Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S jelenem tváří v tvář

Po letech se mi plní sen a přijíždím na nejvýchodnější východ Slovenska do NP Poloniny.

Přečetl jsem několik knížek i článků o území ležícím na hranici Polska, Ukrajiny a Slovenska a tajně snil, jak se tam jednou vydám po stopách vlků. Sen se stal skutečností a ubytovávám se v hotelu ve vesničce Stakčín, která leží na hranici národního parku.

Už pohled z dálky na Bukovské vrchy a sousedící Vihorlat dává tušit, že všechny ty knížky nelhaly a šance narazit na jeleny, mědvědy, vlky a zubry nebude pouze utopií. Večer usedáme k pivku a posloucháme místní, jak se mezi sebou živě baví a já jim nerozumím ani slovo. Rusínština je jazyk, který nemá s ruštinou a slovenštinou společného snad vůbec nic, ale naštěstí každý z nich ovládá i svůj mateřský jazyk a s češtinou není vůbec žádný problém.

Ráno vyrážíme na první tůru a pro jistotu se ptám recepční, jak je to tu s těmi medvědy. Prý jich tu je hodně, ale lesy jsou obrovské a turistů málo, takže šance, že na sebe narazíme, je malá. Spíš si máme dávat pozor na zubry. Tato informace mě opravdu uklidnila a vyrazil jsem s lehce zvýšenou hladinou adrenalinu do kopců. Příroda je tu opravdu krásná a husté bukové lesy jsou domovem nejen velkých šelem, ale i živočichů přísně chráněných a žijících pouze v této lokalitě. Pohybujeme se v pásmu ochrany 4 a 5 a až na pár turistů je tu naprosto liduprázdno. Opravdová divočina.

Národní park Poloniny to nejsou jen husté bukové porosty, ale i prastaré vesničky s krásnými dřevěnými kostelíčky a hliněnými domky se šindely na střeše, kde rusínské babičky obdělávají svoje políčka ohraničené kameny. Při tom pohledu získávám dojem, že jsem se vrátil o několik desetiletí zpět. Vyrážíme do jedné z mála zdejších restaurací a objednávám si zvěřinu, která byla opravdu kulinářským zážitkem.

Dny pomalu ubíhají a vydáváme se po naučné stezce. Z drobného deštíku se stal pěkný liják, ve kterém začal stávkovat i můj psí doprovod. Nakonec jsem fenku přece jen přesvědčil, že stát na místě je ještě horší než moknout za chůze a vyrazili jsme po značkách k autu. Jsem tu třetí den a kromě pár kroužících jestřábů jsem neviděl ze zdejší zvěře nic. V rozmočené půdě nacházím jen důkazy existence místních jelenů a v duchu si přeji uvidět jednoho z nich aspoň na dálku.

Blížíme se k autu a nepromokavá bunda je promočená tak, že mám vodu i v trenkách a gore-tex v botách vzdal svuj souboj s vodou už před několika kilometry. Vycházíme ze zatáčky a zatajuje se mi dech. Ani ne deset metrů přede mnou stojí král lesa a koukáme si z očí do očí. Tak až takhle blízko jsem ho teda potkat nechtěl. Není to žádný zlatý jelen, ale i tak jeho vzhled ve mě vzbuzuje rozporuplné pocity. Radost se mísí se strachem a oba čekáme, co se bude dít dál. Fenka je schovaná za mnou a zřejmě přemýšlí, že takhle velkou srnu ještě neviděla, a já přemýšlím, co udělám pokud se pohne směrem ke mě. Situaci řeší do té doby schovaný jelen vedle cesty, který náhle odskakuje směrem do lesa a jeho parťák stojící na cestě ho za zvuku lámajících se větví následuje. Byl to skvělý zážitek, který předčil moje veškeré očekávání.

Další den z důvodu nedostatku suchého oblečení vyrážíme autem na projížďku po zdejších kostelíčcích a jiných zdejších památkách. Pomalu projíždíme místní silnice a kochám se pohledem na kopce v okolí.  V tom mě zaujme pohyb vedle auta v poli. Těsně nad zemí krouží dva orli skalní. Je to jak kdyby se tam vznášela dřevěná lavička z party setu. Jejich velikost je opravdu majestátní a stejně tak majestátně stoupají v kruzích do nebe až se mi úplně ztratí z dohledu. 

