Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nekamenujme bydlenky!

Poslední dobou se na netu rozhořela vášnivá diskuse ohledně uživatelek Mimibazaru, jejich pitoreskních zálib a prapodivného (rozuměj příšerného) vkusu, pokud jde o bydlení, vaření atd. Na jedné straně barikády se sešli zapřísáhlí obhájci vkusu a vytříbenosti, kteří křičí, že budoucí generace bude v tomto ohledu totálně zdeformovaná, a "kečup" nebo "tatarka" je pro ně málem sprosté slovo, na druhé straně se ozývají hlasy, že tyto hrdinné matky rodí a vychovávají příští daňové poplatníky, kteří nám všem budou platit důchody, a tudíž by jim všichni měli být vděční a dát jim pokoj.

Mezi tím stojí zmatené bydlenky, které vlastně moc nechápou, proč se taková bitva strhla, některé dokonce své profily na MMB se smutkem opouštějí a zakládají vlastní blogy, kde budou ušetřeny (často opravdu nevybíravých) útoků a posměšků.

Podobných serverů je na netu samozřejmě víc, ale Mimibazar je největší a má nejširší záběr, takže je jaksi po ruce a první na ráně. Původně měl sloužit za účelem přeprodeje oblečení, z kterého děti už vyrostly, ale postupně se proměnil v prodejní a aukční portál, kolem kterého se vytvořila početná komunita.

Tato komunita hovoří vlastním jazykem, má vlastní vyjadřovací prostředky (smajlíky :-)) a její členky se "mezi svými" cítí jako ryby ve vodě, tudíž se ochotně dělí o vše, od receptů na buchtu přes odložené botičky po dětech až po ukázky vlastní rukodělné činnosti.

Každý, kdo na MMB zabrousí poprvé, musí po chvíli nabýt dojmu, že narazil na spolčení pipin, kterým vinou mateřské totálně změknul mozek. Ten jazyk je opravdu strašný. Samé zdrobněliny, stupidní zkomoleniny (kdo přišel jako první se slovem "manža", by měl za trest tisíckrát napsat větu "Nemám do svého krásného rodného jazyka zavádět zhovadilosti"), pravopisné chyby ("hlavně abi se lýbil")... Tady by byl nejspíš prostor pro sociologickou (a lingvistickou) studii, a musím říct, že tenhle aspekt MMB a podobných serverů je pro mě nejobtížněji stravitelný.

Recepty jsou pro uživatelky oblíbeným zdrojem inspirace i možností, jak se pochlubit vlastním kuchařským uměním. Většinou jde o dobré recepty na dobrá jídla s použitím dobrých surovin. Často zde narazíte na rodinné stříbro v podobě receptů na polozapomenutá jídla, která jste kdysi jídali u babičky, a taková potahovací hmota na dort od Ariell je mnohem chutnější než přeslazený značkový fondán Wilton. Ano, je tam i fůra návodů na klohnění blafů, které mají v názvu slovo "mňamka", "óóóbr mňamka", "dobroučký" a podobně, ale můžeme se divit, když matky těchto kuchařinek byly za socialismu nuceny vařit z toho, co Pramen dal? Mám doma maminčinu Mezinárodní kuchařku z 80. let, kde jsou u všech receptů praktické rady, čím nahradit portské, koňak, olivy, parmezán... (Tesavelou, tuzemákem, kyselými okurkami, eidamem). Podravka se jako vzácné koření nevozila z Orientu, ale z Jugoslávie, a Maggi prostě bylo králem kuchyně. Hospodyňky se naučily nahradit všechno vším a ještě v devadesátých letech u nás za kuchařku platila Jiřina Bohdalová, ale Michelin byl jenom název pneumatik.

