Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sebevražda brandu v přímém přenosu

Světem českého sportu i bulváru otřásá nově vydaná kniha olympijské medailistky a mistryně světa v biatlonu Gabriely Koukalové. Sportovní hvězda první velikosti v ní velmi otevřeně líčí svůj dosavadní život a rozkrývá věci, které

jsme nejspíš nechtěli znát. Porucha příjmu potravy, bulimie, nepřátelské vztahy v týmu, který svými úspěchy v posledních letech přiměl Čechy, aby si zamilovali dříve okrajový sport, a přikoval je k televizním obrazovkám na spoustu zimních odpolední, který působí jako parta dobře sehraných přátel... Se smutkem pozorujeme, jak se uzavírá jedna úžasná sportovní kariéra, a říkáme si, jestli to Gábině stálo za to. Ale nechci se tu rozepisovat o tom, co rozebrala a ještě bude rozebírat spousta lidí přede mnou i po mně. Mě zaujala ještě jedna věc: jsme svědky sebevraždy brandu v přímém přenosu.

Protože Gábina se za těch pár let svého raketového vzestupu na vrchol stala oslnivou značkou. Krásná mladá žena s dlouhými blond, později zrzavými vlasy, i v nejhorší chumelenici na rozdíl od většiny soupeřek dokonale namalovaná, zdobená nápadnými náušnicemi, s růžovými hůlkami a v růžových botkách, která nechává většinu závodnic daleko za sebou a v cíli pak rozdává oslnivé úsměvy. Milá holka, všemi oblíbená, správně praštěná a roztržitá, se smyslem pro humor, tak bezelstná a bezprostřední, že si ji prostě musíte zamilovat. Nesmírně nadaná sportovkyně a rváčka, která touží po dalších vítězstvích a má velkou šanci natrvalo se zapsat do dějin světového sportu. 

Můžete si přát něco lepšího? To je přece značka snů. Podle marketingových odborníků její cena přesáhla deset milionů korun. Sponzoři si u ní podávali kliku, mohli se přetrhnout, aby se stala tváří právě jejich zboží. Její popularita zvýšila příliv investic do celého sportovního odvětví. I přes její současné zdravotní problémy, i kdyby už nikdy nenastoupila do závodu, měla pozici, která jí otvírala dveře k nejrůznějším pracovním i společenským možnostem a která jí zaručovala pohodlný život na výsluní po dlouhá léta.

A přesto se toho rozhodla vzdát. Je to tak nepochopitelné. Je to tak nepochopitelné? Vaše značka je představa o vás v mysli druhých lidí. Která se vůbec nemusí shodovat s tím, jací opravdu jste. Společnosti i osobnosti v popředí zájmu veřejnosti svou značku soustavně budují a úzkostlivě dbají o to, aby nepoškodili její pověst. Gábina Koukalová udělala přesný opak. Shodila svou značku z piedestalu, a ta spadla s velkým rachotem. A Gábina tvrdí, že se jí ulevilo. Nejspíš už nechtěla být tou rozesmátou milou holkou, která sbírá medaile jako houby v lese a které každý závidí její úspěch. Která je obklopená luxusem a vede tak báječný život, že na nějaké trápení nemá vůbec nárok. Nejspíš už nechtěla být národním pokladem, který si všichni přivlastnili, tou naší „zlatou Gabčou“. Chtěla být sama sebou, i s těmi bolestmi, zmatky a pokřivenými vztahy. 

Nevím, co bude dál. Možná si vybuduje jinou značku. Stane se jiným brandem, který bude třeba víc odpovídat její skutečné povaze. Když využije svou popularitu, jež je i přes povážlivé trhliny stále obrovská, může dokázat spoustu věcí třeba na poli charity, kde poslední dobou začíná působit. Její důvěryhodnost určitě utrpěla a spousta sponzorů jí nejspíš ukáže záda, ale upřímnost její zpovědi a síla příběhu zřejmě přilákají jiné. Možná se Gábina přetaví v celebritu typu Angeliny Jolie (českého rozměru ovšem) a stane se krásnou ambasadorkou nějaké bohulibé iniciativy. Anebo zůstane značkou jen pro své okolí. Bude manželkou, maminkou, najde si práci a její brand už nebude mít hodnotu v milionech, ale jeho opravdovost pro ni bude k nezaplacení.

Já osobně jsem jí vděčná za všechny ty chvilky u televize, kdy jsem se zatajeným dechem a slzami na krajíčku sledovala, jak padají terče jeden za druhým, a mohla se pak radovat z jejích vítězství. A ze srdce jí přeju, ať se jí v životě daří a ať nemusí litovat toho kotrmelce, který předvedla.

Její příběh může být inspirací k zamyšlení: co moje značka? Jaká je představa o mně v mysli druhých lidí? Odpovídá realitě, jak já ji vnímám, nebo je s ní v rozporu? A co můžu udělat pro to, aby byla autentická? 

Autor: Markéta Demlová | středa 18.4.2018 13:14 | karma článku: 42,89 | přečteno: 15269x
  • Další články autora

Markéta Demlová

K čemu jsou holky na světě?

V posledních dnech internet zvířila prudká debata nad básničkou Jiřího Žáčka, kterou děti čtou v čítankách. Podle ní jsou holky na světě proto, aby z nich byly maminky láskyplně pečující o děti.

17.1.2017 v 7:42 | Karma: 48,82 | Přečteno: 23259x | Diskuse| Ona

Markéta Demlová

Živé květy

Když teď potkávám v obchodech děti, které trochu bezradně, ale s jiskrou v oku shánějí dárky, vzpomínám, jak jsem sama kdysi postávala v Prioru a v ruce žmoulala pár desetikorun, za které jsem svým milým chtěla koupit celý svět.

17.12.2015 v 10:05 | Karma: 30,13 | Přečteno: 1625x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Nejste fašouni, jen máte strach. Tím ale islamistům hrajete do noty

Už dlouho s obavami sledujete, jak se do Evropy valí tisíce uprchlíků denně. Nic o nich nevíte, až na to, že jich je moc a že vyznávají islám. Náboženství, které se v posledních letech zmiňuje téměř při každém teroristickém útoku.

20.11.2015 v 8:30 | Karma: 28,24 | Přečteno: 3780x | Diskuse| Politika

Markéta Demlová

Anežko Česká, oroduj

Princezno Anežko, dcero prvního českého krále, když tě před 26 lety Jan Pavel II. prohlásil v Římě za svatou, byla to velká chvíle. Říkalo se, že až budeš svatořečena, bude národu dobře. Pár dnů nato se opravdu začaly dít věci.

17.11.2015 v 11:30 | Karma: 19,31 | Přečteno: 634x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Třicet stříbrných a jiné podružnosti

Milí maturanti, internetem jdou nářky, jak byly letošní maturitní písemky z češtiny náročné. Po letech, kdy jste se v potu tváře lopotili ve školních lavicích, vás čekal křest ohněm. Test však připomínal vraždění neviňátek.

12.5.2015 v 16:01 | Karma: 30,81 | Přečteno: 1704x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:45

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:41

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7773x
Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Seznam rubrik