Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Běhejme bezpečně

Kamarádi běžci, obracím se v prvé řadě na vás, v druhé na všechny, kdo v dnešních dnech vyrážejí do přírody.

Často chodíme běhat na místa, kde nikdo nebývá, kde potkáme maximálně nějakého sportovněji založeného pejskaře. Aspoň já to tak mám, taky proto, že chodím běhat brzy ráno. Ale teď je situace jiná. Spousta z nás nechodí do práce, zůstává doma, a tak naše běžecké stezky zaplňují i lidé, kteří jinak chodí do posilovny nebo běhají až večer po návratu ze zaměstnání. Já běžně potkám maximálně dva lidi, dnes jsem jich napočítala patnáct. Nikdo z nich neměl zakrytá ústa a nos.

A tak vás prosím: chraňme sebe i lidi kolem i při bězích a procházkách v přírodě, kde jsme dříve byli sami. Vyhýbat se někomu na úzké lesní cestičce znamená dostat se s ním do poměrně těsného kontaktu. Řešení je přitom velmi jednoduché: noste nákrčník. Nemusíte ho mít celou dobu, stačí ho nasadit ve chvíli, kdy vidíte, že se k vám někdo blíží. Nasazuje se snadněji než rouška a funguje prakticky stejně. Ano, je v něm teplo a mít ho při běhu celou dobu kolem krku není úplně příjemné, ale dá se to vydržet. Prosím, buďme k sobě ohleduplní. Jestli se vládě podaří zajistit roušky pro všechny (a na to téma teď nechci polemizovat), bude jejich nošení stejně povinné. Pojďme ten krok udělat už teď. Chraňme se navzájem.

A ještě jeden postřeh: skupinky dětí venku. Normálně si všichni stěžujeme, jak děti pořád sedí u počítače a jak je těžké dostat je ven. A že my jsme vždycky jen hodili aktovku do kouta a až do večera lítali venku. Je super, když děti chodí ven. Ale teď vážně není vhodná doba. Mám tři syny a vím, jak je těžké udržet doma kluka, když je nemocný, natož když je zdravý a nudí se. Ale teď děti ven neposílejte. Jednak nevíte, jakým způsobem dodržují karanténu rodiny kamarádů vašich dětí, jednak jsou děti výbornými přenašeči nákazy, aniž by měly nějaké příznaky. Pak mohou nakazit vás a vy zase své rodiče, až jim třeba povezete nákup, a zjistíte to až ve chvíli, kdy už bude malér na světě.

Prosím, pojďme to vydržet. Věřím, že to dáme. Ze všech stran slýcháme zprávy, jak jsme k sobě solidární, jak lidé nabízejí pomoc s šitím roušek, roznášením jídla apod. To je skvělé. Přes všechny stížnosti na naši „národní povahu“ my Češi umíme zabrat, když je potřeba, a máme srdce na pravém místě. Pojďme být důslední i v maličkostech. Děkuju.

Autor: Markéta Demlová | středa 18.3.2020 11:19 | karma článku: 11,98 | přečteno: 341x
  • Další články autora

Markéta Demlová

Tatínek superman a maminka... prostě maminka

"Co děláš, mami?" zeptal se mě nejmladší synek, když viděl, jak stojím na stoličce a rozebírám světlo nad zrcadlem v koupelně. "Spravuješ žárovku? Nevzpomínám si, že bych tě někdy viděl něco spravovat. To spíš taťku, ten to umí, ale tebe ne."

14.4.2015 v 13:09 | Karma: 45,11 | Přečteno: 18100x | Diskuse| Ona

Markéta Demlová

Bohatého Ježíška

Tak jsme se zase dočkali. Nejšťastnější den v roce. Zábava, tanec a zpěv, ejaja, hopsasa, řekl by Ijáček. A dárky. A dobré jídlo. Cukroví. Stromeček. Svíčky. Týdny jsme sháněli, chystali, připravovali, vařili a pekli, aby ten dnešní den byl štědrý po všech stránkách. Ale opravdu po všech?

24.12.2014 v 15:20 | Karma: 15,09 | Přečteno: 874x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Volební bizár ukazuje na bezradnost české politiky

Zítra začínají komunální volby, někde se volí i do Senátu. Kampaň, která k tomu probíhá, je snad nejubožejší, jakou jsme dosud viděli. Jako by padla všechna tabu, už se může vše. Slovník čtvrté cenové, zadnice vystrčené na voliče, útoky na první signální. Jakou vážnost bude mít senátorka, která se v uniformě sexuální pracovnice válí na ulicích a slibuje sex? Jeden neví, jestli se smát, nebo plakat. Prostě kríze.

9.10.2014 v 12:00 | Karma: 31,26 | Přečteno: 3375x | Diskuse| Politika

Markéta Demlová

Běhám. S tyčkami.

Na svých výbězích do přírody moc lidí nepotkávám, jen tu a tam pejskaře (moc děkuji všem ohleduplným, kteří si psa přivolají k noze a počkají, dokud nepřeběhnu, nerada bych se vracela z běhu s otiskem chrupu rozverného vlkodava na lýtku). Nedávno jsem ovšem narazila na dědečka s chlapečkem na procházce. "Dědo, proč má ta paní ty tyčky?" zeptal se kluk. A než děda stihl zareagovat, odpověděl si sám: "Asi už nemůže. Asi ji bolej' nohy."

3.10.2014 v 8:00 | Karma: 14,70 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Tohle řemeslo není pro každýho

Dnes má svátek svatý Jeroným, který přeložil bibli do latiny. Díky tomuto počinu se stal patronem překladatelů a i na jeho počest se dnes slaví Mezinárodní den překladu. Českou překladatelskou komunitou před prázdninami zahýbal článek Kristýny Mališové Tohle řemeslo není pro mladý, v němž mladá překladatelka popisuje svůj typický pracovní den. S velkou upřímností a naivitou líčí překladatelskou profesi jako mizerně placenou činnost, kterou může dělat skoro každý, kdo umí nějaký cizí jazyk. Stačí mít po ruce internet a občas si vypomoct překladačem na Googlu. Odborných znalostí netřeba, a protože konkurence je obrovská, bere se každá zakázka, která (bohudíky) přijde, bez ohledu na to, jestli mám k překladu z příslušného oboru náležité znalosti. Po dni plném namáhavé práce autorka článku uléhá s pocitem, že "tohle řemeslo není pro mladý", protože si za celý den vydělala sotva na slanou vodu a až bude muset živit rodinu, nebude si moci tento "luxus" dovolit.

30.9.2014 v 13:09 | Karma: 27,93 | Přečteno: 2105x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7773x
Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Seznam rubrik