Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Biskup Malý radí a iDnes lže

Jako před každými volbami, i tentokrát visí novináři na rtech církevním představitelům, aby zjistili, jak se vyjadřují k volbám, a mohli je nařknout z manipulování svých hloupých oveček. A tak tu máme další "kauzu", jejímž nedobrovolným původcem je biskup Václav Malý.

Když si soudný člověk srovná včerejší článek iDnes s dokumentem rady Iustitia et pax (mimochodem, o erudici redaktorky svědčí, že úvodní velké I zaměnila za malé l, ale protože tušila, že název by měl začínat velkým písmenem, vyšlo jí z toho Lustitia - no možná šlo o překlep, ale od toho jsou zase spellcheckery, a ty by redaktor měl umět používat taky), dojde k závěru, že si autorka zmíněného článku přizpůsobuje realitu své interpretaci. A protože zmíněný článek má být zpráva, a ne komentář, je přinejmenším zarážející, jak diletantsky autorka pracuje s informacemi.

Už název článku: "Biskup Malý radí křesťanům: nevolte velké strany" je obyčejná lež. V Malého dokumentu o tom není ani slovo. V tom dokumentu totiž vůbec není napsáno, koho mají křesťané volit - tedy konktrétně kterou politickou stranu ano, a kterou ne. Velkým stranám je věnován pouhý jeden odstavec dokumentu. Poukazuje se v něm na to, že strany před volbami slibují hory doly, ale své sliby mohou začít plnit až po volbách, je tedy na místě obezřetnost při posuzování volebních programů. Poukazuje se na to, s čím si láme hlavu každý zodpovědný volič - jak rozlišit, co jsou předvolební sliby, a co reálné cíle, které se strana opravdu bude snažit naplňovat.

Stejně tak není pravda, že z textu vyplývá, že dobrou alternativou jsou malé strany. V dokumentu doslova stojí: "Dá se předpokládat, že víc než jindy bude pozornost voličů zaměřena na menší politické strany. Pozorný volič možná nalezne odpovědnou dlouhodobou vizi i v programu jiných stran." Paní redaktorka to ovšem vidí jinak: "Biskupové dříve asi půl milionu praktikujících katolíků nepřímo doporučovali volit křesťanskou demokracii, nyní se Malý uchyluje spíše k úsporným variantám, které nabízejí strany Věci veřejné nebo TOP 09." Dezinterpretace, podsouvání, nic jiného v tom nevidím.

Není pravda, že biskup Malý "výslovně varuje před populismem ČSSD." Pan biskup poukazuje na to, že strany podceňují voliče, jejich schopnost vytvořit si vlastní názor o stavu politické a ekonomické situace v zemi. Apeluje na věřící, aby volili s rozmyslem, s ohledem na budoucnost, která je delší než ty čtyři roky, na které budoucí poslanci získávají mandát. Zkrátka vyjadřuje názor, s kterým se musí ztotožnit každý člověk bez ohledu na náboženské přesvědčení: rozhodovat o budoucnosti se má s rozumem a zodpovědností, vycházet se má z reálné situace, ne z planých slibů.

Média vytvářejí obraz o současném světě. Přinášejí zprávy z různých zdrojů, ke kterým z titulu své práce mají přístup. Zprávy mají být založeny na faktech, ne na názorech jejich autorů. Ke sdělování názorů slouží komentáře. Pokud novinář tyto dvě základní kategorie neumí odlišit, nemá v "nejdůvěryhodnějším zpravodajském portálu na českém internetu" co dělat. Uměle vyráběné kauzy, slova vytržená z kontextu už napáchala mnoho škody, zlomila vaz nejednomu politikovi a veřejnému činiteli - naposledy na svou neomalenost dojel Mirek Topolánek. Jako člověka schopného vytvářet si vlastní názor mě uráží, když mi někdo realitu "předžvýkává", místo aby mě o ní pravdivě informoval.

A na závěr poznámka: dovedu si představit, jak by vypadala diskuse pod tímto článkem, a proto ji neotevřu. Kdo chcete opravdu vyjádřit svůj názor, napište mi vzkaz.

 

Autor: Markéta Demlová | středa 28.4.2010 12:27 | karma článku: 34,66 | přečteno: 2489x
  • Další články autora

Markéta Demlová

Nečekám spasitele

Končíme poslední etapu třetí přímé volby prezidenta v této zemi. Po Zemanových kampaních, o nichž jsme si mysleli, že nic hnusnějšího už přijít nemůže, jsme viděli ještě hlubší dno, které vyvrcholilo ohavnou ruskou provokací.

27.1.2023 v 12:08 | Karma: 25,12 | Přečteno: 631x | Diskuse| Politika

Markéta Demlová

Budu pejskař. Pejskař?!

Milá sestro, jak víš, nikdy jsem nechtěla psa. V dětství jsem přijala názor rodičů, že do panelákového bytu pes nepatří, a na rozdíl od tebe jsem nikdy po pejskovi netoužila natolik,

26.2.2021 v 9:20 | Karma: 23,62 | Přečteno: 871x | Diskuse| Osobní

Markéta Demlová

Krize jako šance

Na Silvestra jsme si přáli, aby nám rok s hezkými dvěma dvacítkami v letopočtu přinesl jen to dobré, teď se nejspíš všichni modlíme, aby už byl konečně za námi. Rok 2020 si na nás přichystal pandemii covid-19, kterou jsme nečekali

28.10.2020 v 13:13 | Karma: 13,04 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Běhejme bezpečně

Kamarádi běžci, obracím se v prvé řadě na vás, v druhé na všechny, kdo v dnešních dnech vyrážejí do přírody.

18.3.2020 v 11:19 | Karma: 11,98 | Přečteno: 341x | Diskuse| Sport

Markéta Demlová

Jak pracovat z domu, když nejste freelancer

Koronavirová epidemie zavírá podniky a nutí některé firmy, aby své zaměstnance poslaly pracovat z domu. Těm, kteří si s nastalou situací neví rady, přináším pár doporučení, ověřených dvacetiletou praxí překladatelky na volné noze.

17.3.2020 v 15:10 | Karma: 11,31 | Přečteno: 234x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7773x
Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Seznam rubrik