Blíží se konec dovolené a rozhodl jsem se pro poslední tůru a to na nejvyšší vrchol Bukovských vrchů, na kterém je umístěn trojstranný hraniční kámen. Podle mapy je to nějakých 18 km a jelikož je skoro poledne, tak budeme mít co dělat se do večera vrátit. Cesta vede nádherným pralesem který tvoří mohutné buky a borovice o výšce kolem 50ti metrů a několika metrech v obvodu. Teprve po čtyřech hodinách potkáváme první turisty, kteří se už z vrcholu vrací dolu. Je tu naprosté ticho do kterého jen moje fenka občas větří a vystavuje. Co tam cítí netuším, ale srny tu nežijí. 

Na vrcholu potkáváme kromě turistů i pohraniční stráž na obchůzce. Je tu krásný výhled do Polska i na ukrajinskou stranu Polonin. Nedá se nic dělat, čas je neúprosný a chci se vrátit jinou cestou přes hřebeny dolů pokud možno co nejdřív. Vyrážíme a můj dámský doprovod nemá nic lepšího na práci, než se zastavit na každé horské loučce obsypané malinami a pár si jich natrhat. Koukám na hodinky a přemýšlím kolik turistů je ještě nahoře stejně jako my a začínám mít obavy, že obyvatelé zdejších lesů jsou zvyklí v tuhle dobu už mít naprosté soukromí.

Z myšlenek mě vytrhl až pes temně vrčící směrem k lesu.Volám na přítelkyni, ať si pohne, a v tom se z křoví přede mnou ozvalo tiché zabručení. Krve by se ve mě nedořezal. Koukám na fenku, kterou už přešlo hrdinství a ocas má až na břichu, a přemýšlím jak moc naštvaný může být medvěd, kterému někdo v jeho kuchyní užírá večeři. Pomalu odcházím od onoho místa a neodvažuji se vůbec zkoumat, které zvíře ten zvuk vydalo. Možná to byl opravdu medvěd, možná jen zamumlal jelen. Přítelkyně pochopila, že něco není úplně v pořádku, a konečně zrychlila krok. Polevit jsem ji dovolil až po několika kilometrech, kdy jsem ji vysvětlil, co se tam přihodilo.

Byl to krásný týden, v krásném prostředí s nádhernými zážitky. Místní obyvatelé i přes svůj nízký životní standard jsou velmi příjemní a pohostinní a já doufám, že to nebylo naposledy, co jsem tenhle kout Slovenska navštívil.

 

Autor: Alexandr Dedík | úterý 28.4.2009 15:10 | karma článku: 16,99 | přečteno: 1162x
  • Další články autora

Alexandr Dedík

Praha - Hrnčíře

Po dlouhé době jsem vzal do ruky foťák a vyrazil na dopolední procházku po Hrnčířích.

27.2.2011 v 0:18 | Karma: 10,73 | Přečteno: 957x | Diskuse| Fotoblogy

Alexandr Dedík

Jací jsou pejskaři ?

Člověk by si řekl, že pejskaři jsou lidé, kteří si pořizují psy pouze pro radost. Ale bohužel tomu tak není.

8.4.2009 v 9:04 | Karma: 14,51 | Přečteno: 1398x | Diskuse| Společnost

Alexandr Dedík

Sbohem zimo, vítej jaro.

Konec zimy moc dobrého nepřinesl. Milovaná Kometa nepostoupila, v práci padlo pár hlav a nakonec padla i vláda.

31.3.2009 v 21:11 | Karma: 8,47 | Přečteno: 702x | Diskuse| Ostatní

Alexandr Dedík

Víte jak dlouho můžete čekat na vyproštění po nehodě na D1 ?

V případě nehody v obci se pomoci záchranářu dočkáte v řádu několika málo minut, ale na dálnici se vaše trápení v bolestech může prodloužit až na několik desítek minut..Budiž tenhle článek poučením pro všechny řidiče stojící v koloně před nehodou.

25.3.2009 v 12:15 | Karma: 22,86 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Společnost

Alexandr Dedík

Taky máte doma pejska?

My máme dva a rozhodně se nenudíme. Dokážou nás rozesmát stejně tak jako přivést k šílenství.

20.3.2009 v 13:20 | Karma: 22,56 | Přečteno: 1394x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1232x
Brňák s kartou pražana

Seznam rubrik

Oblíbené blogy