Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Každý den se počítá

V sobotu se v Děčíně jely závody na veslařském trenažéru. S Martinou jsme na pár dní povolily v tréninku a zajely si osobní rekordy. Asi to zní jako klišé, ale bylo to jednoduché. Jaké to je závodit na stroji, který pouze zaznamenává sílu, ale nebere v potaz taktiku, techniku nebo počasí?

Dnes jsem se podívala do našeho celoročního kalendáře, kam jsem před začátkem letošní sezóny zapsala všechna důležitá data závodů. Při detailním pohledu jsem si uvědomila, že Martina systematicky trénuje teprve sedmý týden v řadě. Já jsem začala o několik týdnů dříve pod vedením Larryho Gluckmana v USA. Celkově toho tedy za sebou moc nemáme, ale přesto jsme si zlepšily osobní výkony, které nám svého času stačily k medailím na světových pohárech nebo k titulům mistryní světa do 23 let. Jak je to možné?

Jsme o několik let starší a zkušenější. I když jsme specificky netrénovaly na veslování, pořád jsme se věnovaly sportu. Martina se v mezičase stala instruktorkou jógy, Bosu, Heat programu a já nevím, čeho všeho ještě. Já jsem běžkovala, hrála golf (také může být fyzicky náročný), občas veslovala a hlavně jezdila na kole. Postupně se hodiny v jiných sportech začaly načítat, takže když jsme na podzim začaly, měly jsme již poměrně slušnou výchozí pozici.

Ale zpět k sobotnímu závodu. Martina jela naposledy závody před šesti lety a já před pěti. Proto i naše příprava byla trochu jiná. Čtrnáct dní před závody jsme si zajely kontrolní vzdálenosti, ze kterých jsme odhadly náš potencionální čas na 2000m. O pár dní později jsme přidaly další kontrolní trénink, který nás v našich možnostech utvrdil. Mezitím následoval normální trénink s ohledem na jarní a letní sezónu. Věděly jsme, že na osobní zlepšení máme, teď to jen bylo v nás, abychom "to" prodaly.

V pátek, den před závodem, jsme měly týmový mýtink, který svolal Dave. Měli jsme hodinové sezení na téma jak se připravit na závod, jak se soustředit při závodě, co udělat ihned po závodě atd. Víceméně jsme si v hlavách připravily scénář sobotního dne. Proto bylo vše nakonec lehčí, než jsme si myslely - byly jsme připravené.

Přesto se nic nemění. Nevyhrály jsme mistrovství světa, ani jsme se zatím nekvalifikovaly na olympijské hry. Byl to jen další krok na cestě za naším cílem. Každý den je důležitý a každý den se počítá. Na startovní čáře mají všichni stejné šance na vítězství. Proto jsme zpátky v tréninku na 100%.

 

Daniela

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Daniela Nacházelová | úterý 1.2.2011 22:24 | karma článku: 7,77 | přečteno: 785x
  • Další články autora

Daniela Nacházelová

Ze zákulisí MS ve veslování

Říkáte si, co dělají veslaři v mezičase čekání na závody? Nejdůležitější je odpočinek, regenerace, dobré jídlo, spánek a zábava. K zábavě patří internet, především však sociální sítě Facebook a Twitter, kde si veslaři posílají odkazy, zprávy, pocity ze závodů a nakonec místo akce, kde se všichni sejdeme na závěrečnou párty, abychom uzavřeli letošní veslařskou sezónu. Pro fanoušky veslování jsem připravila stručný průřez webových stránek, Twitterových profilů a Facebook stránek veslařů z anglicky mluvících zemí. Za použití nástroje Google Translator si můžete počíst i vy, kteří neumíte anglicky :) Pěkné počtení.

28.8.2011 v 11:25 | Karma: 8,79 | Přečteno: 1576x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Poslední den před začátkem MS ve veslování

Sobotní podvečer je ve slovinském Bledu vyhrazen slavnostnímu zahájení veslařského MS, které je zároveň hlavním kvalifikačním závodem pro OH v Londýně. Poslední dva dny jsme s Denisou a Davem navykali závodnímu režimu, který nás za pár dní čeká.

