Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Není žádné "my" a "oni"

Události kolem zadržení Davida Ratha se sedmimilionovým úplatkem rozčeřily hladinu už tak vzedmutých vod nespokojenosti občanů s politickou kulturou v našem státě. V internetových diskusích a na sociálních sítích dávají lidé hromadně najevo své znechucení, hemží se to tam hláškami o zlodějích, sviních, na které se vaří někde voda, hajzlech a tak dále, doplňte si každý sám. Objevují se nejrůznější více či méně proveditelné návody, jak se všudypřítomnou korupcí zatočit (ten, s kterým dnes vyrukoval pan Okamura, je obzvlášť dobrý). Ve společnosti sílí pocit, že "my, prostí lidé, kteří žijeme jen z vlastní práce" (jak říká pan Okamura), doplácíme na lumpárny a špinavosti "těch nahoře", kteří jen kradou, korumpují a podvádí.

Nadávat na vrchnost jsme uměli vždycky dobře. Stejně tak hledat kořeny problémů všude jinde, jen ne u sebe. Je to takové jednoduché, každý to zvládne. Upustit ventil nahromaděné zlosti, distancovat se od toho, co se děje, a utvrdit se v pocitu, že víc s tím dělat nemůžu, protože kdo z nás půjde jako Don Quijote bojovat s větrnými mlýny? Lidé typu Jana Krause, Zuzany Bubílkové či Barbory Tachecí pochopili, že se na tom dá i docela dobře vydělat, a z nadávání na všechno a na všechny si udělali přímo živnost.

Jenže dělení na "my" a "oni" neplatí. Politikem ani vysokým úředníkem se nikdo nerodí. Není pravda, že usednutím do poslanecké lavice se z "prostého člověka" stává korytář. Neplatí, že od určitého postu (a od kterého vlastně - radního, starosty, hejtmana?) se z obyčejného úředníka stává zkorumpovaný přidělovač veřejných zakázek. Vyhrané volby nebo postup do vysoké funkce nezmění slušného člověka ve lháře, podvodníka a zloděje. Vrcholná politika není bahniště o nic větší než obecní rada v Horní Dolní. Nejsme "my" obyčejní, prostí, pracovití, slušní, bezmocní, co musí držet hubu a krok, a "oni" všehoschopní, nenažraní, líní, lstiví a mocní, kterým všechno projde.

Masarykovo heslo "nebát se a nekrást" je krutou zkratkou slabých stránek české národní povahy. Mnozí si ho po švejkovsku překroutili na "nebát se si nakrást" a není to zase tak dávno, kdy jsme tu měli režim, který se uvedl nejmohutnější rozkrádačkou v dějinách našeho státu. Pocit, že "kdo nekrade, okrádá rodinu", prostoupil celou společností a nikomu nepřišlo divné, že zmizí všechno, co není napevno přišroubované nebo aspoň přibité. Nedávno jsem viděla jeden díl seriálu Vyprávěj, kde maminka s typicky nesmělým úsměvem Veroniky Freimanové ukradla stěrače z cizího Favorita, protože ten jejich o ně právě přišel a protože jí stejně přišly takové povědomé, takže nejspíš byly jejich.

Rozdíl mezi ukradenými stěrači a sedmičkou Davida Ratha je jenom vnějškový. Podstata zůstává stejná. Obyčejní lidé vezmou, co jim nepatří, protože k tomu mají příležitost. Žiju ve městě, které má ideální podmínky pro to, aby se tu jezdilo na kole. Nenajdete rodinu, které by kolo neukradli, já těch odcizených v okruhu svých nejbližších napočítám nejmíň šest. Existuje tu jakýsi "koloběh kol", v bazaru koupíte kolo, které ukradli vašemu sousedovi. Komu z vás někdy v životě neukradli peněženku, kabelku, měděné okapy, auto? Za krádežemi nestojí vždy jen organizované bandy kriminálníků. Stačí příležitost a pocit, že mě nikdo nevidí, že mi to projde.

Socialismus nás naučil, že i sebemenší moc (třeba rozhodnout, komu prodám svíčkovou, a komu jenom flaksu, kdo půjde do ordinace dřív nebo komu zavolám, že přišly pračky) má směnnou hodnotu a dá se s ní kšeftovat. Vytěžit pro sebe z dané situace maximum je základním rysem lidské povahy. A je jedno, jestli se to děje na stavebním úřadě malé obce, nebo na ministerstvu. Je jedno, jestli mi kápne jenom lahvinka, nebo krabice na lahvinky s mnoha miliony. Podstata zůstává stejná.

Chceme, aby politici byli poctiví. Ale poctivost je taky relativní pojem. Když najdete na ulici peněženku, odnesete ji na policii? Když vám prodavačka vrátí na tisícikorunu místo na pětistovku, upozorníte ji na to? Pokud ne, je to stejné, jako když vám za nehty zůstanou miliony ze zfalšovaných zakázek. Rozdíl je jenom v měřítku.

Vrcholná politika není rezervace, kam by měla přístup jen úzká kasta vyvolených. Do politiky přicházejí lidé zdola. Vybírají si okruhy spolupracovníků, podřízených, rozhodují, s kým budou jednat, s kým ne. To je stejné v parlamentu jako na obecním úřadě v Čančuličkách. A můžeme ve volbách kroužkovat jako diví a volit nejrůznější uskupení v naději, že teď už to konečně bude jiné, dokud se u nás budou krást stěrače, budeme mít pořád na koho nadávat.

 

Autor: Markéta Demlová | úterý 5.6.2012 17:30 | karma článku: 22,97 | přečteno: 1128x
  • Další články autora

Markéta Demlová

Nečekám spasitele

Končíme poslední etapu třetí přímé volby prezidenta v této zemi. Po Zemanových kampaních, o nichž jsme si mysleli, že nic hnusnějšího už přijít nemůže, jsme viděli ještě hlubší dno, které vyvrcholilo ohavnou ruskou provokací.

27.1.2023 v 12:08 | Karma: 25,12 | Přečteno: 631x | Diskuse| Politika

Markéta Demlová

Budu pejskař. Pejskař?!

Milá sestro, jak víš, nikdy jsem nechtěla psa. V dětství jsem přijala názor rodičů, že do panelákového bytu pes nepatří, a na rozdíl od tebe jsem nikdy po pejskovi netoužila natolik,

26.2.2021 v 9:20 | Karma: 23,62 | Přečteno: 871x | Diskuse| Osobní

Markéta Demlová

Krize jako šance

Na Silvestra jsme si přáli, aby nám rok s hezkými dvěma dvacítkami v letopočtu přinesl jen to dobré, teď se nejspíš všichni modlíme, aby už byl konečně za námi. Rok 2020 si na nás přichystal pandemii covid-19, kterou jsme nečekali

28.10.2020 v 13:13 | Karma: 13,04 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Běhejme bezpečně

Kamarádi běžci, obracím se v prvé řadě na vás, v druhé na všechny, kdo v dnešních dnech vyrážejí do přírody.

18.3.2020 v 11:19 | Karma: 11,98 | Přečteno: 341x | Diskuse| Sport

Markéta Demlová

Jak pracovat z domu, když nejste freelancer

Koronavirová epidemie zavírá podniky a nutí některé firmy, aby své zaměstnance poslaly pracovat z domu. Těm, kteří si s nastalou situací neví rady, přináším pár doporučení, ověřených dvacetiletou praxí překladatelky na volné noze.

17.3.2020 v 15:10 | Karma: 11,31 | Přečteno: 234x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7773x
Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Seznam rubrik