Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milý synu, kde Dni studentstva ti přeju...

Milý synu, když se před dvaadvaceti lety hroutil ten hnusný režim, bylo mi tolik, jako je dneska tobě. Nikdy na tu dobu nezapomenu. Tehdy z lidí spadla obrovská tíha, a euforie, kterou jsme tehdy zažívali, se nedá převyprávět.

Měla jsem štěstí, že to "prasklo", když jsem končila střední školu. Čekala mě maturita a přijímačky. Byla jsem ještě mladá, ještě jsem nemusela volit mezi poklidnou existencí a svědomím, ještě jsem nemusela přistupovat na kompromisy s neúprosnou státní mocí, ještě jsem měla čistý štít.

Jedna známá po revoluci hrdě prohlásila, že její rodina vždycky stála na té správné straně. Přitom i ona chodila k volbám, i ona volila komunistickou vládu, i ona držela pusu a krok. Její manžel se přihlásil do Večerní univerzity marxismu-leninismu, aby si udržel vedoucí místo v práci. Byly to drobné ústupky, které dělala naprostá většina lidí - aby se měli lépe, aby děti mohly studovat, aby jim vrchnost dala pokoj... Ale i díky těmhle ústupkům se ten režim udržel dlouhých čtyřicet let.

Vzepřít se mu uměl málokdo, a vždycky za cenu nemalých obětí. Spolu s ním byla většinou postižena i jeho rodina, přátelé, blízcí... Velká část veřejnosti dnes na bývalé disidenty kouká skrz prsty a dává jim všelijaké posměšné nálepky. Ono je to totiž jednodušší, než se jim dívat do očí a přiznat si, že v porovnání s nimi nemám čisté svědomí. Ale ti lidé zaslouží úctu, jejich odvaha a smysl pro čest by měly být každému příkladem.

Dnes je Mezinárodní den studentstva. Taky je to Den boje za svobodu a demokracii. Kdykoli se v téhle zemi něco semlelo, studenti u toho byli první. Ať to bylo před dvaadvaceti lety, v osmašedesátém, v devětatřicátém, v roce 1848 i hlouběji v minulosti...

Máš ohromné štěstí, že žiješ právě v této době. I když na ni spousta lidí nadává, nenech se otrávit. Můžeš si svobodně myslet, říkat i psát, co chceš. Můžeš diskutovat s učiteli a klidně s nimi nesouhlasit, aniž by ses bál, že si tím uzavřeš cestu k dalšímu studiu. Nemusíš si dávat pozor na to, s kým a o čem mluvíš, nemusíš skrývat svoje přesvědčení, za tvoje názory tě nikdo neklepne přes prsty. Tvoje generace nemusí na barikády ani do ulic, protože problémy, které řeší dnešní společnost, jsou nicotné v porovnání s těmi, které byly důvodem pro to, aby byl 17. listopad vyhlášen státním svátkem.

Přeju ti, aby dar svobody, který je pro tvou generaci samozřejmostí, tou samozřejmostí navždycky zůstal. Aby kompromisy, které uděláš, nikdy nemusely jít proti tvému svědomí. Aby se vaše generace nenechala odradit rozčarovaností otců a zahořklostí dědů a poučila se z jejich chyb. Aby zúročila to, že může svobodně dýchat, studovat, cestovat, vymýšlet, podnikat... ve světě, který je i přes obrovské problémy a bolesti relativně pokojný. Aby už v tomto datu nikdo a nikdy studenty nemlátil, ani do nich nestřílel.

Autor: Markéta Demlová | čtvrtek 17.11.2011 13:10 | karma článku: 20,62 | přečteno: 1353x
  • Další články autora

Markéta Demlová

Třicet stříbrných a jiné podružnosti

Milí maturanti, internetem jdou nářky, jak byly letošní maturitní písemky z češtiny náročné. Po letech, kdy jste se v potu tváře lopotili ve školních lavicích, vás čekal křest ohněm. Test však připomínal vraždění neviňátek.

12.5.2015 v 16:01 | Karma: 30,81 | Přečteno: 1704x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Tatínek superman a maminka... prostě maminka

"Co děláš, mami?" zeptal se mě nejmladší synek, když viděl, jak stojím na stoličce a rozebírám světlo nad zrcadlem v koupelně. "Spravuješ žárovku? Nevzpomínám si, že bych tě někdy viděl něco spravovat. To spíš taťku, ten to umí, ale tebe ne."

14.4.2015 v 13:09 | Karma: 45,11 | Přečteno: 18100x | Diskuse| Ona

Markéta Demlová

Bohatého Ježíška

Tak jsme se zase dočkali. Nejšťastnější den v roce. Zábava, tanec a zpěv, ejaja, hopsasa, řekl by Ijáček. A dárky. A dobré jídlo. Cukroví. Stromeček. Svíčky. Týdny jsme sháněli, chystali, připravovali, vařili a pekli, aby ten dnešní den byl štědrý po všech stránkách. Ale opravdu po všech?

24.12.2014 v 15:20 | Karma: 15,09 | Přečteno: 874x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Volební bizár ukazuje na bezradnost české politiky

Zítra začínají komunální volby, někde se volí i do Senátu. Kampaň, která k tomu probíhá, je snad nejubožejší, jakou jsme dosud viděli. Jako by padla všechna tabu, už se může vše. Slovník čtvrté cenové, zadnice vystrčené na voliče, útoky na první signální. Jakou vážnost bude mít senátorka, která se v uniformě sexuální pracovnice válí na ulicích a slibuje sex? Jeden neví, jestli se smát, nebo plakat. Prostě kríze.

9.10.2014 v 12:00 | Karma: 31,26 | Přečteno: 3375x | Diskuse| Politika

Markéta Demlová

Běhám. S tyčkami.

Na svých výbězích do přírody moc lidí nepotkávám, jen tu a tam pejskaře (moc děkuji všem ohleduplným, kteří si psa přivolají k noze a počkají, dokud nepřeběhnu, nerada bych se vracela z běhu s otiskem chrupu rozverného vlkodava na lýtku). Nedávno jsem ovšem narazila na dědečka s chlapečkem na procházce. "Dědo, proč má ta paní ty tyčky?" zeptal se kluk. A než děda stihl zareagovat, odpověděl si sám: "Asi už nemůže. Asi ji bolej' nohy."

3.10.2014 v 8:00 | Karma: 14,70 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7773x
Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Seznam rubrik