavním kvalifikačním závodem pro OH v Londýně. Poslední dva dny jsme s Denisou a Davem navykali závodnímu režimu, který nás za pár dní čeká.

27.8.2011 v 9:09 | Karma: 9,96 | Přečteno: 786x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Jsme na Bledu, v dějišti veslařského MS 2011

Dorazily jsme na Bled, ale pro úplnost doplňujeme minulý týden z přípravy na MS. Český tým by měl dorazit až dnes odpoledne, tak v mezičase zařizujeme potřebné věci.

25.8.2011 v 10:09 | Karma: 8,68 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Dva týdny do zahájení MS ve veslování

Přesunuli jsme se na závěrečnou přípravu do Třeboně. Předcházelo tomu dvouhodinové balení v Praze, protože se už nebudeme vracet. Z Třeboně zamíříme přímo na jezero Bled. Balení na tři týdny se stává naším rituálem. Nejdřív jsme byly s Denisou tři týdny v USA, potom pár týdnů v ČR, abychom se přesunuly do Švýcarska na světový pohár, ze kterého jsme na dva týdny odjely i s Davem do Amsterdamu, kde se k nám přidal Larry. Neděle byl pro nás volný den. Přichystaly jsme si lodě (vzaly jsme si jich několik, protože jsme chtěly udělat závěrečné testování a vybrat tu nejrychlejší), prošly si Třeboň, ubytovaly se pod hrází rybníka a nakoupily jídlo na další dny.

21.8.2011 v 17:30 | Karma: 9,06 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Jedeme na Mistrovství světa: konečně potrvrzeno!

Zatímco ostatní týmy nominovaly posádky na MS v následujícím týdnu po Lucernu, český svaz čekal na výsledky z MS do 23 let v Asterdamu. Čtyřka párová mužů dojela druhá, stejně jako mužská osmiveslice. Nikoho to nepřekvapilo a další posádky bohužel zůstaly daleko za medailemi. Proto tedy nominace proběhla až v tomto týdnu. Co to pro nás znamená? Že až doposud jsme s Davem platili náklady na světové poháry a soustředění z mého účtu: ubytování, jídlo, doprava, veslařský materiál...

4.8.2011 v 21:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05,  aktualizováno  20:58

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Loď při smrtelné srážce na Dunaji řídil Čech. Soud mu zakázal opustit bydliště

22. května 2024  20:13,  aktualizováno  20:32

Kapitán výletní lodi, která v sobotu na Dunaji narazila do motorového člunu, je podle MTI Čech...

Ukrajinci u Charkova čelí Specnazu i žoldákům z Afriky. Rusy šlo přitom zničit

22. května 2024  20:31

Ukrajinské síly u Charkova čelí rozmanitým silám. Dopadají na ně klouzavé bomby, jejich pozice...

Novotný se musí omluvit Zemanovi. Za svými výroky si však nadále stojí

22. května 2024

Premium Na starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného se to v posledních dnech valí. Výkonná rada ODS bude...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1134x
Jsme veslařky. Denisa Čvančarová a Daniela Nacházelová. Jsme mladé a chystáme se kvalifikovat na OH 2012 v Londýně. Není to snadná cesta, protože Daniela není zabezpečována žádným sportovním resortem ani svazem. Denisa má příspěvek od Olympu a olympijské stipendium. Příprava je proto hrazena ze soukromých zdrojů nebo díky velkorysým sponzorům. I přesto si myslíme, že můžeme uspět a ukázat tak ostatním, že i bez oficiální podpory, federace a ostatních se můžete dostat až na vrchol. Denisa úspěšně odmatorovala a chystá se na Policejní akademii. Daniela spoluvlastní firmu na trenažéry.

Seznam rubrik