27.8.2011 v 9:09 | Karma: 9,96 | Přečteno: 786x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Jsme na Bledu, v dějišti veslařského MS 2011

Dorazily jsme na Bled, ale pro úplnost doplňujeme minulý týden z přípravy na MS. Český tým by měl dorazit až dnes odpoledne, tak v mezičase zařizujeme potřebné věci.

25.8.2011 v 10:09 | Karma: 8,68 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Dva týdny do zahájení MS ve veslování

Přesunuli jsme se na závěrečnou přípravu do Třeboně. Předcházelo tomu dvouhodinové balení v Praze, protože se už nebudeme vracet. Z Třeboně zamíříme přímo na jezero Bled. Balení na tři týdny se stává naším rituálem. Nejdřív jsme byly s Denisou tři týdny v USA, potom pár týdnů v ČR, abychom se přesunuly do Švýcarska na světový pohár, ze kterého jsme na dva týdny odjely i s Davem do Amsterdamu, kde se k nám přidal Larry. Neděle byl pro nás volný den. Přichystaly jsme si lodě (vzaly jsme si jich několik, protože jsme chtěly udělat závěrečné testování a vybrat tu nejrychlejší), prošly si Třeboň, ubytovaly se pod hrází rybníka a nakoupily jídlo na další dny.

21.8.2011 v 17:30 | Karma: 9,06 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Sport

Daniela Nacházelová

Jedeme na Mistrovství světa: konečně potrvrzeno!

Zatímco ostatní týmy nominovaly posádky na MS v následujícím týdnu po Lucernu, český svaz čekal na výsledky z MS do 23 let v Asterdamu. Čtyřka párová mužů dojela druhá, stejně jako mužská osmiveslice. Nikoho to nepřekvapilo a další posádky bohužel zůstaly daleko za medailemi. Proto tedy nominace proběhla až v tomto týdnu. Co to pro nás znamená? Že až doposud jsme s Davem platili náklady na světové poháry a soustředění z mého účtu: ubytování, jídlo, doprava, veslařský materiál...

4.8.2011 v 21:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Okamura přál uzdravení Ficovi a volal po neutralitě Ukrajiny. Hrál mu Ortel

23. května 2024  10:05,  aktualizováno  18:35

Zhruba tisícovku příznivců dokázalo přilákat opoziční hnutí SPD na svůj hlavní mítink před...

OSN schválila den památky obětí genocidy v Srebrenici. Srbové protestovali

23. května 2024  17:58,  aktualizováno  18:07

Valné shromáždění OSN schválilo návrh, aby si svět každý rok připomínal genocidu v bosenské...

Další zádrhel v digitalizaci stavebního řízení. ÚOHS zarazil zakázku

23. května 2024  15:49,  aktualizováno  17:36

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna ve čtvrtek zamítl problematickou...

Alternativu pro Německo vyloučili z europarlamentní frakce, chce se odvolat

23. května 2024  16:13,  aktualizováno  17:08

Europarlamentní skupina Identita a demokracie s okamžitou platností vyloučila Alternativu pro...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1134x
Jsme veslařky. Denisa Čvančarová a Daniela Nacházelová. Jsme mladé a chystáme se kvalifikovat na OH 2012 v Londýně. Není to snadná cesta, protože Daniela není zabezpečována žádným sportovním resortem ani svazem. Denisa má příspěvek od Olympu a olympijské stipendium. Příprava je proto hrazena ze soukromých zdrojů nebo díky velkorysým sponzorům. I přesto si myslíme, že můžeme uspět a ukázat tak ostatním, že i bez oficiální podpory, federace a ostatních se můžete dostat až na vrchol. Denisa úspěšně odmatorovala a chystá se na Policejní akademii. Daniela spoluvlastní firmu na trenažéry.

Seznam rubrik