A tvořeníčko? Jsme národ kutilů a pořady, kde Přemek Podlaha ukazuje, kterak z prohazovačky štěrku udělat šikovnou záložku do knihy, u nás mají už desetiletí velkou sledovanost. Jako děti jsme každý rok povinně absolvovali soutěže tvořivosti, a zatímco já jsem s vypětím sil vyšila bodlák na ubrousek o rozměrech 20x20 cm, moje spolužačka, která propadala ze čtyř předmětů, se pochlubila pěti svetry úžasných vzorů a barev. V sešněrované době prázdných obchodů byl vrcholem přepychu jakýkoli kýč dovezený ze Západu, a ať hodí první kamenem, kdo neměl doma nástěnnou dekoraci z chemlonu, obrázek z kolíčků na prádlo nebo Rumcajse z černého ohýbaného kovu. My měli prostírání vyrobené z všemožných papírových etiket od nápojů, marmelád a bůhvíčeho ještě, zatavené v plastu a olemované stříbrnou stužkou - a jaká to byla nádhera! ;-)

Nebudu se vyjadřovat k tak specifickým jevům, jako jsou salámisti, dorty ve tvaru druhotných pohlavních znaků a podobné žertovné (?) výtvory. Míra vkusu je každému dána výchovou a proti gustu... Kdo má chuť se zasmát, tomu doporučuji stránku dortů, které se opravdu nepovedly - uvidíte, že to, co najdete na MMB, je ještě slabý odvar.

Mimibazar je zkrátka komunita, kde je určité skupině lidí dobře. Vyznavači Kierkegaarda, molekulární kuchyně či minimalistického designu si tu na své nejspíš nepřijdou, ale těm jsou určena jiná fóra. Takže prosím, nekamenujme bydlenky. Ony jsou se svým světem spokojené. Z jejich mimísků nejspíš nevyrostou deprivanti s podlomeným zdravím, manžové si možná opravdu počvachtají na knedlíku s gothajem obaleném v trojobalu a až přijdete na návštěvu někam, kde vás nade dveřmi přivítá nápis "Home sweet home" a knihy budou obalené vytrhanými listy z barokního kancionálu, zkuste se shovívavě usmát.

Vždyť jsou na světě horší věci.

 

 

Autor: Markéta Demlová | středa 19.10.2011 17:08 | karma článku: 34,69 | přečteno: 9421x
  • Další články autora

Markéta Demlová

Křupan jsem a křupan budu

Že současný český prezident nemá vychování, na to už jsme si zvykli. Že pro sprosté slovo nejde daleko, to taky víme. Že se nezdráhá urážet své odpůrce ať už vlastními ústy, nebo prostřednictvím svého mluvčí,

25.6.2017 v 14:46 | Karma: 35,56 | Přečteno: 2004x | Diskuse| Politika

Markéta Demlová

K čemu jsou holky na světě?

V posledních dnech internet zvířila prudká debata nad básničkou Jiřího Žáčka, kterou děti čtou v čítankách. Podle ní jsou holky na světě proto, aby z nich byly maminky láskyplně pečující o děti.

17.1.2017 v 7:42 | Karma: 48,82 | Přečteno: 23259x | Diskuse| Ona

Markéta Demlová

Živé květy

Když teď potkávám v obchodech děti, které trochu bezradně, ale s jiskrou v oku shánějí dárky, vzpomínám, jak jsem sama kdysi postávala v Prioru a v ruce žmoulala pár desetikorun, za které jsem svým milým chtěla koupit celý svět.

17.12.2015 v 10:05 | Karma: 30,13 | Přečteno: 1625x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Nejste fašouni, jen máte strach. Tím ale islamistům hrajete do noty

Už dlouho s obavami sledujete, jak se do Evropy valí tisíce uprchlíků denně. Nic o nich nevíte, až na to, že jich je moc a že vyznávají islám. Náboženství, které se v posledních letech zmiňuje téměř při každém teroristickém útoku.

20.11.2015 v 8:30 | Karma: 28,24 | Přečteno: 3780x | Diskuse| Politika

Markéta Demlová

Anežko Česká, oroduj

Princezno Anežko, dcero prvního českého krále, když tě před 26 lety Jan Pavel II. prohlásil v Římě za svatou, byla to velká chvíle. Říkalo se, že až budeš svatořečena, bude národu dobře. Pár dnů nato se opravdu začaly dít věci.

17.11.2015 v 11:30 | Karma: 19,31 | Přečteno: 634x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

Auto vyjelo ze silnice a srazilo tři chodce. Žena zemřela, dvě děti jsou zraněné

2. května 2024  16:40

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

D35 u Litovle blokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  16:36

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikovala více než sedm hodin nehoda...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  16:34

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7773x
Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Seznam rubrik